URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Mai 2022, 14:32

Școală nouă în Oradea: va avea 50 de clase, sală de mese şi bazin de înot

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta a anunţat, joi, că municipalitatea va ridica o şcoală nouă în Oradea, care va avea 50 de clase, laboratoare, sală de mese, precum şi propriul bazin de înot. Investiţia ar urma să fie finanţată din bani europeni. 

Cu expropriere

Noua şcoală din Oradea va fi ridicată în cartierul Nufărul, mai precis pe strada Tompa Mihaly nr. 36. 

"Avem anumite probleme cu învăţământul primar şi gimnazial din zona Nufărul-Cantemir, având în vedere dezvoltările din ultimii ani de zile. Sunt multe clase care de multe ori nu pot funcţiona în clădirile şcolilor, ci funcţionează în alte clădiri de la alte instituţii (n.r. – în această situaţie se află, spre exemplu, Colegiul Ghibu). Sau elevii ar fi obligaţi să înveţe în două schimburi, ceea ce nu este normal...", a afirmat, joi, primarul Florin Birta, în conferinţa de presă ce precede şedinţei de Consiliu Local. 

Pentru a putea ridica şcoala, Primăria Oradea va expropria un teren fără construcţii. "Am identificat un teren de 10.000 mp în zona străzii Tompa Mihaly. O parte este în proprietatea municipiului, iar alta în proprietate privată, care va fi expropriată", a spus edilul.

Cu laboratoare și bazin de înot

Noua şcoală din Oradea va avea 50 de clase, dintre care 22-23 vor fi pentru învăţământ primar, iar celelalte pentru învăţământ gimnazial.

De asemenea, potrivit lui Birta, unitatea de învăţământ va avea o sală de mese de aproximativ 150 de persoane, mai multe laboratoare (de chimie, informatică, biologie, fizică), spaţii administrative, o sală de sport cu vestiare, precum şi propriul bazin de înot.

Investiție de 15 milioane de euro

"Cred că atunci când această şcoală va fi finalizată, problema şcolilor din zona Nufărul-Cantemir va fi rezolvată", a spus Birta, adăugând că, pe de altă parte, prin alte investiții, strada Tompa Mihaly va fi modernizată cu o investiţie de 500.000 de euro, aceeaşi sumă urmând să fie investită şi în modernizarea altei străzi din zonă, Vincent van Gogh. 

În ceea ce priveşte noua şcoală din Oradea, consilierii locali îşi vor exprima votul, joi, pe marginea studiului de fezabilitate şi indicatorilor tehnico-economici. 

Potrivit proiectului, investiţia totală se va ridica la 76 milioane lei fără TVA, adică peste 15 milioane euro. Finanţarea investiţiei, se arată în document, ar urma să fie realizată din bani europeni, fie prin Programul Operaţional Regional 2021-2027, fie prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
veste buna
o veste foarte buna! orice constructie de gradinita sau scoala in oras este de bun augur.
Postat 26 Mai 2022, 20:07 de roger
buna idee
da, Oradea trebuie sa investeasca si in educatie si scoli (precum Clujul a facut-o), dar ca sa nu repetam greselile altora, e nevoie de constructia de noi scoli bune si de calitate in cartiere, nu adunate toate in centru (cele deja existente, construite cand orasul era mai putin intins) ca un pol care sa atraga tot traficul in aceeasi zona, pe aceleasi bulevarde, in aceeasi directie.
Postat 26 Mai 2022, 15:50 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON