Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea are din nou procuror general adjunct şi un şef la Secţia Urmărire penală. Între timp, trei procurori din unitate, între care şi fostul procuror general Ovidiu Naghi, se cer la pensie.
Șef nou...
După instalarea procurorului general Monica Matei, care a câştigat în noiembrie anul trecut concursul organizat de CSM, Parchetul Curţii de Apel Oradea are, din această lună, şi procuror general adjunct, funcţie rămasă vacantă după pensionarea procurorului Păunel Galoş. Noul procuror general adjunct este Delia Sabău, venită în 2022 din Satu Mare, întâi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, iar apoi la Parchetul Curții.
Procuroarea a fost numită cu delegaţie, pentru o perioadă de 6 luni, de Secţia pentru procurori a CSM, care a decis, totodată, să-l delege în funcţia de şef Secţie Urmărire penală, tot pentru 6 luni, pe procurorul Ioan Adrian Popovici, în locul lui Adrian Leucea, care ocupase funcţia, tot cu delegaţie, din vara trecută.
... și noi pensionari
Între timp, trei procurori din cadrul unităţii şi-au cerut pensionarea. Unul este fostul procuror general Ovidiu Naghi, care a pierdut concursul pentru numirea în funcţie, în faţa actualei şefe, Monica Matei. Naghi a intrat în magistratură în 1998 şi a fost, pe rând, procuror la Parchetul Oradea, iar apoi la Parchetul Bihor, unde, în 2008, a preluat, tot cu delegație, funcția de prim-procuror, rămasă vacantă în urma decesului procurorului Gheorghe Toda. A trecut apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, unde, din 2019, a condus Secţia Urmărire Penală, întâi cu delegaţie iar apoi prin numire, până anul trecut, când a fost delegat să preia conducerea instituţiei, rămasă vacantă după ce procurorul Sebastian Vălean a fost numit prim-adjunct al procurorului general al României.
Printre viitorii pensionari se numără şi procuroarea Monica Pop, transferată la Oradea în 2021, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul Gheorghe Leuca (foto), unul din magistraţii desemnaţi în 2022 să facă parte din noua structura care investighează dosarele cu magistrați, după desființarea celebrei Secții Speciale. Fost poliţist, numit procuror la Parchetul Oradea în 1998, Leuca a avansat apoi la Parchetul Bihor, unde a fost numit şeful Secţiei Urmărire Penală şi a activat și în cadrul DIICOT Oradea, pentru ca apoi, din 2016, să devină procuror în cadrul Parchetului Curții.
Cele trei solicitări de pensionare vor fi luate în discuţie, marţi, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.