URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Decembrie 2023, 09:31

Să fie zăpadă! Unde și în ce condiții poți schia sau porni în drumeţii prin omăt, în Bihor

Să fie zăpadă! Unde și în ce condiții poți schia sau porni în drumeţii prin omăt, în Bihor PE RACHETE. Creste presărate cu brazi și acoperite cu zăpadă apar în Poiana Călineasa, în drumul celor care se încumetă să iasă în plimbări pe rachete de zăpadă, pentru a descoperi frumusețile Apusenilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să-ți scârțâie omătul sub picioare, aerul hibernal să-ți trezească simțurile, iar priveliștile să fie de-un alb strălucitor! 

Astfel de scene îmbietoare devin reale în fiecare iarnă pentru pasionații de natură și de munte, care ies, alături de ghizi, în ture prin zonele pitorești din Bihor și din împrejurimi. Cei care preferă adrenalina pot alege și în acest sezon turele de schi, snowboard și tubing din stațiunile montane, unde se țin tabere și lecții pentru cei care vor să învețe ori să devină mai pricepuți pe schiuri...

Ture pe „Cerbul” 

Amatorii sporturilor de iarnă sunt cu ochii pe prognozele meteo și pe camerele web care transmit live de pe pârtiile din Bihor și Alba, unde sezonul de schi și sanie a debutat și se așteaptă, ca în fiecare an, zăpezile mari.

În Stâna de Vale, cele două pârtii ușoare - Renul și Cerbul - sunt deschise și când iarna e domoală, fiind dotate cu tunuri de zăpadă, și au și teleschi. Pârtia mare, numită Bradul, este în totalitate naturală, are 1,2 kilometri, telescaun și se deschide după ce în zonă ninge. De asemenea, în Stână e deschisă și o pistă de tubing, pe care amatorii se dau în „colaci” gonflabili, precum și o pistă pentru sănii. O tură de tubing costă 8 lei, o urcare cu teleschiul 8 lei pentru adulți, 7 lei pentru copii și studenți, iar una cu telescaunul 12 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii și studenți. Cei care vor să învețe să schieze o pot face la Școala de Schi Stâna de Vale, unde o lecție individuală costă 170 de lei, iar în cazul în care instructorii lucrează cu un grup, lecția începe de la 100 de lei/persoană. „Am avut cursanți de la 3 ani până la 70 de ani. Unii vin să învețe, alții să se perfecționeze”, spune Dan Ispas, monitor de schi profesionist.

Cinci ore pe pârtie 

La granița dintre Bihor și Alba, pârtia bihoreană Piatra Grăitoare este naturală, așadar se deschide doar când vremea o permite (urcarea cu telescaunul: 15 lei copii, 20 lei adulți). În schimb, la Arieșeni, una dintre piste, Vârtop II, are și zăpadă artificială, așadar turele și lecțiile de schi se țin deja de la debutul sezonului. Acolo, an de an, monitorii Școlii de Schi Gligor dau lecții pentru toți cei care vor să se bucure de sportul de iarnă, una individuală costând 150 de lei. 

De asemenea, de peste 15 ani, Școala de Schi Gligor organizează și tabere pentru copii și adolescenți, de câte 5 zile, în perioadele 7-12 ianuarie, 4-9 februarie, 11-16 februarie și 25 februarie - 1 martie. Singura perioadă când toate locurile sunt complet rezervate e cea cu vacanța „de schi” a elevilor în Bihor, din perioada 18-23 februarie. Copiii au parte de cazare, 5 ore de schi pe zi și distracție, iar prețul este de 2.050 de lei. 

Iarna pe coline 

Cei care nu vor să încalțe schiurile au și alte opțiuni pentru a se bucura de oferta iernii. În zonele turistice din Bihor și din împrejurimi se organizează și în acest sezon drumeții prin zăpadă, pe rachete, astfel încât turiștii să nu se afunde în omăt. Nu trebuie nicio pregătire prealabilă, ci doar o condiție fizică bună. „E foarte fain să spargi zăpada sub rachete în astfel de ieșiri, în care vezi natura aproape neatinsă”, spune Mihai Olenici, ghid de drumeție montană pentru Apuseni Experience și pentru Carpați Trekking. 

Temerarii trebuie să știe că o astfel de tură durează 8-9 ore, dar răsplata este că văd peisaje răpitoare, coline, creste, cătune pitorești și urme de animale sălbatice. „Cu grupuri de bihoreni, eu ies cu predilecție în zona Padiș și pe Valea Arieșului până la Vârtop. Nu prea urcăm în zona Gârda, fiindcă durează mult drumul. Dar dacă ieșirile sunt cu cazare în zonă, putem merge și acolo, ajungând și în locuri pitorești ca Poiana Călineasa sau Poiana Fundu Feței”, spune Mihai. În cazul unor ture organizate pentru grupuri, costul este 150 lei/persoană, fără transport și masă.

Și ghizii Aventura Trekking organizează ieșiri hibernale prin zone idilice, cum ar fi Padișul, părțile domoale din Pădurea Craiului și Izvoarele Barcăului, cu peisaje frumoase și case tradiționale, iar o tură costă 150 lei/persoană. Iarna pe pârtii și poteci se arată, așadar, tentantă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON