URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2022, 18:05

Salvarea sunt peşterile! Judeţul Bihor are doar 120.000 de locuri în adăposturile civile, la 600.000 de locuitori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform evidenţelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana - Bihor, în momentul de faţă doar unul din cinci bihoreni ar avea acces la un loc într-un adăpost de apărare civilă în caz de necesitate.

Unul din cinci

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a cerut inventarierea tuturor adăposturilor civile, după ce numărul celor aflate în evidenţă la ieşirea din iarnă s-a dovedit insuficient.

"În urmă cu două luni şi jumătate am inventariat adăposturile civile şi am văzut că aveam în inventarul public 96 de adăposturi, dintre care 93 erau funcţionale. M-a îngrijorat faptul că în acele adăposturi civile încap cam 5.700 de persoane, judeţul Bihor având peste 600.000 de locuitori", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ţiplea.

În acest sens, reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut ISU Crişana facă, prin primăriile din judeţ, inventarierea tuturor locurilor disponibile.

"Doi 101 unităţi administrativ teritoriale, 84 (n.r. de primării) au răspuns demersurilor ISU Crişana, iar 72 (n.r. de primării) şi-au şi inventariat locurile disponibile. Astfel, astăzi suntem la aproximativ 120.000 de locuri în adăposturile civile în Bihor", a declarat prefectul. Numărul final ar putea fi însă ceva mai mare, pentru că numărătoarea continuă.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, adăposturile inventariate sunt subsoluri ale unor imobile aflate în proprietatea publică sau privată, aerisite și uscate, care îndeplinesc condiții minimale de confort pentru a putea oferi protecție populației, de la câteva minute la câteva zile. 

"Avem suficient de multe peşteri"

Prezent la conferinţa de presă, generalul Sorin Caba, comandantul ISU Crişana, a spus că situaţia nu este, totuşi, chiar atât de sumbră precum pare. "Dacă în momentul de faţă undeva la mai bine de o cincime de populaţie poate fi adăpostită conform standardelor, asta nu înseamnă că populaţia Bihorului nu poate fi adăpostită", a spus generalul.

Caba a afirmat că "nu s-au luat în calcul adăposturile subterane care nu sunt amenajate de om, iar în Bihor avem suficient de multe peşteri care într-o situaţie extremă pot constitui un adăpost".

Potrivit comandantului ISU Crişana, în perioada de după anii ʼ90, legislaţia a fost modificată de aşa natură încât investitorii privaţi nu mai sunt obligaţi decât în situaţii deosebite să amenajeze adăposturi civile în subteran. Având în vedere acest lucru, ISU Crişana primeşte într-un an între trei şi şase cereri de înregistrare a unor adăposturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Exproprieri si la treabă ce mai stăm....
Speram ca domnul Birta vede stirea si va lua masuri... Vom expropria casele sa facem buncăre atomice si vom lua un credit de 100 de milioane sa turnam betoane...spor la treabă...Oradea se dezvoltă...
Postat 25 Mai 2022, 06:00 de User anonimizat
Tăiați frunze la câini.
În peșteră? La ora actuală, dacă sunt suspendate chiar și temporar beneficiile tehnicii moderne, noi suntem morți. Credeți că actuala generație ar putea supraviețui într-o peșteră? Eu nu cred.
Postat 24 Mai 2022, 22:14 de Etiene
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON