Șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Bihor, Cristin Țepele, a fost reținut de procurorii anticorupție pentru 24 de ore, în cursul serii de miercuri, pentru luare de mită în formă continuată.
Protecție contra materiale
Informația a fost confirmată BIHOREANULUI joi dimineață de surse din anchetă. Potrivit acestora, lui Țepele i se impută că, în cursul anului 2021, ar fi primit materiale agregate (de construcție, de tip nisip, pietriș etc), de la un transportator, care ar fi depus un denunț împotriva acestuia în cursul anului 2023.
Conform surselor citate, în același dosar au fost reținute în total 4 persoane și au fost puse sub control judiciar mai multe persoane.
Din Bihor, au fost conduse la sediul DNA Cluj în total 5 persoane, însă sursele ziarului nu au putut preciza câte dintre acestea au calitatea de martor și câte de suspect.
Așa cum BIHOREANUL a arătat, șeful ISCTR Bihor, Cristin Țepele, dar şi mai mulţi inspectori de trafic din judeţ au fost ridicaţi şi conduşi la sediul DNA Cluj, pentru audieri, miercuri, în urma a 24 de percheziții făcute de DNA Cluj în mai multe judeţe, inclusiv în Bihor.
Potrivit surselor BIHOREANULUI, anchetatorii au percheziţionat sediul ISCTR Bihor de pe Calea Borşului şi locuinţele a 5 angajaţi din ISCTR Bihor, inclusiv cea deţinută de coordonatorul judeţean al instituţiei.
Deocamdată reținerea șefului ISCTR Bihor nu a fost anunțată oficial de DNA.
Șeful ISCTR Cluj, acuzat că proteja firmele
Miercuri seară, DNA anunțase că Bogdan Ștefan Durlea, șeful ISCTR Cluj, precum și o altă persoană, Florin Mihai Zehan, inspector de trafic rutier în cadrul aceleiași instituții, au fost reținuți pentru 24 de ore.
Potrivit comunicatului transmis de procurorii DNA, Durlea este urmărit penal pentru infracțiunile de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Totodată, el ar fi efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În plus, el ar fi dat unor persoane neautorizate acces la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Zehan este la rândul său acuzat de luare de mită și de „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată”.
Documentul făcut public de procurori arată că, în perioada 2021-2023, funcționari din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, printre care și suspecții Durlea Bogdan Ștefan și Zehan Florin Mihai, ar fi protejat mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare.
De asemenea, cei doi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat (depășirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licentei de transport etc.).
Mită de la subaltern
„Pentru aceste „servicii”, o parte dintre funcționari, printre care și suspectul Zehan Florin Mihai, ar fi pretins și primit de la persoanele „protejate” mai multe sume de bani și alte foloase necuvenite, necuantificate până în prezent” - arată procurorii.
Pe deasupra, „în primăvara anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ștefan ar fi primit de la un subaltern anumite foloase în legătură cu exercitarea atribuțiilor referitoare la numirea/menținerea în funcție a inspectorilor coordonatori județeni. În cursul anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ștefan, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi și ar fi încasat diverse sume de bani”, se mai precizează în comunicatul DNA.
Procurorii subliniază că în această cauză „se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”.
Vom reveni cu informații atunci când vor fi disponibile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.