URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Mai 2022, 20:01

Instruiți în tăieri. Angajații Primăriei Oradea învață de la specialiști cum să toaleteze arborii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi arboricultori, certificați internațional, și un arhitect peisagist se află săptămâna aceasta la Oradea pentru a instrui angajații Direcției Tehnice din cadrul Primăriei cu privire la modul în care se fac tăierile în coronament, în funcție de specia arborilor, pentru a reduce riscul vătămării acestora.

Potrivit unui comunicat al municipalității, Compartimentul Spații Verzi Urbane Facilități de Agrement și Sport din cadrul Direcției Tehnice organizează în perioada 16 – 20 mai ateliere de arboricultură sub îndrumarea specialistului Alexandru Purcaru, arboricultor certificat de ISA (International Society of Arboriculture).

„Sunt puțini specialiști atestați ISA la nivel național și am ales să vedem modul lor de abordare în ce privește intervențiile de tăieri în coronament, în verde, în funcție de fiecare situație în parte, coroborat cu specia arborelui asupra căruia urmează să se intervină”, a declarat Cristina Stănescu, consilier în cadrul Direcției Tehnice.

După prezentarea teoretică a modului în care trebuie făcute intervențiile în coronament arboriculturii invitați vor susține, în fața reprezentanților municipalității dar și a Agenției pentru Protecția Mediului Oradea și ONG-urilor ecologiste, demonstrații privind intervențiile corecte și sănătoase la arbori în diferite amplasamente din oraș.

„Avem o parte de teorie pentru a ne familiariza cu domeniul, iar la partea de practică aplicăm teoria, care sunt intervențiile asupra fiecărui exemplar în parte și evaluarea riscului. În funcție de problemele pe care le găsim, discutăm despre cum am putea rezolva problemele, să punem arborii în siguranță”, a declarat Alexandru Purcaru.

Potrivit specialistului demonstrațiile practice sunt menite să ofere soluții care să îmbine siguranța traficului auto sau pietonal în zonele verzi cu protecția arborilor pentru a rămâne sănătoși cât mai mult timp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dar până acum tăiau anapoda?
E rost de noi angajări la primărie, niște experți în scorburi și drujbițe, formați la PNL sau PSD probabil.
Postat 17 Mai 2022, 09:14 de KP
Era suficient un parteneriat cu studentii de la silvicultura.
Doar sa-i asculte cineva!
Postat 17 Mai 2022, 07:10 de CalinWn
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON