URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2024, 15:38

S-a născut în Florida, a crescut lângă Viena și învață la Oradea! Povestea unei tinere cu trei cetățenii care a ales să studieze la Universitatea locală

S-a născut în Florida, a crescut lângă Viena și învață la Oradea! Povestea unei tinere cu trei cetățenii care a ales să studieze la Universitatea locală (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea se mândrește cu o studentă cu o biografie mai aparte: Dominique Faina este fiica unor emigranți români din America, unde s-a și născut, dar a crescut în Austria, lângă Viena, ca acum să aleagă Oradea ca oraș în care să își facă studiile universitare.

Studentă în anul II la Facultatea de Litere, specializarea germană-engleză, Dominique Faina s-a născut în anul 2001 în Florida, fiind copilul unei familii de români care plecaseră din țară, după cum se arată într-un comunicat de presă al Universității din Oradea.

Doi ani mai târziu, părinții ei s-au mutat în Austria. Dominique a absolvit liceul în Krems, un superb oraș situat pe cursul Dunării, nu departe de Viena. La 21 de ani, tânăra a decis să se mute în țara natală a părinților ei.

Și studentă, și profesoară

Dominique spune că a luat decizia de a urma cursurile Facultății de Litere a Universității din Oradea fiindcă se simțea „atrasă de limba vorbită de părinți”. Indiferent că se aflau în SUA sau în Austria, în casa familiei Faina se vorbea românește.

„Eu cred că, prin asta, ne-au făcut un bine, nouă copiilor. Părinții ne dădeau cărți în limba română și mergeam la biserica românească”, a povestit Dominique.

În vacanțele copilăriei, fata și-a vizitat deseori bunicii din Sălaj și a început să iubească România: „Așa am prins foarte mare drag de România. Aici oamenii sunt foarte deschiși și prietenoși”.

Cu o mătușă în Oradea, Dominique a optat pentru Universitatea din orașul de pe Crișul Repede și spune că nu regretă deloc.

„Aici profesorii te încurajează dacă văd că îți dorești să înveți și ai potențial. De când sunt aici mi s-au deschis multe oportunități”, spune tânăra. În paralel cu studiile universitare, ea lucrează pentru o firmă din Germania și este profesoară suplinitoare de limba germană la un colegiu orădean.

Apreciată de profesorii ei

Pasionată de literatura engleză contemporană și avându-i ca autori germani preferați pe Patrick Süskind, Franz Kafka și Georg Trakl, Dominique spune că își dorește să rămână în țara părinților ei și să devină profesoară titulară de germană în Oradea, dar se gândește serios și la o mică afacere în domeniul traducerilor.

Tânăra este apreciată de profesorii ei. Lect. univ. dr. Orlando Balaș, profesor de germană la Facultatea de Litere, afirmă că Dominique „este o studentă de nota zece”, care nu doar că are cunoștințe de germană la nivel de limbă maternă, ci și o pronunție foarte îngrijită, „de scenă”. Mai mult, spune profesorul ei, „dispune și de un simț filologic înnăscut, putând sesiza și explica subtilele diferențe de sens date de lungimea vocalelor germane sau de contextul cultural în care sunt folosite anumite cuvinte”.

Balaș consideră că aceste calități o recomandă pe Dominique pentru o carieră didactică sau în domeniul audio-vizual. „Dacă va deveni profesoară de germană în Oradea, așa cum își dorește, va fi un mare câștig pentru germanistica din această parte a țării”, a spus universitarul orădean.

Până atunci, ținând cont de calitățile ei filologice remarcabile, același profesor i-a propus studentei sale ca, începând cu ediția din 2024, să devină una dintre vocile variantei audio a cursului său de limba germană - „Limba germană. Simplu și eficient”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Tot respectul pt aceasta domnisoara!
Este un exemplu pozitiv. Succes!
Postat 10 Ianuarie 2024, 16:07 de TheSolarConnection
@Mare_blue17
Mai du-te pe la facultate, poate ai sa o cunoști. Că gimnaziul l-ai făcut degeaba, la cum folosești limba română scrisă.
Postat 10 Ianuarie 2024, 09:20 de Sburatoarea
Uau
Faină fata , nu degeaba o cheama Faina , bine ar fi sa o si cunosc odata :)))
Postat 09 Ianuarie 2024, 18:39 de Mare_blue17
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON