Cine ar fi crezut că măsurile adoptate în Ungaria pentru a reduce efectele crizei post-Covid şi ale războiului din Ucraina se pot întoarce împotriva populaţiei? Confruntaţi cu cea mai mare inflaţie din UE, maghiarii, care până nu demult aveau cele mai bune preţuri la carburanţi şi alimente, se confruntă cu un coşmar: nu mai există nici benzină, nici mâncare ieftine!
BIHOREANUL a luat pulsul vecinilor de dincolo de Borş, în ziua în care combustibilii au devenit, brusc, mai scumpi decât la noi. Ceea ce poate majora, în lanţ, toate preţurile...
La pomul lăudat
Porniţi la mijlocul săptămânii trecute să prospecteze "ce mai merită" cumpărat din Ungaria, până nu demult atractivă pentru preţurile alimentelor de bază, reporterii aveau să constate că în ţara vecină Moş Mikulás a ajuns anul acesta nu ca să dea, ci ca să ia.
Întrebarea "de ce la ei se poate şi la noi nu?", repetată încă din primăvară la noi - unde startul scumpirilor l-a dat tocmai compania de stat ungară MOL, provocând cozi panicate la benzinăriile din întreaga ţară şi în final tocmai scumpirea - nu îşi mai are, de o vreme, rostul. "Cum îi, cum nu-i, Orbán ţine cu ai lui!", ziceau totuşi, admirativ, românii, lăudând autorităţile ungare pentru că ţineau benzina şi motorina standard la 480 forinţi (doar 5,80 lei) litrul. Şi asta încă din noiembrie 2021!
Mai mult, anul acesta, din 1 februarie, cu două luni înaintea alegerilor din 3 aprilie, plusau plafonând şi preţurile unor produse esenţiale - ulei, făină, zahăr, lapte, carne de pui şi de porc. De atunci, sub sancţiunea unor amenzi uriaşe, niciun supermarket nu mai poate vinde sortimentele "de jos" ale produselor decât la preţurile îngheţate. În pragul toamnei, la 1 noiembrie, pe lista "plafonatelor" au fost adăugate, generos, ouăle şi cartofii.
Peste noapte
Atât doar că situaţia nu mai e de mult roz. După ce în iunie a permis doar cetăţenilor ungari cu maşini înmatriculate în Ungaria să alimenteze la preţurile plafonate, un adevărat şoc s-a consumat acum, în prag de sărbători. După două săptămâni în care 500 dintre cele 2.000 de benzinării au rămas fără carburanţi, pe 6 decembrie Guvernul Orbán a eliminat cu totul plafonarea, deşi era valabilă până la finele anului şi chiar sugera că o va prelungi şi după ianuarie 2023.
A doua zi, la MOL, benzina standard a ajuns la 641 forinţi (7,75 lei), iar motorina la 699 forinţi (8,45 lei). Peste nivelul din România: în Oradea, tot la MOL, pe Şoseaua Borşului, benzina standard costa 6,54 lei şi motorina 8,38 lei. La Petrom, şi mai puţin: 6,47 lei, respectiv 7,64 lei.
"Am pus doar 3 litri de benzină", zicea un bărbat în staţia MOL din Berettyóújfalu. "Înainte aş fi plătit sub 1.500 forinţi, acum aproape 2.000. Nu am cumpărat mai mult ca să-mi rămână bani şi de pâine. Una tradiţională (n.r. - de 1,5 kg) a ajuns 1.000 de forinţi (n.r. - 12 lei), dar la Lidl se găseşte şi cu 400-500", le-a zis Gyula reporterilor.
La 59 de ani, deşi are calificări în mai multe meserii, bărbatul trăieşte dintr-un ajutor de 22.800 forinţi (275 lei). În ochii săi, vinovaţi sunt guvernanţii, care nu fac nicio investiţie în estul Ungariei, dar şi pentru că sunt corupţi. "Le-aş da banii ăştia să trăiască o lună. Dacă aş fi eu ministru, de la Záhony la Szeged aş construi fabrici. În zonă nu sunt locuri de muncă decât la Debreţin. Am rude care lucrează la Hajdúszoboszló, dar numai vara. Iarna, ştrandurile se închid şi angajaţii sunt trimişi acasă...".
Numai scumpe
Câţiva kilometri mai spre vest, în Derecske, la puţin timp după deschiderea magazinului Penny din centrul comunei, un localnic căuta lapte ieftin. A ieşit, însă, fără. "Preţul este plafonat pentru sortimentul cu 2,8% grăsime, dar se găseşte numai de 1,5% şi de 3,5%, cu preţuri neplafonate", spunea omul.
Acelaşi lucru se întâmplă, de fapt, la aproape toate celelalte produse alimentare cu preţuri "îngheţate" de Guvern. Excepţie fac uleiul şi carnea de pui, care mai pot fi găsite şi în sortimentele cele mai ieftine, sub preţurile din România, la echivalentul a circa 8 lei litrul şi respectiv 18 lei kilogramul.
Pe de altă parte, zicea omul, şi dacă găseşti sortimentele "plafonate", nu poţi cumpăra decât cantităţi limitate. De altfel, la intrarea în fiecare magazin, un afiş (foto) anunţă că Guvernul a decis "stoparea" preţurilor, iar la raft este afişată cantitatea permisă pentru sortimentele plafonate. De pildă, poţi lua cel mult 2 kg de carne de pui, ulei maximum 2 flacoane de 1 litru sau un flacon de 2 ori de 3 litri, iar zahăr doar un kilogram.
UE şi americanii...
Tocmai pentru că de cele mai multe ori sortimentele plafonate nu se găsesc, oamenii fie le caută în alte magazine, cheltuind timp în plus, fie cumpără produsele mai scumpe. Varianta a doua costă, evident, mai mult decât înainte. Explicaţia? Ceea ce comercianţii pierd prin vânzarea la preţuri plafonate recuperează la vânzarea sortimentelor neplafonate.
"Situaţia e permanent schimbătoare. Eu, de exemplu, nu am găsit zahăr şi voi căuta în alt magazin", spunea Attila (foto), ieşit dintr-un supermarket ALDI din Debreţin. "Încercăm mereu să ne orientăm unde sunt reduceri. Într-un loc găseşti ceva, în altul altceva. Dar e greu, preţurile la alimente sunt duble faţă de anul trecut. Înainte luam lapte cu 208 forinţi (n.r. - 2,5 lei), acuma cumpăr şi cu 700 (peste 8 lei)".
Bărbatul se teme că scumpirea drastică a carburanţilor va antrena noi creşteri de preţuri. Cine e de vină? În niciun caz Guvernul, ci UE şi SUA, cum spune şi premierul Orbán Viktor. "Nu sunt de acord cu drumul pe care merge Uniunea, să tot bage bani în război (n.r. - pentru a sprijini Ucraina). Eu cred că America a vrut să pună Europa în genunchi, iar războiul ăsta a venit la moment. America nu e în aşa mare criză, iar noi îngenunchem...", spunea Attila.
Fără zahăr
În TESCO Expres din Debreţin, aceeaşi poveste. De pe rafturi lipseau sortimentele cele mai ieftine, de exemplu uleiul la 713 forinţi (8,62 lei), în schimb era disponibil de la 749 forinţi (9,06 lei) până la 1.549 forinţi (18,74 lei). Zahăr alb nu se găsea deloc, ci doar pudră şi zahăr brun, marca proprie la 500 grame cu 529 forinţi (6,40 lei). Cele mai ieftine ouă costau, la cofragul cu 10 bucăţi, 1.249 forinţi (15,11 lei), iar de 30 bucăţi 3.699 forinţi (44,75 lei).
"Nu doar alimentele s-au scumpit, ci şi produsele pentru curăţenie. Sunt mai multe cauze, dar plafonările au contribuit cel mai mult la scumpiri. Fiindcă unele produse nu se găsesc, au crescut preţurile la celelalte", se plângea şi Éva (foto), pensionară.
Prin urmare, la fel ca românii, şi vecinii unguri sunt siliţi să-şi schimbe stilul de viaţă. Unii strâng cureaua, cum face Szabina, tot din Debreţin, care spune că "am renunţat la unele lucruri, de exemplu nu mai mănânc dulciuri şi nu mai beau sucuri". Alţii vin la cumpărături în Oradea. "Aici preţurile mi se par mai mici, inclusiv la detergenţi sau la băuturi", spunea Oliver, pe care BIHOREANUL l-a întâlnit la un supermarket din Şoseaua Borşului.
În fond, vorba lui, roata se mai şi întoarce, iar dacă altădată românii făceau cumpărături acolo, acum a venit rândul vecinilor maghiari să vină aici...
RAFTURI PUSTII. În TESCO la Debrețin, clienții sunt informați, la fel ca în toate magazinele din Ungaria, că Guvernul a „stopat” prețurile unor alimente, așa că acestea se vând cu porția, iar celelalte s-au scumpit mai mult. Unii clienți ies cu coșurile goale, de pe rafturi lipsind exact cele „plafonate”. Doar uleiul era mai ieftin decât în Oradea, ouăle mai scumpe, iar zahăr alb nu exista deloc, ci doar brun, tot mai scump decât aici
AVANTAJ LA ENERGIE
Lumina şi căldura, ieftine
Spre deosebire de România, Ungaria încă reuşeşte să ţină preţuri foarte mici la electricitatea şi gazul furnizate populaţiei. Un orădean stabilit în Biharkeresztes afirmă că pentru curent plăteşte lunar circa 12.000 forinţi (145 lei), iar pentru gaz cam 6.000 forinţi, plus, o dată pe an, în luna mai, când se face regularizarea, încă 60.000 forinţi (726 lei). Explicaţia? Gazul este plafonat la 10,37 forinţi/kwh (12 bani, faţă de 31 bani în România), iar electricitatea la 37,46 forinţi/kwh (45 bani, faţă de minimum 68 bani la noi), cu condiţia unui consum anual de cel mult 2.523 kwh, peste acest nivel tarifele fiind duble.
Pe de altă parte, economiştii, în frunte cu guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, György Matolcsy, afirmă că toate plafonările de preţuri trebuie eliminate, tocmai fiindcă, pentru recuperarea pierderilor, comercianţii scumpesc celelalte produse, adăugând "încă 3-4% la inflaţie", care în octombrie a ajuns la 21,8%, record în UE. Spre comparaţie, în România inflaţia era în aceeaşi lună de 15,32%.
POLITICĂ PE DRUMURI. Ungaria se poate lăuda cu ceea ce România nu are, autostrăzi, însă drumurile naționale s-au degradat vizibil. Cel spre Debrețin e plin de crăpături, ca la noi DN 76 odinioară, dar ornat cu lozinci despre unitatea maghiarimii. Nimănui nu țin de cald, locuitorii celui de-al doilea mare oraș din țara vecină având probleme inclusiv cu transportul în comun după ce Primăria a rărit frecvența autobuzelor, a tramvaielor și troleelor
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.