URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Decembrie 2023, 08:34

„Săptămâna Porților Deschise” la Teatrul Regina Maria din Oradea. Expoziție și tururi ghidate

„Săptămâna Porților Deschise” la Teatrul Regina Maria din Oradea. Expoziție și tururi ghidate (Sursa foto: Facebook - Teatrul Regina Maria - Trupa Iosif Vulcan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care vor să afle poveștile Teatrului Regina Maria din Oradea sunt invitați să participe la „Săptămâna Porților Deschise”, care va avea loc în perioada 11 – 15 decembrie.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al instituţiei de cultură, vizitatorii vor participa la mai multe tururi ghidate gratuite prin clădirea teatrului şi vor putea admira expoziţia "Teatrele realizate de Fellner şi Helmer. Reflecţii subtile asupra specificităţilor locale şi a valorilor identitare".

Aceasta din urmă este rezultatul unei cercetări ample, efectuat pe parcursul a patru ani de arhitecta şi specialista în monumente istorice Loredana Stasisin, la iniţiativa Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

"Expoziţia şi platforma electronică aferentă deschid uşile unor edificii emblematice din Graz, Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Zagreb, Rijeka, Varazdin (Croaţia), Budapesta (Ungaria), Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea şi Timişoara (România), concepute de renumiţii creatori de clădiri dedicate exclusiv artelor spectacolului, Ferdinand Fellner şi Hermann Gottfried Helmer. Dincolo de reţeta arhitecturală modernă (chiar si azi, la peste un secol distanţă) şi de succes, imaginată special pentru nevoile culturale ale comunităţilor locale, aceste piese ale unui original puzzle continental vorbesc modurile durabile de administrare a moştenirii culturale", au transmis reprezentanţii teatrului orădean.

Prin tururile ghidate, Teatrul Regina Maria va putea fi vizitat din 11 până în 15 decembrie, între orele 14 şi 16, pe bază de rezervare, care se poate face sunând la numărul de telefon 0359.411.535, de luni până vineri, de la 9 la 16. Grupurile vor fi formate din maximum 20 de persoane per tur ghidat, iar ultima intrare se va face la ora 15.30.

Proiectul de construcţie a clădirii Teatrului orădean a fost elaborat de celebrul birou de arhitectură Fellner şi Helmer din Viena, iar construcţia sa, finalizată în 15 luni, a început în iulie 1899 şi s-a încheiat în octombrie 1900, desfăşurându-se sub coordonarea arhitecţilor Kálmán Rimanóczy, Guttmann József şi Rendes Vilmos.

Teatrul şi-a deschis porţile pentru primul spectacol la data de 15 octombrie 1900, acesta fiind prezentat în limba maghiară. Ulterior, în octombrie 1927, a avut loc deschiderea primei stagiuni româneşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON