URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2022, 16:47

Sortezi și economisești! Colectarea separată a deșeurilor, singura soluție pentru reducerea costurilor în salubritate

Sortezi și economisești! Colectarea separată a deșeurilor, singura soluție pentru reducerea costurilor în salubritate FĂRĂ PLASTIC. În pubelele maro ar trebui să ajungă doar resturi vegetale, aruncate în saci biodegradabili sau direct în recipiente
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum, atunci când se întorc acasă de la cumpărături, așază fiecare produs la locul lui, și când aruncă gunoaiele orădenii ar trebui să țină cont de „locul” fiecăruia.

Legea prevede că toți românii trebuie să plătească pentru câte deșeuri aruncă, iar orădenii care respectă regulile colectării separate observă că sortarea are un rost: facturile de salubritate sunt mai mici!

În patru fracții

Colectarea separată a deșeurilor înseamnă că mizeriile sunt adunate pe categorii. În propria locuință, fiecare orădean trebuie să arunce separat deșeurile de ambalaje (PET-uri, cutii de carton, pungi, folii, recipientele produselor cosmetice etc.) de cele care pot fi transformate în compost (coji de fructe, de legume sau de ouă, pâine, zaț de cafea etc.). Ce nu poate fi nici reciclat, nici descompus reprezintă deșeuri reziduale și, de asemenea, se colectează separat, în această categorie intrând resturi precum scutece, mucuri de țigări, măști etc.

Anul trecut, Primăria și RER Vest au implementat în Oradea acest sistem de colectare a deșeurilor, oferind tuturor orădenilor pubele și coșuri maro pentru deșeuri biodegradabile, saci galbeni pentru reciclabile și pubele negre pentru reziduale. În plus, la blocuri s-au pus și pubele verzi, pentru colectarea separată a sticlelor.

Selectiv e mai ieftin!

Legislația prevede că cetățenii nu trebuie doar să sorteze deșeurile, ci și să plătească în funcție de volumul sau de cantitatea de mizerii aruncate, astfel că municipalitatea a introdus în Oradea principiul „plătești cât arunci”. La case se aplică peste tot, în timp ce la blocuri doar în cazul asociațiilor care au optat pentru acest nou mod de tarifare.

Orădenii care respectă regulile colectării simt efectele în buzunar, pentru că Primăria și RER Vest au impus tarife diferite pentru fiecare fracție, iar cea mai scumpă este cea reziduală. În locuințele unde deșeurile sunt sortate, cantitatea de resturi reziduale este și cea mai mică, implicit facturile sunt mai reduse.

Colectarea selectivă merită respectată și de teama amenzilor, pentru că echipe anume formate de Primărie verifică săptămânal pubelele orădenilor, iar acolo unde gunoaiele sunt amestecate, dau avertismente sau amenzi. Cine nu sortează mai mult păgubește...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Idioti
Voi sunteti rupti de realitate, adica sa selectez ,ca sa-ti scada tie ca operator costurile? Pe spinarea cetatenilor??
Postat 26 Mai 2022, 09:59 de User anonimizat
A facut si birtinezul ceva bun
Zic de cele doua platforme de depozitare/colectare a deseurilor! In buna traditie a lucrului bine facut pe jumatate, a luat o halca din cimitir, maine-poimaine o sa ingroape mortii in picioare. Aparent fara nicio legatura cu penuria de locuri, lucrarile la columbar sunt in grafic. Era teren berechet langa cimitir, putea fi expropriat, dar s-au opus dezvoltatorii imobiliari (sa traiesti, nea Pisti!) si playmakerul andrica. Eu am renuntat sa ma combin cu hotii de la rer. O data pe luna, maxim de doua ori, imi pun saculetii cu deseurile sortate si merg pe Uzinelor. Toata treaba imi ia cel mult 20 de minute, includ si drumul. P.S. playmaker-someone with exceptional ability in any particular area, and is able to perform at a high level with relative ease.
Postat 05 Aprilie 2022, 05:56 de pinonel
Foarte greu pt unii sa selecteze
Baga...... mi-as P.... e foarte greu, femeie de 97 de ani poate colecta selectiv si restul fraierilor se plâng de colectare selectivă
Postat 04 Aprilie 2022, 23:04 de Sandu2100
Gunoieri suntem toti care producem gunoi, avem responsabilitatea sa administram deseul
Cand cumperii chestii, e responsabilitatea noastra nu doar sa o platesti cand o cumperi, ci si sa te ocupi de descotorosit de ele. Chiar si cand schimbi firgiderul, nu e treaba statului sa ti-l ia emde la etajul 4 pe gratis! Mi-e sila de cei care folosesc termentul de gunoier ca ceva rusinos, munca lor e respectabila si demna, spre desoebire de atitudinea plagaretilor. Si da, eu imi spal singur tomberoanele acasa odata la una-doua luni. Vreti sa va spal si voua chilotii, sau asteptati dupa nevasta sa va si puna supa in farfurie si sa va si puna hainele murdare de pe pat in cosul de rufe?!
Postat 04 Aprilie 2022, 14:44 de unu
si cu sticla ce facem?
Cand vor fi si recipiente dedicate pt sticla? De ce clopotele dedicate nu mai exista? De ce trebuie sa ne deplasam pe distante mari pt a arunca sticla in recipiente dedicate? De ce trebuie sa ne deplasam pe distante mari si cu crengile si deseurile vegetale din curti, care nu incap in tomberoane? Chiar trebuie sa fim gunoieri cu totii?
Postat 03 Aprilie 2022, 23:05 de oradea_mea_si_a_ta
Marea fraiereala
Adica sortezi si faci economii?? Serios?? Pe cine fraieriti? Mai lasati vrajeala cu gunoaiele , cetatenii nu sunt gunoieri cei care au calificare in domeniu sa-si faca treaba pana in capat , la pubela maro fara saci de plastic??? Dar cine spala pubela dupa deseuri? Sau pe banii cui? Bagati-va mintile in cap si lucrati pentru banii care v-ati angajat si nu transferati patre din servicii cetatenilor si fara vrajala selectarea facute de gratis!!!
Postat 03 Aprilie 2022, 20:58 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON