URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2024, 08:01

Specialist în horticultură, Mihai Banea ne spune cum ajutăm florile să supraviețuiască în caniculă: „Tot ce este verde se udă dimineața”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Cu pasiune, omul poate să facă orice”, spune Mihai Banea, patronul companiei Dacardi, una dintre cele mai cunoscute firme locale care comercializează plante de toate felurile și oferă servicii de peisagistică. De profesie inginer constructor, bărbatul s-a specializat, autodidact, în lumea colorată a florilor și a arborilor.

Cunoscând bine fiecare plantă din miile de sortimente pe care le vinde, Banea spune cum pot bihorenii să aibă grădini frumoase și pe timpul verii, când temperaturile ridicate stresează florile ori copacii. Sfaturi ușor de pus în practică, chiar și de amatori...

Evitați excesul de apă

- Cum îngrijim florile din grădină și din casă pe perioada verii?

- Este foarte important cum le udăm și le fertilizăm. Cel mai mult suferă plantele de exterior și au nevoie de îngrășământ, care trebuie aplicat numai dimineața și atunci când cel puțin o zi după nu va ploua. La gazon, fertilizarea trebuie precedată obligatoriu de aerare. La arbori și arbuști, vara nu se fac tăieri.

- Ce tratamente de fertilizare se fac pe timpul verii?

- Se folosesc fertilizanți bogați în potasiu și azot, care stimulează creșterea și culoarea. 

- Când e mai bine să udăm florile, dimineața sau seara?

- Tot ce este verde se udă dimineața. Este o greșeală să uzi plantele seara sau noaptea, pentru că, inevitabil, apa ajunge pe frunze și este important să nu rămână mult timp acolo. În schimb, este o poveste faptul că nu trebuie să udăm gazonul ziua, el se poate uda fără probleme în bătaia soarelui. 

- Și excesul de apă poate omorî o plantă. Cum știm „rețeta” pentru o hidratare corectă?

- Fiecare trebuie să aprecieze, în funcție de solul pe care îl are. O greșeală frecvent întâlnită în Oradea este udarea gazonului în fiecare zi. Însă în oraș aproape peste tot avem hămucă, un pământ argilos prin care drenajul de apă nu se face foarte repede, așa că gazonul trebuie udat intens, dar o dată la 2-3 zile. Dacă îl uzi excesiv, vei găsi mușchi și ciupercuțe.

Irigarea gazonului nu trebuie să ajungă la frunzele florilor, pentru că nu le place și vor avea o perioadă de înflorire mai scurtă, așa că atenție unde punem aspersoarele. Ideal este ca florile să fie udate cu sisteme prin picurare. Iar dacă avem în grădini plante exotice, cum sunt yuca, dracaena, croton, în al căror mediu natural plouă rar, apa multă le va distruge. 

O greșeală frecventă este ca, la întoarcerea din concediu, să udăm excesiv florile. O plantă moare mult mai repede de la prea multă apă, decât de la secetă. Nici în tăvițele ghivecelor nu trebuie lăsată apă, pentru că rădăcinile vor putrezi. 

Un truc util și ieftin pentru plantele din exterior este placarea jardinierelor, pe interior, cu fâșii de polistiren, care nu lasă apa să se evapore așa repede, iar iarna întârzie înghețul. 

Orhideele, căutate în Bihor

- Verile sunt, și la noi, tot mai mult cu furtuni violente. În acest context, cum recomandați să fie amenajate grădinile? 

- Nu cred că ar trebui să fie un criteriu în selecția arborilor și plantelor de grădină. În schimb, trebuie să fim atenți la cerințele plantelor privind lumina. De exemplu, hortensiile sunt plante de soare, cu excepția Macrophylla, care se supără, se pleoștește, dacă o singură rază de soare ajunge pe ea.

- Plantele înfrumusețează nu doar grădinile, ci și interiorul locuințelor. Ce să plantăm în ghivecele din case? 

- Oamenii de obicei caută plante care să nu facă mizerie, să nu le pice frunzele, iar în această categorie avem clasicele yuca, ficus, cărora doar excesul de apă le face rău. Dacă vezi că i-au picat frunze, oprești udarea. Mai avem crotonul, o plantă extraordinar de frumoasă, cu frunze multicolore, nolina sau picior de elefant, foarte rezistentă și care nu necesită multă udare, sau orhideele, ușor de întreținut și care se cumpără foarte mult în Bihor. La ele, udarea corectă se face prin scufundarea într-un vas cu apă, pentru că orhideea este o plantă arboricolă, în mediul ei natural crește în copaci, ca un parazit, de aceea în ghiveci nu se pune pământ, ci scoarță. Orhideele au nevoie și de lumină multă, o duc bine pe geam, dar iarna ar trebui mutate, dacă sub pervaz avem calorifer. 

Palmieri și măslini de Bihor 

- Ce arbuști sau plante care nu erau specifice zonei noastre cresc acum fără probleme în grădinile de aici? 

- Palmierul Chamaerops rezistă foarte bine, supraviețuiește până la -10, chiar -12 grade. Protejat, trece iarna foarte bine. Asta înseamnă că partea superioară, cu frunze, trebuie înfășurată într-o folie transparentă, în care facem găurele ca să nu aibă condens. Butia, un alt palmier, rezistă până la -15 grade, yuca la fel. În general, cam orice se găsește în oferta noastră rezistă în grădini, nici nu aducem plante care nu sunt recomandate pentru zona noastră. 

Grădina trebuie amenajată în așa fel încât să arate frumos, dar și să o întreținem cât mai ușor. Acum este la modă stilul minimalist, cu gazon, câteva plante mai mari care să iasă în evidență și multe ierburi, precum pennisetum, stipa.

Nu recomand copacii sofisticați decât, desigur, celor foarte pasionați, care iau forfecuța în mână în fiecare seară. Spectaculos și ușor de întreținut este liliacul indian, care înflorește vara, când majoritatea copacilor își lasă frunzele.

- Palmierii sunt arbori cu durată mare de viață, dacă sunt bine îngrijiți, dar cum facem asta?

- Nu este deloc complicat, noi avem palmieri plantați de 15 ani care trăiesc foarte bine, fără mult efort. În afară de a-i proteja iarna, nu au nevoie de condiții speciale. Contează ce fel de palmier este. În Constanța, pe vremuri nu s-au plantat Chamerops, ci Felix, care nici înveliți în zece folii nu rezistă. 

- Măslinii încep să fie tot mai căutați. Ce șanse au să se dezvolte în zona noastră? 

- Foarte mari. Noi avem un măslin de aproape 200 de ani (foto), plantat la noi de trei ani, pe care îl protejăm iarna ca pe Chamerops, și o duce bine. 

- Ce copaci ar trebui să aleagă cei care vor și să combată poluarea și noxele din atmosferă? 

- Copaci care absorb foarte mult praf sunt plopul și mesteacănul. Au pe frunze niște perișori, iar când bate vântul, praful se agață în porii respectivi, care funcționează ca niște bariere.

„Îmi place ce văd în Oradea”

- Cum apreciați calitatea spațiilor verzi din Oradea, din perspectiva amenajărilor peisagistice? 

- În ultimii ani, îmi place ce văd. Cred că în Primărie este responsabilă o persoană care se pricepe și e pasionată. Ce aș face diferit este că aș lăsa pajiștile naturale spre exteriorul orașului. 

- În jurul blocurilor din oraș sunt încă puține spațiile verzi cochete și îngrijite. Cum vă explicați, costă prea mult sau orădenii sunt nepăsători față de zonele comune?

- Sunt costuri pe care o asociație de proprietari nu și le permite, iar Primăria trebuie să intervină. De exemplu, în Ljubljana, în fiecare an primăria dă o sumă de bani fiecărui proprietar de casă și de apartament, pentru a-și pune flori în jardiniere la geamuri, apoi se verifică dacă banii s-au cheltuit corect. Rezultatul este că toată lumea are flori la geam și orașul arată foarte bine.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo.
Publicitate ieftina.
Postat 10 Iulie 2024, 08:31 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON