URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2023, 09:49

Separă și câștigă! Elevii din 18 școli orădene învață lecția colectării selective, la a doua ediție a concursului „10 cu felicitări”

Separă și câștigă! Elevii din 18 școli orădene învață lecția colectării selective, la a doua ediție a concursului „10 cu felicitări” PE RÂND. Insula reciclării va sta câte o săptămână în curțile a 18 școli orădene. După Liceul Betel, vine rândul Liceului de Arte, apoi intră în concurs Colegiul Traian Vuia, Școala Avram Iancu și Școala Dacia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a dat startul celei de-a doua ediţii a concursului "10 cu felicitări", prin care provoacă elevii orădeni să colecteze separat deşeuri în cantităţi cât mai mari, şcolile cu rezultatele cele mai bune urmând să fie premiate cu bani. 

Prima unitate de învăţământ înscrisă în competiţie este Liceul Teologic Penticostal Betel, unde săptămâna trecută a fost instalată insula reciclării, un container inteligent destinat colectării în fracţii a deşeurilor. Elevii au aruncat separat deşeurile în acest container, învăţând, dacă nu cumva ştiu deja, cum se sortează ambalajele şi alte resturi.

Deşeuri cântărite

Cu aspectul unui container uriaş, insula are cinci compartimente distincte, fiecare dedicat unui tip de deşeuri: maro pentru resturi biodegradabile, albastru pentru ambalaje din hârtie şi carton, galben pentru plastic şi metale, respectiv verde pentru sticle. Pentru că elevii ar putea să aibă mai multă maculatură, pentru deşeuri din hârtie şi carton au fost amenajate două compartimente.

Fiecare clasă a primit un cod QR care îi asigură accesul la insulă şi care, odată scanat, permite deschiderea automată a oricărei uşiţe prin faţa căreia elevii vor trece mâna. Dotată cu senzori inteligenţi şi cu un cântar sub fiecare compartiment, insula va "citi" utilizatorul care aruncă deşeuri, adică clasa de elevi, tipul de resturi şi cantitatea. Astfel, după cele cinci zile în care insula stă în curtea fiecărei şcoli, se va şti câte deşeuri a aruncat fiecare clasă, dar şi cantitatea totală sortată în unitatea de învăţământ.

18 şcoli în concurs

Concursul se va întinde pe toată durata acestui an şcolar, iar în fiecare săptămână insula va staţiona în curtea altei unităţi de învăţământ. În total, 18 şcoli şi licee orădene s-au înscris în competiţie.

La finalul campaniei, organizatorii - Primăria Oradea, operatorul de salubritate RER Vest şi firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor, Eco Bihor - vor face clasamentul unităţilor de învăţământ şi vor acorda şi premii: 10.000 lei pentru şcoala cu cele mai multe deşeuri colectate separat, raportat la numărul elevilor, 8.000 lei pentru şcoala de pe locul II şi 5.000 lei pentru cea de pe locul III.

Important este că, în cadrul acestei competiţii, firma Eco Bihor asigură şi dotarea tuturor claselor din cele 18 şcoli cu coşuri de gunoi pentru colectarea separată, accesorii care acum lipsesc.

"Proiect foarte util" 

Profesorii apreciază iniţiativa organizatorilor concursului. "Este un proiect foarte util, pentru că vrem să educăm copiii în acest spirit al colectării selective şi am vrea ca acest aspect să nu fie respectat doar la nivelul şcolii, iar copiii să transmită şi părinţilor cunoştinţele", a spus Onesim Cozma (foto), directorul Liceului Betel, care a găzduit insula în prima săptămână a competiţiei.

Directorul a precizat că, înainte de demararea concursului, cadrele didactice ale şcolii în care învaţă circa 1.200 de elevi au fost instruite cu privire la regulile colectării separate, tocmai pentru ca toţi copiii să primească informaţiile corecte.

Proiectul este important şi pentru că insule digitalizate pentru colectarea deşeurilor vor apărea şi pe domeniul public al Oradiei, Primăria dorind să cumpere aproape 300 de asemenea incinte, cu bani din PNRR. Aşadar, elevii ar trebui să respecte reguli similare şi acasă.

Funcţionează... româneşte

Pe de altă parte, trebuie menţionat că insula din concurs testează nu doar cunoştinţele de ecologie, ci şi răbdarea elevilor şi a profesorilor.

După cum au constatat dascălii de la Liceul Betel, chiar sub ochii reprezentanţilor Primăriei, senzorii containerului inteligent nu funcţionează din prima, codul QR trebuind scanat de mai multe ori. O altă eroare pe care insula a dat-o a fost că, deşi scana codul clasei, nu deschidea fanta dorită pentru deşeuri, dascălii fiind nevoiţi să repete acţiunea de multiple ori.

Ce se va întâmpla când asemenea insule vor da rateuri pe străzile din Oradea poate fi doar intuit: gunoaiele vor rămâne în afara containerului inteligent...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON