URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2024, 18:02

Ștergare din satul Pietroasa, care erau folosite ca zestre sau împodobeau casa țărănească, expuse la Muzeul Țării Crișurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 17 septembrie, vizitatorii vor putea să descopere o nouă expoziție la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, intitulată „Odoare țesute din Bihor. Ștergare din satul Pietroasa”, obiectele expuse fiind realizate inclusiv la finalul secolului XIX.

Dr. Horvath Sabina, muzeograf la Secția de Etnografie și curatorul expoziției, spune că aceasta cuprinde un număr considerabil de ștergare provenite din satul Pietroasa, aflate în colecția de textile a Secției de Etnografie.

„Obiectele expuse au o vechime cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX-lea și a doua jumătate a secolului al XX-lea, o axă temporală ce poate fi urmărită prin tehnica de lucru, materialul folosit, evoluția ornamentării însoțită de schimbări în cromatică și dimensiuni”, explică aceasta. 

Totodată, muzeografa spune că ștergarele constituie unele dintre principalele obiecte decorative pentru interiorul casei tradiționale. „Li s-a acordat o atenție deosebită în arta țesutului prin ornamentare și cromatică, deținând un veritabil atribut estetic, împodobind pereții „odăilor curate", amenajate aproape expozițional, prin etalarea celor mai frumoase țesături în asociere cu obiecte de mobilier țărănesc, precum icoane, farfurii din ceramică, oglinzi etc.”, este citată dr. Horvath Sabina în comunicatul MȚC. 

Motivele ornamentale de pe ștergare erau realizate prin diverse alesături și culori pentru a oferi un contrast elegant cu albul pereților.

„Dar poate cea mai interesantă etalare a ștergarelor este cea pe „ruda de culme”, specifică zonei etnografice Crișul Negru și, implicit, satului Pietroasa. Este un mod de expunere prin care se arată măiestria țesutului practicat de către femeile din casa țărănească, însumând o parte a zestrei aparținătoare fetei de măritat și un patrimoniu familial moștenit”, mai arată organizatorii. 

Expoziția face parte din grupul de evenimente intitulat Luna Textilelor, inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Textilelor Băița, Muzeul Astra și Muzeul Țăranului Român, prin care se promovează patrimoniul muzeal și bogăția preocupărilor dedicate textilelor.

Expoziția va putea fi admirată până în 20 octombrie 2024, marți-duminică: 10.00-18.00, iar prețul unui bilet va fi de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON