Primarul Florin Birta a anunţat, joi, că municipalitatea va ridica o şcoală nouă în Oradea, care va avea 50 de clase, laboratoare, sală de mese, precum şi propriul bazin de înot. Investiţia ar urma să fie finanţată din bani europeni.
Cu expropriere
Noua şcoală din Oradea va fi ridicată în cartierul Nufărul, mai precis pe strada Tompa Mihaly nr. 36.
"Avem anumite probleme cu învăţământul primar şi gimnazial din zona Nufărul-Cantemir, având în vedere dezvoltările din ultimii ani de zile. Sunt multe clase care de multe ori nu pot funcţiona în clădirile şcolilor, ci funcţionează în alte clădiri de la alte instituţii (n.r. – în această situaţie se află, spre exemplu, Colegiul Ghibu). Sau elevii ar fi obligaţi să înveţe în două schimburi, ceea ce nu este normal...", a afirmat, joi, primarul Florin Birta, în conferinţa de presă ce precede şedinţei de Consiliu Local.
Pentru a putea ridica şcoala, Primăria Oradea va expropria un teren fără construcţii. "Am identificat un teren de 10.000 mp în zona străzii Tompa Mihaly. O parte este în proprietatea municipiului, iar alta în proprietate privată, care va fi expropriată", a spus edilul.
Cu laboratoare și bazin de înot
Noua şcoală din Oradea va avea 50 de clase, dintre care 22-23 vor fi pentru învăţământ primar, iar celelalte pentru învăţământ gimnazial.
De asemenea, potrivit lui Birta, unitatea de învăţământ va avea o sală de mese de aproximativ 150 de persoane, mai multe laboratoare (de chimie, informatică, biologie, fizică), spaţii administrative, o sală de sport cu vestiare, precum şi propriul bazin de înot.
Investiție de 15 milioane de euro
"Cred că atunci când această şcoală va fi finalizată, problema şcolilor din zona Nufărul-Cantemir va fi rezolvată", a spus Birta, adăugând că, pe de altă parte, prin alte investiții, strada Tompa Mihaly va fi modernizată cu o investiţie de 500.000 de euro, aceeaşi sumă urmând să fie investită şi în modernizarea altei străzi din zonă, Vincent van Gogh.
În ceea ce priveşte noua şcoală din Oradea, consilierii locali îşi vor exprima votul, joi, pe marginea studiului de fezabilitate şi indicatorilor tehnico-economici.
Potrivit proiectului, investiţia totală se va ridica la 76 milioane lei fără TVA, adică peste 15 milioane euro. Finanţarea investiţiei, se arată în document, ar urma să fie realizată din bani europeni, fie prin Programul Operaţional Regional 2021-2027, fie prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.