Termoficare Oradea vrea să aibă propria staţie de producere şi stocare a hidrogenului pentru producţia energiei electrice şi termice.
Hidrogen pentru CET
Consiliul Local Oradea a aprobat joi o investiţie de 134,6 milioane lei care urmează să fie depusă spre finanţare prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă.
Potrivit hotărârii adoptate, "se propune realizarea unei instalaţii de producere şi stocare a hidrogenului «verde» prin electroliza PEM (n.r. Polymer Electrolyte Membrane) pentru producerea energiei electrice şi termice".
Instalaţia de electroliză, cu o suprafaţă de ocupată de circa 725 metri pătraţi, va fi formată din nouă containere, dintre care unul de dispecerat. Vasele de stocare a hidrogenului vor ocupa şi ele o suprafaţă de 3.200 metri pătraţi şi vor avea o capacitate de 93 metri cubi la o presiune de 42 bar.
Un proiect mai vechi
Iniţiativa amenajării staţiei de producere a hidrogenului este mai veche, dar conducerea municipalităţii a trebuit să refacă indicatorii tehnico-economici ai investiţiei după ce aceasta nu a reuşit să obţină finanţare din fonduri europene.
"Noi am mai depus proiectul încă de acum doi ani de zile, dar acea axă de finanţare a fost anulată, deschizându-se acum alta, tot prin Ministerul Energiei", a explicat primarul Birta.
Aprobarea proiectului i-a făcut pe reprezentanţii PSD Bihor din Consiliul Local să acuze conducerea municipalităţii de inconstanţă.
„Mi-am adus aminte de o şedinţă din 30 august 2021, exact acum doi ani, în care s-a făcut următoarea afirmaţie: «producerea hidrogenului generează mai multă poluare decât a combustibililor fosili», probabil domnul consilier Marinău (n.r. PNL) îşi aminteşte. Să îşi ceară scuze de la colegii mei care au promovat încă din 2020 (n.r. producerea de hidrogen), care este o soluţie viabilă", a cerut pesedistul Liviu Sabău Popa.
În replică, consilierul Adrian Marinău a spus că a fost citat inexact, iar între timp, oricum, lucrurile s-au schimbat. "A fost în discuţie faptul că costul de producere a combustibilului hidrogen este foarte ridicat. Acea discuţie a avut loc acum doi ani, dar de atunci tehnologiile avansează", a spus liberalul.
„Hidrogenul este viitorul”
Primarul Florin Birta a afirmat că avantajul hidrogenului nu este că ar fi un combustibil mai ieftin, ci mai nepoluant. "Costul de producţie al hidrogenului este mai ridicat decât al gazului, dar în viitor, pentru gaz, emisiile de CO2 vor fi taxate tot mai scump, va trebui să plătim tot mai mult, de aceea hidrogenul este un combustibil de viitor", a spus primarul.
După cum BIHOREANUL a mai scris, prin modificarea arzătoarelor, turbina pe gaz a CET-ului orădean ar putea funcţiona pe gaz în amestec cu hidrogen de până la 15%.
Folosirea hidrogenului "verde" ar reduce cu circa 5% emisiile de CO2 în atmosferă, lucru care ar reduce procentual poluarea şi cantitatea de certificate de CO2 pe care Termoficare Oradea ar fi obligată să le achiziţioneze.
Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind investiția în hidrogen!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.