URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2024, 08:00

Secrete din Maternitate: O investigație privind operații nejustificate și averi ascunse ale unui șef din Maternitatea Oradea (FOTO/VIDEO)

Secrete din Maternitate: O investigație privind operații nejustificate și averi ascunse ale unui șef din Maternitatea Oradea (FOTO/VIDEO) ȘEFI LA CONTROL. După o anchetă ce a privit-o pe șefa secției OB II din Maternitate, Rodica Negrini, care a și fost schimbată din funcție fiindcă ziarul a arătat că era incompatibilă, fiind simultan și administratoare a propriei firme, BIHOREANUL a descoperit și câteva dintre „bubele” șefului secției OB I, Florin Szasz (foto): medic, șef de secție, universitar și antreprenor, el este posesor al unei agoniseli de invidiat, doar că o parte din ea nu și-a trecut-o în declarația de avere!
Secrete din Maternitate: O investigație privind operații nejustificate și averi ascunse ale unui șef din Maternitatea Oradea (FOTO/VIDEO) ȘEFUL DIN ACTE. În primul articol din seria de investigații a BIHOREANULUI, ziarul a scris că, pe lângă conduita îndoielnică a dr. Rodica Negrini față de paciente, aceasta se afla ilegal în funcția de șefă a secției OB II, ea fiind în același timp și administratoarea propriei firme, Negrini SRL, prin care prestează servicii la cabinetul privat, lucru interzis prin Legea Sănătății. Din acest motiv, managerul Gheorghe Carp a și destituit-o din funcție, chiar în ziua apariției articolului BIHOREANULUI, reproșându-i într-o ședință că nu și-a „băgat” administrator o rudă, cum de altfel a făcut și el, la firma prin care conduce Spitalul Județean. Mai precaut decât colega sa, dr. Florin Szasz și-a pus administrator la firma prin care funcționează cabinetul său din strada Oneștilor, Eurogin SRL (foto), un fost rezident al său, El-Kharoubi Amin Florin (medalion), care-i este și fin... (sursa foto medalion: Facebook)
Secrete din Maternitate: O investigație privind operații nejustificate și averi ascunse ale unui șef din Maternitatea Oradea (FOTO/VIDEO) „AȚI SPERIAT LUMEA”. În cadrul întâlnirii cu reporterii, dr. Florin Szasz, (foto) a simțit nevoia să spună că primul articol din seria BIHOREANULUI, care a descris mai multe acuzații aduse la adresa dr. Rodica Negrini, a fost perceput negativ în rândul comunității pe care o reprezintă. „Îmi pare rău de părerea pe care dvs. v-ați făcut-o despre Maternitate. Cu titlul pe care l-ați pus în ziar - Maternitatea groazei - ați speriat foarte multă lume și nu faceți un serviciu populației”, a spus medicul

BIHOREANUL publică o nouă investigație privind Maternitatea din Oradea, cu dezvăluiri despre acte medicale ale șefului secției de Obstetrică-Ginecologie I care se cer verificate. 

Recordman după numărul de intervenţii efectuate în secţiile de Obstetrică-Ginecologie ale Maternităţii orădene şi lăudat de multe paciente pe care le-a operat, dr. Florin Szasz este bănuit de colegi din breaslă că pe unele le transformă în "cobai", operându-le nejustificat.

BIHOREANUL a avut acces la mai multe date medicale ale unor paciente asupra cărora dr. Szasz a efectuat intervenţii chirurgicale, iar specialiştii care le-au analizat au concluzionat că, într-adevăr, unele intervenţii nu-şi aveau rostul sau chiar ridică probleme de praxis. Medicul susţine contrariul, iar conducerea Spitalului Judeţean îl apără, lăudându-l pentru sumele uriaşe atrase de la CAS ca urmare a hărniciei sale...

Medic cu renume

În vârstă de 53 ani, dr. Florin Szasz este şef de lucrări la Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea şi, totodată, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Maternităţii orădene. Din 2018 a beneficiat, asemenea doctoriţei Rodica Negrini, de o numire provizorie în această funcţie, din partea conducerii Spitalului Judeţean, numire care anul trecut s-a "definitivat", graţie modificării legale care permite universitarilor să aibă prioritate la şefia secţiilor din spitalele clinice. De anul trecut, aşadar, Szasz a fost instalat în această funcţie, la propunerea facultăţii în care predă.

Profesional, are reputaţia unuia dintre cei mai buni ginecologi din oraş, iar cariera sa a luat avânt în ultimii ani, medicul fiind recomandat şi lăudat, pe reţele sociale şi din gură-n gură, de multe femei care au apelat la el pentru consultaţii, naşteri sau alte intervenţii. Este, de altfel, cel mai "productiv" medic al Maternităţii orădene, prin prisma numărului de intervenţii pe care le face anual. Doar că aceste cifre ascund şi unele aspecte controversate...

Pentru bani

Surse din spital suspicionează că dr. Szasz operează în multe cazuri nejustificat, chiar "în orb", fără a ţine cont de istoricul şi nevoile pacientelor. De ce ar face, însă, un asemenea lucru? Prima explicaţie logică ar fi aceea că, fiind un doctor cu reputaţie, este căutat mai mult decât alţi colegi şi, evident, are mai multe paciente. Mai multe paciente înseamnă mai mulţi bani. Şi nu pentru doctor, sau nu doar pentru doctor, cât mai ales pentru spital, căci numărul sporit de intervenţii aduce mai mulţi bani de la CAS, care le decontează. Asemenea performanţe consolidează statutul şi recunoaşterea în faţa conducerii spitalului; nu degeaba în discuţia cu reporterii BIHOREANULUI, managerul Gheorghe Carp a simţit nevoia să îl laude pe dr. Szasz, numindu-l "cel mai prolific medic al Maternităţii".

"Aşa ceva se practică nu doar în Oradea, ci în toată România. Cea mai simplă metodă să creşti veniturile unei secţii este să faci operaţii nejustificate, care nu durează mult, nu presupun multe cheltuieli şi sunt decontate de CAS", explică unul dintre medici. "În unele cazuri există presiuni din partea managerilor, în altele şefii de secţie vor să aibă ei cele mai multe paciente. Se ajunge într-o situaţie în care pacientul nu mai există ca fiinţă umană, ci doar ca un număr", acuză un alt doctor.

Justificat sau nu?

Potrivit surselor ziarului, pacientele care sunt supuse, fără ştirea lor, unor asemenea "experimente" provin, în general, din mediul rural sau din comunităţi defavorizate, cu o instrucţie şcolară modestă, care nu merg frecvent la medic, astfel că de cele mai multe ori nici nu realizează că au făcut obiectul unor intervenţii nenecesare. Ajung de obicei la ginecolog în urma unor probleme punctuale, pe care le consideră urgenţe - sângerări, dureri etc. - şi, aşa cum s-au convins reporterii discutând cu unele dintre ele, trăiesc sentimentul că au fost "în pericol", iar dr. Szasz le-a "salvat viaţa". Deşi nu e tocmai aşa...

Ziarului i-au parvenit mai multe date medicale care conturează o asemenea stare de fapt la Maternitatea din Oradea, iar BIHOREANUL le-a verificat, cu instrumente jurnalistice şi apelând la specialişti din domeniu. Trei medici ginecologi, dintre care unul total străin de comunitatea medicală locală, au analizat, la solicitarea ziarului, datele din mai multe fişe de examinare anonimizate, comparând diagnosticele şi manoperele dr. Szasz cu alte analize şi documente medicale ale pacientelor. Suspiciunile privind operaţiile nejustificate au fost confirmate în cel puţin patru cazuri care au trecut pe la şeful de secţie în 2023.

BIHOREANUL le-a discutat apoi cu doctorul, pentru a le lămuri. Cum era de aşteptat, dr. Szasz a încercat să respingă suspiciunile, spunând în esenţă că operaţiile au fost justificate şi că, în general, nu toate diagnosticele iniţiale puse de medici se confirmă în urma examenelor de laborator.

Varianta dură

Ştefania (nume fictiv), o pacientă de 22 ani, a fost diagnosticată vara trecută cu un "polip endocavitar necrobiozat", o excrescenţă a endometrului (căptuşeala interioară a uterului). De obicei, aceşti polipi sunt benigni (necanceroşi) şi pot cauza probleme cu menstruaţia şi fertilitatea, tratamentul constând în extirparea printr-o metodă non-invazivă denumită histeroscopie, realizată cu ajutorul unui rezectoscop (un aparat care foloseşte căldura pentru a tăia ţesutul). Szasz, însă, a raclat-o pe tânără, adică a răzuit pereţii uterului său cu o chiuretă.


(Imagine cu caracter informativ, care ilustrează procedura de raclaj, sursa: Romedic.ro)

Examenul anatomopatologic realizat după operaţie, pe probele ridicate din ţesuturile îndepărtate în urma raclajului, nu a identificat niciun polip, ci "vilozităţi coriale fibrozate şi fragmente deciduale necrobiozate", adică resturile putrezite ale unei sarcini. "Urmele de sarcină se puteau vedea rapid la o ecografie, deci nu se putea confunda cu un polip. Iar dacă era polip, raclajul nu era indicat. Este agresiv, răneşte endometrul, poate provoca infertilitate şi perforarea uterului, riscuri mari pentru o pacientă atât de tânără. A supus-o unei operaţii nejustificate", a opinat unul dintre specialiştii consultaţi de BIHOREANUL.

Raclată de trei ori

Căutată de reporter, Ştefania a confirmat că fusese gravidă înainte de intervenţie, prezentând în acest sens şi documente medicale. A fost monitorizată chiar de Szasz dar, din nefericire, sarcina s-a oprit din evoluţie după 11-12 săptămâni. Medicul i-a dat Medabon, comprimate vaginale recomandate pentru întreruperea medicamentoasă a sarcinii - dar până în 9 săptămâni! - iar apoi i-a făcut un prim raclaj.

După intervenţie, Ştefania s-a plâns că are în continuare dureri şi sângerări, aşa că medicul i-a spus că trebuie să intervină din nou: un al doilea raclaj. Totuşi, problemele au continuat. Drept urmare, după câteva zile Szasz a chemat-o iar la spital. E un polip, i-a spus, liniştind-o că i-l va extrage cu histeroscopul, printr-o procedură non-invazivă. În loc de asta, a raclat-o a treia oară! Experienţa a fost traumatizantă pentru tânără, dar s-a bucurat atunci că a scăpat cu bine. Acum, însă, simte nevoia unui nou control care să-i îndepărteze sentimentul de nesiguranţă cu privire la intervenţiile de care a avut parte.

Când reporterul i-a prezentat fişa de examinare a tinerei, Szasz a pretins în prima fază că, din moment ce a pus diagnosticul de polip, nu a suspectat o sarcină. După ce i s-au arătat şi celelalte documente medicale, primite de la pacientă, a venit cu o nouă variantă, şi anume că acel polip ar fi fost făcut... din resturi dintr-o sarcină. "Un polip funcţional, unul precanceros sau unul format din resturi de sarcină - nu ai cum să faci diferenţa între ele. Se poate face doar prin examenul histopatologic şi s-a procedat foarte corect că s-a trimis... Nu aveam de unde să ştim că a fost vorba de un polip cu vilozităţi coriale", a zis Szasz, contrazis, însă, de unul din specialiştii consultaţi de BIHOREANUL, care susţine că "polipi din resturi de sarcină" pur şi simplu nu există...

Una scrie, alta e

Tot raclată a fost şi Daria, o bihoreancă în vârstă de 31 ani, căreia Szasz i-a spus că are un fibrom uterin, adică o tumoră care se formează în interiorul uterului. În realitate, analizele pe probele de ţesut prelevate în timpul operaţiei au indicat că fibromul a fost, de fapt, un simplu polip


(Imagine cu caracter informativ, ce ilustrează tipurile de fibrom, sursa: Clinica-vasculara.ro)

"Nu ai cum să confunzi fibromul cu polipul, au forme distincte şi se află în locuri diferite. Şi această pacientă a fost raclată, deci expusă la riscuri, în loc ca medicul să fi rezolvat problema cu histeroscopul", explică specialistul. În loc să-i rănească întregul uter, medicul putea acţiona doar local.

Cum era de aşteptat, Szasz îşi susţine şi diagnosticul, şi metoda folosită. "Polipul poate să aibă aspect ecografic de fibrom. Se poate confunda, de aia trimitem la microscop. Din fericire, e mult mai simplu de scos, în momentul în care am primit (rezultatul histopatologic - n.r.) s-a văzut că era un polip fără atipii. Intervenţia a fost corectă", pretinde el.


(Imagine ce ilustrează polipul uterin, sursa: Centrulmedicalnapoca.ro)

Operată pe sfert

Un caz mai complex este cel al Teodorei, 54 ani, diagnosticată în august 2023 de doctorul Szasz cu "chist ovarian stâng cu cistocel grad II/III cu IUE", adică un ovar bolnav, incontinenţă urinară şi vezica deplasată, aproape ieşită din vagin. Cazul, spun specialiştii, impunea o intervenţie complexă, pentru ridicarea vezicii urinare şi extirparea ovarului. În loc de asta, doctorul s-a limitat să-i scoată femeii ovarul, care a fost trimis la analize. "A fost o intervenţie chirurgicală pe sfert. E ca şi cum ţi-ai fi bătut joc de pacientă şi ai rezolva cea mai mică problemă a ei", spune sursa medicală consultată pe marginea cazului.

Szasz pretinde, în schimb, că a făcut o intervenţie parţială pentru că a vrut să excludă posibilitatea ca acel chist, de pe ovarul stâng al femeii, să fi fost canceros. "Cistocelul nu este o urgenţă, cred că la cazul ăsta aveam nişte imagini ecografice care îmi sugerau că putea fi o patologie neoplazică (canceroasă - n.r.)", zice el.

Or, în acest caz, dacă ar fi vrut cu adevărat să excludă posibilitatea unui cancer, zice sursa BIHOREANULUI, medicul ar fi trebuit să preleveze în timpul intervenţiei ţesuturi din zonele presupuse bolnave şi să solicite efectuarea unui examen citologic, procedura prin care acestea se pot studia pentru indentificarea eventualelor anomalii. Şeful de secţie nu a făcut-o, iar acest lucru reiese din fişa de examinare anatomopatologică, unde nu apare nicio referire la examenul citologic. Documentul este unul sumar, în care, în două rânduri, se descrie ovarul, iar în alte două chistul, ca fiind unul "simplu, fără atipii".

Starea de sănătate a Teodorei este, acum, incertă, fiindcă de la intervenţia de acum un an, despre care habar nu avea că a fost una incompletă, nu a mai fost la vreun control.

Sterilizată la 24 de ani

Între intervenţiile chirurgicale contestabile ale lui Florin Szasz se numără şi cea la care a fost supusă Rodica, o tânără pe care doctorul a lăsat-o stearpă la 24 ani. De fapt, pentru asta a şi mers la Maternitate, căci până la această vârstă născuse de mai multe ori şi nu mai voia să rişte o nouă sarcină, după cum a recunoscut pacienta în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI.

În mod normal, în astfel de situaţii, femeile sunt trimise la Cabinetul de planificare familială al Maternităţii, unde sunt ajutate să aleagă metoda contraceptivă potrivită, de la clasicele pilule la dispozitive ori intervenţii chirurgicale. Rodica, în schimb, a fost internată sub un diagnostic nereal, căci nu avea simptome, şi anume "hidrosalpinx stâng", adică înfundarea trompei stângi cu lichid, o afecţiune gravă care ar justifica îndepărtarea chirurgicală a trompei. Apoi, medicul i le-a scos pe ambele.


(Imagine cu caracter informativ, sursa: Moldova.org/sexed-pentru-adulti-ce-este-sterilizarea-feminina/)

Rezultatul examenului anatomopatologic arată că, de fapt, una dintre trompe era perfect sănătoasă, iar cealaltă avea doar o uşoară inflamaţie, putând fi tratată medicamentos, după cum susţin toţi cei trei ginecologi consultaţi de ziar. "Nu poţi să scoţi trompele doar pentru că pacienta vrea asta. În plus, acest medic a comis un fals în documente medicale, punând un diagnostic fictiv, în loc să se refere la starea de fapt reală: sterilizare chirurgicală. Această femeie ar mai putea rămâne gravidă doar prin fertilizare în vitro", explică unul dintre ei.

A făcut reclamaţie?!

Dr. Szasz neagă, însă, că ar fi sterilizat-o pe tânără fără ca aceasta să fi avut probleme medicale. "Poate că această pacientă a stat cu dureri de ani de zile şi nu a răspuns la tratament. Dacă noi am intrat acolo şi am găsit salpingită nodoasă cu trompe inflamate, probabil aia am găsit, şi le-am extras, probabil starea pacientei s-a ameliorat mult", a spus medicul.

Contrazis flagrant de rezultatele analizelor anatomopatologice, medicul s-a bâlbâit. "Câteodată histopatologicul nu corespunde cu clinicul (n.r. diagnosticul) nostru", a pretins Szasz, devenit, brusc, interesat, dacă pacienta a făcut cumva vreo reclamaţie. A realizat, probabil, că situaţia din acest caz e una serioasă, nu doar din punct de vedere medical şi moral, ci şi legal. Poate sta, însă, liniştit: pacienta, provenită dintr-un mediu defavorizat, nu îşi pune asemenea probleme...

Vezi în înregistrarea de mai jos explicațiile dr. Florin Szasz cu privire la cele patru cazuri medicale: 



 (sursa foto medalion: Facebook)

ŞEFUL DIN ACTE. În primul articol din seria de investigaţii a BIHOREANULUI, ziarul a scris că, pe lângă conduita îndoielnică a dr. Rodica Negrini faţă de paciente, aceasta se afla ilegal în funcţia de şefă a secţiei OB II, ea fiind în acelaşi timp şi administratoarea propriei firme, Negrini SRL, prin care prestează servicii la cabinetul privat, lucru interzis prin Legea Sănătăţii. Din acest motiv, managerul Gheorghe Carp a şi destituit-o din funcţie, chiar în ziua apariţiei articolului BIHOREANULUI, reproşându-i într-o şedinţă că nu şi-a "băgat" administrator o rudă, cum de altfel a făcut şi el, la firma prin care conduce Spitalul Judeţean. Mai precaut decât colega sa, dr. Florin Szasz şi-a pus administrator la firma prin care funcţionează cabinetul său din strada Oneştilor, Eurogin SRL (foto), un fost rezident al său, El-Kharoubi Amin Florin (medalion), care-i este şi fin...


"Eu nu operez degeaba"

BIHOREANUL a cerut Spitalului Judeţean date legate de numărul intervenţiilor făcute pe parcursul anului precedent de dr. Florin Szasz, precum şi de ceilalţi medici din cele două secţii OB. Datele arată că în 2023 a avut cel mai mare număr de paciente (967), dintre care 670 au fost operate. Următorii doi medici din top, unul de la OB II şi unul de la secţia condusă de Szasz, au efectuat 469 operaţii la 725 paciente, respectiv 428 la 652 de paciente. Şeful de secţie a atras şi cei mai mulţi bani de la CAS în 2023, în total 2,4 milioane lei, pe locul doi fiind un medic care a atras 1,7 milioane.

Care e secretul unui asemenea record? Evident, Szasz respinge ideea că ar "face frumos" în faţa conducerii spitalului. Sau că ar face operaţii justificate doar de dorinţa de a creşte "cifrele" Maternităţii. "Activitatea mea medicală este, cred, relativ constantă în ultimii ani. Nu a fost influenţată de niciun factor din conducerea spitalului. Numărul pacientelor tratate în spital ţine de adresabilitatea pacienţilor, nu de conducere. Eu nu operez paciente degeaba. Am foarte mult de lucru şi nu mă ocup de aşa ceva", spune medicul.

Pe placul lui Carp

Gheorghe Carp BIHOREANUL a întrebat conducerea Spitalului Judeţean şi dacă la adresa medicului Florin Szasz au fost depuse plângeri din partea unor paciente sau dacă există informaţii că acesta ar efectua intervenţii chirurgicale în mod nejustificat. N-au fost niciodată plângeri, reiese din răspunsul semnat de managerul Gheorghe Carp (foto), în care se subliniază că "pacientele şi-au transmis satisfacţia şi mulţumirea faţă de serviciile medicale de care au beneficiat şi de conduita domnului dr. Szasz".

La răspunsul trimis de spital au fost anexate - total neuzual - şi reproduceri ale unor discuţii purtate de mămici pe un grup de socializare, în care unele femei îl recomandă şi îl laudă pe şeful de secţie, ba chiar şi capturi de ecran după recenziile date cabinetului privat al medicului.

"Eu sunt mândru că am un astfel de doctor. Şi invidia profesională nu vă dă dreptul să bălăcăriţi un om care şi-a făcut datoria şi nu am avut niciun fel de probleme cu el de 12 ani", a declarat dr. Carp, convins că sursele ziarului ar fi medici care, cumva "roşi" de faima şi poziţia doctorului Szasz, ar vrea să-l submineze, scoţând la iveală asemenea informaţii incomode.

Nu este prima oară când reacţiile managerului Carp privilegiază interesele "sistemului" în faţa celor ale pacienţilor, pe care spitalul public, prin toţi angajaţii săi, dar şi medicii, ca profesionişti ai domeniului, sunt chemaţi să le servească. Aşadar, trebuie tratate cu rezerva de rigoare.

Nu la fel se pune, însă, problema cu instituţiile abilitate, care pot şi trebuie să dea răspunsurile corecte la suspiciunile relatate de ziar, prin investigaţii obiective şi cu metodele adecvate. Femeile care au ajuns şi cele care vor ajunge în continuare paciente ale Maternităţii orădene merită asta...


MEDIC DE MILIOANE
Proprietăţi "lipsă" din declaraţia de avere

Activitatea prolifică a şefului Secţiei Obstetrică-Ginecologie I din Maternitatea Oradea se reflectă şi în conturi. Conform declaraţiilor de avere pe care Florin Szasz le-a depus în perioada 2019-2024, acesta deţine împreună cu soţia sa, care se ocupă cu vânzarea de suplimente alimentare, un teren de 1.056 mp cumpărat în 2021, în cartierul Ioşia din Oradea, evaluat la acea vreme la 60 euro/metru pătrat, azi de până la trei ori mai valoros.

Pentru anul 2023 medicul a declarat venituri totale - din salariile de medic şef, cel de şef de lucrări la FMF şi de la cabinetul privat - de 236.000 lei, iar în conturi are peste 251.000 euro şi 146.000 lei. Veniturile soţiei sale au fost, însă, anonimizate, deşi trebuiau şi acestea făcute publice. Anul trecut, Szasz a scos puţini bani din veniturile cabinetului privat: doar 5.500 lei sub formă de salarii, deşi firma lui a încasat, de la pacienţi, nu mai puţin de 1,5 milioane lei. Cu un an înainte, de exemplu, medicul a ridicat dividende consistente, de 600.000 lei.

Cei doi locuiesc într-o vilă tot în Ioşia (foto), în faţa căreia stă parcat un BMW X5, model lansat în 2019, care pe internet este evaluat la peste 50.000 euro. Vecinii spun că maşina este condusă de fiul lor, student în anul II la Facultatea de Medicină şi Farmacie, căruia Szasz i-a şi dăruit, potrivit declaraţiei din 2022, suma de 50.000 lei.

De asemenea, cuplul Szasz mai are un teren agricol de 3.704 mp cumpărat în 2020, în Sîntimreu, proprietăţi moştenite de soţie în Miersig, şi unele ale medicului în judeţul Arad, intrate în posesia lui în 2022 şi 2023, acestea din urmă nefiind însă consemnate în declaraţia de avere, cum avea obligaţia. Concret, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, medicul a moştenit împreună cu fratele lui un teren extravilan de 21.100 mp în localitatea Vladimirescu, judeţul Arad, dar şi o casă construită pe un teren de 639 mp în municipiul Arad. De asemenea, Szasz a intrat în coproprietatea a două terenuri extravilane, unul de 10.000 mp (cotă parte de 4/16), iar celălalt de 20.360 mp (cotă 4/24), tot în judeţul vecin.

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu şi-a declarat aceste proprietăţi, medicul a susţinut că... nu l-au interesat. "S-a ocupat fratele de moştenire, încă nu au ajuns actele în posesia mea", a spus el, motivând "scăparea" prin faptul că aceste proprietăţi "sunt în familie şi am încredere în fratele meu". Ca şi cum ar fi fost obligaţia fratelui să îi completeze declaraţia de avere...

Din acest motiv, medicul riscă să fie acuzat de fals în declaraţii, faptă care, potrivit Codului Penal, se pedepseşte cu amendă sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.


"AŢI SPERIAT LUMEA".  În cadrul întâlnirii cu reporterii, dr. Florin Szasz, (foto) a simţit nevoia să spună că primul articol din seria BIHOREANULUI, care a descris mai multe acuzaţii aduse la adresa dr. Rodica Negrini, a fost perceput negativ în rândul comunităţii pe care o reprezintă. "Îmi pare rău de părerea pe care dvs. v-aţi făcut-o despre Maternitate. Cu titlul pe care l-aţi pus în ziar - Maternitatea groazei - aţi speriat foarte multă lume şi nu faceţi un serviciu populaţiei", a spus medicul.


Acest material a fost realizat în cadrul Burselor Superscrieri, proiect iniţiat de Fundaţia Friends For Friends şi susţinut financiar în parte de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos şi în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA, sub îndrumarea Anei Poenariu, de la publicrecord.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
curge pe afara profesionalismul la ebihoreanul:))
"investigaţii obiective şi cu metodele adecvate" , ne laudam singuri? or fi murit toti laudatorii ebihoreanului? nici nu e evident din articol linsajul mediatic la comanda, pe toate planurile profesional, declaratie de avere, sotie, copil, familie, bmw, casa :))
Postat 17 Iulie 2024, 00:50 de Traian
KP
Tu esti gender maimuță, creierul tot acolo a rămas ::::))))
Postat 16 Iulie 2024, 19:32 de Sandu2100
@Citizen
Problema este mai complexa De o parte este medicul. Intr-adevar si eu am cunoscut act medical flagrant nejustificat. Un curetage pentru o tumora certificata la echographie . Cind m-am dus dupa rezultatul histopatologic, aflu ca nu a fost material trimis. (Asta cu un alt medic din maternitate). Alt punct bolnavul. Dupa mine la noi (vorbesc de Bihor)este un consumatie mare de sanatate. Plingerile sint mari. Pentru orice hai la doctor. Dar ala nu-i doctor la care nu ti-a gasit nimica. Trebuie sa iesi cu o plasa de medicamente si un dosar de analise de facut. Sa se tina cont si de faptul ca starea de fapt a economiei este o economie subterana. Se foloseste mult trocul. Nu poti merge la o intreprindere fara sa fii jegmanit. (Asta daca vorbim de averi). El nu este singurul (si nu sint doctori) care are 4-5 apartamente Sau vila in Oradea. Cresc casele (tip vila) ca ciupercile dupa ploaie, semn ca sint foarte multi bani in Oradea. Nu stim pe cine a sifonat domnul doctor! Deci foarte complexa este treaba.......
Postat 16 Iulie 2024, 14:29 de Piranda
drogati
toti drogatii ,drogatele
Postat 16 Iulie 2024, 10:38 de todo
Rusine.
Pe oamenii astia (din pacate vorbim de 90% din doctori,medici,asistenti) nu-i mai satura nici Dumnezeu.
Postat 16 Iulie 2024, 08:43 de User anonimizat
Mulți pacienți șpăguiți înseamnă ...
... mulți bani de la CASS. După logica directorului maternității, care este preluată din puțul gândirii și evaluărilor binomului Carp + Bolojan, rezultă că orice medic care-i mai răsărit și astfel are mulți pacienți ... implicit are și o avere nejustificabilă, pe măsură.
Postat 16 Iulie 2024, 08:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON