URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2024, 20:15

Să fie curățenie! O amplă campanie de salubrizare demarează în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria și RER Vest dau startul unei ample campanii de curățenie în Oradea.

Între 16 septembrie și 11 octombrie, vor fi măturate străzile și scuarurile dintre blocurile orașului, muncitorii urmând să ia pe rând toate cartierele orașului. Firește, ei vor și colecta și transporta deșeurile strânse.

În plus, pe 21 septembrie, municipalitatea va participa la Ziua de Curățenie Națională (Let’s Do It, România!). Atunci, voluntarii vor fi îndemnați să adune gunoaiele aruncate în natură, așa cum o fac deja de câțiva ani, în toată țara.

Apoi, între 21 octombrie și 15 noiembrie, Primăria va derula o campanie de curățenie de toamnă în oraș, când se vor colecta deșeurile vegetale, iar programul de salubrizare se va încheia cu o campanie de colectare gratuită, de la cetățeni, a deșeurilor voluminoase și periculoase, care se va desfășura între 11 și 21 noiembrie 2024.

Primăria le reamintește orădenilor de la blocuri că și ei sunt responsabili de curățenia din jurul imobilelor. Conform art. 97 lit. z5 din Regulamentul serviciului de salubrizare al Municipiului Oradea (HCL nr. 189/18.03.2024), asociațiile de proprietari care dețin contracte de administrare a parcărilor de domiciliu sunt obligate să asigure măturatul acestora de minimum două ori pe săptămână. Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni contravenționale aplicate de Poliția Locală, cu amenzi între 2.000 și 2.500 lei.


Zone și perioade ale campaniei de salubrizare (16 septembrie – 11 octombrie 2024):

16–20 septembrie 2024:

Sector 1 S – zona Nufărul I + cartier Salca

Sector 1 N – zona delimitată de Bd. Decebal – Bd. Dacia – Piața Creangă – Bd. Republicii – Bd. Magheru și malul drept al Crișului Repede.

Cvartale incluse: Menumorut, Al. Odobescu, Doina, Vasile Conta, Parcul Traian, Feleacului, Louis Pasteur, Gh. Doja.

23–27 septembrie 2024:

Sector 2 S – zona Nufărul II + cartier Seleuș

Sector 2 N – zona delimitată de Bd. Decebal – Bd. Dacia, str. Ovidiu Densusianu și malul drept al Crișului Repede.

30 septembrie – 4 octombrie 2024:

Sector 3 S – Ioșia

Sector 3 N – zona delimitată de Bd. Dacia – str. Corneliu Coposu – str. Transilvaniei

Sector 4 N – zona delimitată de str. Podului – Bd. Ștefan cel Mare – str. Transilvaniei – Bd. Dacia.

7–11 octombrie 2024:

Sector 4 S – Cvartale: Cantemir (Teodor Aman, Bistriței), Sextil Pușcariu, Făgărașului, Piața Emanuil Gojdu, Cicero, Gheorghe Costa-Foru.

Sector 5 S – Cartier Dragoș Vodă și cvartale adiacente

Sector 5 N – zona delimitată de str. Muzeului – Piața București – Bd. Ștefan cel Mare.

Sector 6 N – zona delimitată de str. Transilvaniei – Bd. Ștefan cel Mare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Era și timpul.
Păcat că-i degeaba și e pentru o scurtă perioadă, dacă șantierele nu sunt obligate să asigure o maximă protecție față de proximități, așa cum se face în țările civilizate și în orașele României, unde edilii își respectă cetățenii.
Postat 11 Septembrie 2024, 20:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON