URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Ianuarie 2025, 03:15

S-au ridicat barierele! La Punctul de frontieră Borş, primele persoane care au trecut graniţa au primit diplome, la Roşiori s-a tăiat un lanţ de fier (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În noaptea de Revelion, primele persoane care au trecut graniţa prin PTF Borş, după intrarea României în spațiul Schengen, au primit diplome, iar la Roşiori a fost organizată o ceremonie în timpul căreia oficialităţile au tăiat un lanţ de fier, "amintire a separării României de restul Europei". 

La Punctul de frontieră Borş, la festivităţi au participat o delegaţie maghiară condusă de generalul de brigadă Gyurosovics Jozsef, şeful Căpităniei de Poliţie a Comitatului Hajdu Bihar, în timp ce partea română a fost reprezentată de comisarul şef Petru Bledea, subsecretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne. Ceremonia a durat câteva minute.

La miezul nopţii, barierele au fost ridicate definitiv, iar primele persoane care au trecut graniţa dintre cele două state, în locul controlului de frontieră,au primit diplome.

Ceremonie specială la Roşiori

Aderarea deplină a României la Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, a fost sărbătorită şi în Punctul de Trecere a Frontierei Roșiori - Pocsaj, unul dintre cele trei puncte ocazionale care au fost deschise, în februarie 2017, în județul Bihor, la solicitarea localităților învecinate peste graniță, alături de Cheresig - Korosnagyharsany și Voievozi - Bagamer, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră 2007 - 2013.

Sute de oameni din cele două localităţi de pe graniţă Pocsaj (Ungaria) şi Roşiori (România) s-au strâns aici pentru a sărbători momentul.

Ceremonia a fost organizată de UDMR Bihor, în prezenţa viceministrului ungar de externe Magyar Levente, primarii din Roşiori şi Pocsaj, alături de ministrul Cseke Attila, deputatul Szabó Ödön, preoţi din cele două localităţi (Emanuil Florin, preot ortodox din Biharfélegháza, și Kirill Imre Kruppa, vicar greco-catolic din Pocsaj) şi localnici. La ora 1 (ora României) / 0.00 (ora Ungariei), oficialităţile au tăiat un lanţ de fier. 

„Ideea a venit de la câteva persoane care aminteau de căderea Cortinei de Fier, adică Zidul Berlinului sau graniţa austro-ungară unde erau garduri de sârmă ghimpată. Am dorit astfel să rămână ceva cu care putem să facem un memento pentru toţi ceilalţi. Câte un inel din acest lanţ va fi pus într-o cutie şi celor care ne vor vizita de acum înainte vom putea să le oferim şi un asemenea cadou, care să amintească că aici a fost cândva o graniţă sau un lanţ care ne-a despărţit, pe care împreună am reuşit să îl desfacem”, a explicat deputatul Szabó Ödön.

După tăierea lanţului de fier, cei prezenţi, români şi maghiari, au sărbătorit împreună cu focuri de artificii. 

Admiterea României în Spațiul Schengen, alături de Bulgaria, a închis peste 30 de puncte de trecere a frontierei de la 1 ianuarie 2025. Practic, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării. 

Din 1 ianuarie, intrarea României în Spațiul Schengen aduce şi aduce schimbări majore în activitatea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, care supraveghează frontiera cu Ungaria din judeţele Bihor şi Arad, după cum a relatat, deja, BIHOREANUL.

Pe de o parte, odată cu desfiinţarea controalelor în punctele de trecere a frontierei (PTF) din Borş, Salonta, Valea lui Mihai, Săcuieni şi Episcopia Bihor, principalele misiuni ale poliţiştilor de frontieră vor fi mai discrete, dar nu mai puţin importante. Concret, aceştia vor patrula şi vor face controale inopinate şi aleatorii, în limita a 30 km de la linia de frontieră, împreună cu colegii din Poliţie, Jandarmerie, Imigrări, Garda de Mediu, Vamă şi CNAIR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Diplomele astea vor avea cu adevărat valoare ...
... când Uniunea Eurooeană nu va mai exista în forma actuală. Acum sunt bune la granițele italiene, austriece, nemțești, franceze, olandeze, belgiene, etc (12 în total), unde s-au reintrodus controalele la frontiere urmare suspendării acordurilor Schengen. În schimb, la bulgarii nici nu mai trebuie să frânezi prin balta ecologică, doar fluturi diploma pe geam și îți iei avânt.
Postat 01 Ianuarie 2025, 11:30 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON