URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 30 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
27 Iunie 2024, 08:51

Şpăgar la butoane: Fost poliţist din Oradea, condamnat pentru corupție, pus şef într-o instituţie a statului

Şpăgar la butoane: Fost poliţist din Oradea, condamnat pentru corupție, pus şef într-o instituţie a statului UN TIMID. În toamna lui 2013, la ieşirea din sediul DNA Oradea, unde fusese audiat pentru şpăgile încasate în cârdăşie cu fosta psihologă a Poliţiei Bihor, George Botto (foto) s-a ferit de ziarişti. La fel a făcut şi acum, când BIHOREANUL l-a întrebat dacă se consideră potrivit, ca infractor condamnat, pentru şefia unei instituţii publice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E an electoral în România, dar nici măcar lupta pentru voturi a partidelor aflate la putere n-a reuşit să instaureze „domnia legii” în instituţii, unde sunt puși şefi numiţi politic, fără nicio competenţă în domeniu. Ba chiar infractori!

Se întâmplă într-o unitate cheie a statului român, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, cea care garantează funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor industriale, inclusiv a celor de tip GPL, cum sunt cele care au provocat exploziile de la Crevedia. Aici a fost întâi angajat şi apoi promovat pe funcţie de conducere, la începutul acestei primăveri, un fost poliţist orădean, condamnat pentru corupţie...

Agent la ISCIR

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) datează încă din 1910. În 2010, printr-o hotărâre de guvern, s-a „rupt” în două: CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA), care face verificările tehnice, şi ISCIR, care emite autorizaţiile în baza rapoartelor CNCIR.

Aflată în subordinea Ministerului Economiei, condus de ministrul PSD Ştefan Oprea, ISCIR îşi finanţează activitatea din taxele încasate pentru eliberarea autorizaţiilor necesare deţinătorilor de echipamente, dar şi firmelor care întreţin aceste echipamente, fiind împărţită în 12 structuri teritoriale, inclusiv una la Oradea, care are arondate judeţele Bihor, Satu Mare şi Maramureş.

Aici a fost angajat, în luna februarie a acestui an, un personaj controversat, George Botto, fost poliţist de frontieră, apoi agent în structura din Bihor a Direcţiei Generale de Protecţie Internă, cunoscută drept „Doi şi'un sfert”, celebrul serviciu secret din subordinea Ministerului de Interne.

Mită în tranşe

fosta psihologă a Poliţiei Bihor, Loredana Coste Botto a plecat din Poliţie în 2013, prin demisie. A făcut-o de nevoie, căci fusese prins în flagrant, împreună cu fosta psihologă a Poliţiei Bihor, Loredana Coste (foto), cu o tranşă dintr-o şpagă de 39.000 euro cerută de la un evazionist notoriu, Bancsik Tibor, pentru a-i „îmbuna” pe ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor, care îl cercetau pe afacerist, astfel încât aceştia să-i claseze dosarele.

Cum au reuşit agentul „Doi şi-un sfert” şi psihologa să-l fraierească pe Bancsik? Afaceristul şi Botto erau cunoştinţe vechi, căci poliţistul deţine mai multe imobile în oraş, date în chirie, iar afaceristul „ocupa” patru dintre ele, în care și-a instalat sedii pentru firmele „fantomă”.

Când Bancsik i s-a plâns că are belele, lui Botto i-a fost uşor să-l convingă că-l poate ajuta. Nu personal, ci prin intermediul amicei sale, subinspectorul Loredana Coste, psihologa IPJ Bihor, care avea „intrare” la poliţiştii antifraudă. Iniţial, din octombrie 2012 până în vara lui 2013, cei doi l-au „uşurat” pe afacerist de 11.000 euro, primiți în mai multe tranşe. Cum nu au rezolvat nimic, în toamna lui 2013, când i-au cerut alţi 18.000 euro, i-a denunţat la DNA.

Flagrant în Felix

Botto şi Coste au fost prinşi în flagrant pe 25 octombrie 2013, în Băile Felix, în momentul în care plecau cu 7.000 euro luaţi de la Bancsik. Au fost reţinuţi imediat, iar o zi mai târziu arestaţi pentru 29 de zile, sub acuzația de trafic de influenţă în formă continuată, faptă pentru care pe 1 noiembrie, în același an, au şi fost trimişi în judecată.

Procesul lor s-a judecat pe „repede înainte”. Dezbaterile s-au finalizat, de fapt, la primul termen de judecată, pe 6 noiembrie 2013, când cei doi au recunoscut că au luat banii de la Bancsik, negând însă că ar fi promis vreo intervenție pe lângă ofiţerii SICE. A fost, cum ar veni, un mic „tun”, dat unui ţepar, s-au justificat „asociații”.

Pe 27 noiembrie 2013, Tribunalul Bihor a şi dat verdictul: Botto şi Coste au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 6 ani, instanţa dispunând totodată eliberarea „de îndată” a celor doi din arestul preventiv.

Şpăgarul şef

Hotărârea Tribunalului a fost menţinută pe 12 martie 2014 şi de Curtea de Apel Oradea, iar Botto, scăpat de închisoare, şi-a continuat afacerile imobiliare, ca asociat și administrator a trei firme -Rageb SRL, Rageb Concept SRL şi Equilibrum SRL. În 2017 a intrat şi în afaceri cu carburanţi, prin firma Silvoil Mineral Petroleum SRL, prin care deţine o benzinărie în Sântion.

Antreprenoriatul nu i-a priit, așa că imediat după ce „pata” din cazier i-a dispărut prin reabilitare, s-a grăbit să se întoarcă la cariera de bugetar. BIHOREANUL a descoperit că în 2022 şi-a depus dosarul pentru un post de comisar asistent la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, dar nu s-a mai prezentat la concurs, iar anul acesta, în februarie, şi-a încercat norocul la ISCIR, unde s-a înscris pentru o funcţie de consilier gradul 1 la Biroul Control al Inspectoratului Teritorial Oradea.

Botto a candidat de unul singur şi a fost declarat admis, iar după mai puțin de două luni ajungea deja delegat şef peste Serviciul Teritorial Cluj. De astă dată, fără concurs sau examen, nici măcar de formă!

Tăcere

Rugat de BIHOREANUL să explice ce studii şi calităţi îl recomandă pentru funcţia de conducere şi dacă socoteşte că e moral şi etic să ocupe o funcţie publică, George Botto a refuzat să comenteze. „Veţi primi un răspuns de la conducerea centrală a ISCIR”, s-a scuzat şeful ISCIR Cluj.

Nu a vrut să limpezească situaţia nici şeful Inspectoratului Teritorial Oradea, Tică Certezeanu. „Există un purtător de cuvânt la Bucureşti, noi nu putem face declaraţii publice”, s-a eschivat acesta.

Atât că, deşi solicitaţi încă din 25 aprilie, deci de două luni de zile, să ofere detalii despre angajarea lui Botto şi promovarea acestuia, nici şefii ISCIR de la București, nici purtătorul de cuvânt al instituţiei nu au dat niciun răspuns până acum. Le este, probabil, greu să explice cum e posibil ca un infractor dovedit, fie el şi reabilitat, ajunge să conducă o instituţie a statului...


SPECIALIŞTII PSD
Shopping „fără număr”

Numirea unui infractor la şefia unei structuri teritoriale nu este singura problemă a ISCIR, în fruntea căreia de anul trecut se află un fruntaş PSD din Giurgiu, Cristian Matei (foto), fost director al Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale S.A, şi directoarea economică Mihaela Ignat, fostă angajată în cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Timiş. Aceasta a ajuns celebră în presa timişoreană pentru că și-a întrebat șeful, printr-o adresă oficială, în ce relaţie se află cu Donald Trump, iar în altă adresă informa că „am ratat o interacţiune cu o planetă necunoscută din galaxia Calea Lactee”.

În ultimele 4 luni, şefii ISCIR au tocat peste 1,8 milioane lei din bugetul instituţiei pentru achiziţii dubioase, unele reprezentând o premieră pentru instituţiile publice. Concret, deși are propriul departament de resurse umane, ISCIR a plătit pe 26 martie a.c. 54.000 euro unei firme de apartament din Braşov, Tie Consulting SRL, pentru servicii de consultanţă în gestionarea resurselor umane în „diagnoza de climat organizațional”.

Pe 17 aprilie, Inspecţia a plătit firmei Consultant AA - Broker de asigurare aproape 150.000 euro, împărţiţi în mai multe contracte încheiate prin atribuire directă, pentru 4 tipuri de asigurări private, inclusiv servicii de „asigurări manageriale / răspunderea civilă a angajatorului”.

Pe 30 aprilie, ISCIR a achitat 51.981 euro unei alte firme, Global Archive Management, pentru „servicii de preluare, indexare, depozitare şi transport arhivă”, iar pe 14 iunie, aceleiaşi firme, încă 51.981 euro, tot pentru „servicii de preluare, indexare, depozitare şi transport arhivă”.

Deşi BIHOREANUL le-a cerut să justifice necesitatea şi legalitatea acestor cheltuieli, reprezentanţii ISCIR nu au transmis niciun răspuns.


UPDATE
Ne-au „răspuns” prin curier

Solicitaţi încă din 25 aprilie, deci de două luni de zile, să comunice cum a ajuns ca un fost poliţist condamnat pentru corupţie să fie promovat şef la o structură teritorială a ISCIR la câteva săptămâni după ce a fost angajat pe un post de execuţie, şefii ISCIR de la București au transmis un răspuns redacției BIHOREANUL abia după două luni, pe 25 iunie, şi acela... prin curier!

Documentul (în facsimil mai jos) semnat de inspectorul de stat şef Cristian Matei (antedatat 30 aprilie, pentru a acoperi sfidarea obligației legale de  a răspunde în 10 zile) nu limpezeşte deloc scandaloasa situaţie. În cele 5 rânduri, Matei a ignorat total subiectul promovării lui Botto de la Oradea la Cluj, rezumându-se să comunice ceea ce BIHOREANUL a scris deja: şi anume că George Botto a fost încadrat în ISCIR „urmare a unui concurs”, ca „angajat cu contract individual de muncă în cadrul IT ISCIR Oradea”.

Chiar şi acest „răspuns” a fost transmis abia după ce, săptămâna trecută, BIHOREANUL a transmis conducerii ISCIR o nouă solicitare, de această dată cu rugămintea de a justifica oportunitatea şi legalitatea unor achiziţii directe de peste 1,8 milioane lei făcute de conducerea instituţiei în doar 4 luni. Legat de acest subiect, inspectorul de stat şef Cristian Matei nu a comunicat, încă, vreun răspuns. Poate îl va trimite, tot prin curier, peste 2 luni...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari, dna Gal!
Acum, ca v-ati facut mana cu un militist, am aprecia daca ati trece la nivelul superior! Va sugerez sa-i intrebati pe dnii Ciuca si Bodea (daca nu-i stiti va spun ca sunt niscai sefi pe la pnl) cum isi explica obtinerea titlului de dottore?!
Postat 27 Iunie 2024, 11:41 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON