URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2024, 17:40

Sărbătoare în vale: Cea de-a treia ediție a SculptFest e programată într-un nou loc pitoresc din Căbești (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al treilea an consecutiv, un festival din Bihor îi invită pe orăşeni şi pe săteni deopotrivă să se bucure de natură, să (re)descopere tradiţii şi meşteşuguri, dar şi să danseze şi să se distreze alături de artiştii invitaţi.

Această ediţie a SculptFest nu se va mai desfăşura pe Valea Dâlbii din Căbeşti, ci pe Valea Sohodol, un alt loc pitoresc din comună, şi programează trei zile pline cu ateliere şi concerte.

Între lumi

"Vă invităm să scriem împreună cea mai autentică poveste a verii la cea de-a treia ediţie SculptFest, care se va desfăşura între 26 şi 28 iulie, în Căbeşti, pe Valea Sohodol, cu intrare liberă", transmit organizatorii, adică Primăria Căbeşti, în parteneriat cu Asociaţia Dăruieşte Vise.

Festivalul este finanţat de Ministerul Culturii, Consiliul Local al comunei Căbeşti, dar mai ales de sponsori. "Peste 70% din bugetul festivalului este susţinut din sponsorizări şi donaţii", mai spun organizatorii.

În perioada premergătoare evenimentului, în comună se vor ţine nu mai puţin de şapte tabere artistice, printre care una de suflat la caval şi una de făurit cavalul, ambele susţinute de Centrul Cultural Subcarpaţi, şi tabăra de pictură "Între lumi" coordonată de Angela Szabo, cu artişti sosiţi din diferite colţuri ale ţării. Meşteri veniţi din Maramureş vor sculpta două porţi de lemn care vor fi montate la bisericile de lemn, ambele monumente istorice, aflate în satele Goila şi Gurbeşti.

Festival cu camping

SculptFest va aduna, din nou, la poalele munţilor Piatra Craiului, oameni dornici să nu uite de legătura cu satul bihorean şi cu darurile naturii.

Evenimentul se va desfăşura pe Valea Sohodol (între localităţile Căbeşti şi Sohodol), aleasă şi datorită frumuseţii zonei, dar şi datorită accesului mai facil cu autoturismele până în apropiere şi spaţiului mai generos pentru campare.

"O altă noutate în acest an este campingul Valea Sohodol, pe care organizatorii l-au creat special pentru cei care doresc să se bucure timp de trei zile de liniştea naturii, în peisajul pitoresc al văii, cu corturile sau cu autorulotele", se arată în prezentarea evenimentului.

Olărit şi opincărit

Corina Ene, primarita CabestiLa fel ca la primele ediţii, intrarea la SculptFest va fi liberă. "Haideţi alături de noi să redescoperiţi cultura, meşteşugul popular şi tradiţiile româneşti autentice, într-un itinerar artistic ce se întinde de la tradiţional la modern", spune Corina Ene (foto), primăriţa comunei Căbeşti.

Pe parcursul celor trei zile, se vor ţine diferite ateliere şi demonstraţii meşteşugăreşti, dar nu numai. "Anul acesta vom descoperi împreună tainele olăritului şi opincăritului, confecţionatului de măşti tradiţionale şi al magicului caval, precum şi arta încondeierii de ouă şi a împletiturilor din nuiele. Pe cei pasionaţi de foraging (n.r. - căutarea hranei în natură), maestrul Quim Rueda îi va aştepta zilnic pentru a-i iniţia în culesul de ciuperci sălbatice comestibile. Duminica dimineaţa va începe cu un atelier de yoga susţinut de Ancuţa Ciortan în campingul din festival", spun organizatorii.

O nouă întâlnire cu Subcarpaţi

Pentru cei mici vor fi organizate jocuri şi activităţi pe seama lor, realizate de către Prietenii Veseliei, meşterii populari şi Asociaţia Pedalăm. "Nu vor lipsi nici provocările pentru cei care vor să cucerească muntele: organizatorii îi aşteaptă cu trasee de drumeţie, trasee de ciclism şi via ferrata", se arată în prezentarea ediţiei 2024 a SculptFest.

În perimetrul festivalului vor fi amplasate mai multe food truck-uri şi standuri cu bunătăţi, unele dintre ele chiar din partea locului.

În ceea ce priveşte concertele, membrii Centrului Cultural Subcarpaţi şi participanţii la cele două ateliere de caval vor susţine, la fel ca anul trecut (foto), un concert în Peştera Meziad, din comuna vecină Remetea, sâmbătă, de la ora 14. Celelalte se vor ţine, în serile de weekend, pe scena mare care va fi amplasată pe Valea Sohodol: vineri - Floare de Maidan, sâmbătă - Frate Gheorghe şi Subcarpaţi (trupa fiind deja o invitată obişnuită a evenimentului), iar duminică - Taraf Cleante & Diana Matei. SculptFest, sărbătoarea din vale, se va încheia, cum îi şade bine, cu artificii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON