URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2023, 16:02

Subvenții APIA 2023: Județul Bihor ocupă locul doi în țară, cu aproape 34.000 de cereri de plată la hectar

Subvenții APIA 2023: Județul Bihor ocupă locul doi în țară, cu aproape 34.000 de cereri de plată la hectar Vezi aici evidența cererilor de subvenții depuse la nivelul județul Bihor.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Județul Bihor ocupă locul doi în țară la numărul de cereri de plată a subvențiilor la hectar.

Printre cele mai multe cereri din țară...

Anul acesta, fermierii bihoreni au depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură aproape 34.000 de cereri de plată a subvențiilor la hectar.

„În perioada 1 martie - 9 iunie, la APIA Bihor au fost depuse 33.776 de cereri pentru o suprafață de 326.853,52 hectare, ceea ce înseamnă că suntem pe locul 2 în țară din punct de vedere al cererilor preluate”, a declarat directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

În capul clasamentului se află județul Suceava.

„Pentru comparație, APIA Bihor se situează pe locul 2 în România cu cele 33.776 cereri de plată preluate pentru o suprafață de 326.843 hectare. Pe locul întâi se află județul Suceava, cu 41.892 de cereri pentru circa 204.000 hectare. Probabil acolo, fiind zonă montană, sunt mai mulți fermieri, pentru că terenurile agricole sunt mult mai fărâmițate”, a zis Roman.

.... dar totuși mai puține decât în 2022

Chiar și așa, numărul cererilor de plată a subvențiilor depuse la APIA Bihor este în scădere față de anul 2022.

Potrivit directorului Roman, „la o analiză comparativă a datelor, se observă că, față de anul anterior, numărul cererilor a scăzut cu 491, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 1.924 hectare”.

Conform evidențelor, numărul de cereri unice de plată a crescut cu 4 cereri în cazul fermierilor cu peste 50 de hectare și a scăzut cu 495 de solicitări la fermierii cu sub 50 de hectare.

Directorul APIA Bihor consideră „îmbucurătoare” scăderea numărului cererilor de plată.

„Avem cu 491 de cereri mai puțin, în paralel cu creșterea suprafeței agricole cu aproape două hectare, ceea ce este îmbucurător. Acest lucru înseamnă că se comasează suprafețele agricole sau sunt tineri care, pe lângă terenul agricol pe care îl au, au preluat fermele de la familie în vederea depunerii de cereri pe «tânărul fermier»”, a explicat directorul.

Urmează verificările!

În perioada următoare, angajații APIA Bihor vor verifica în teren veridicitatea cererilor de plată depuse de agricultorii bihoreni.

„Avem cinci echipe, de câte doi funcționari, care în următoarele săptămâni vor verifica în teren situația declarată în cererile fermierilor”, a arătat directorul.

Conform evidențelor, numărul fermierilor care au declarat, intenționat sau din greșeală, date incorecte cu privire la starea terenurilor deținute este unul relativ mic.

„Avem 706 parcele de teren care, conform declarațiilor, au ieșit din limitele de anul trecut sau în cazul cărora au apărut modificări ale categoriei de folosință. Din ce spun colegii mei, doar 10% dintre suspiciunile de eroare se confirmă”, a spus Ioan Sorin Roman.

În paralel, angajații APIA, împreună cu cei ai Direcției Județene pentru Agricultură Bihor, și-au programat verificări ale exploatațiilor în cazul a 42 de fermieri care s-au înscris în programul „Tomate”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON