URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2023, 19:01

Run, Ronaldo, run! Câinele unui tânăr bihorean, botezat după celebrul fotbalist, a ajuns campion (FOTO)

Run, Ronaldo, run! Câinele unui tânăr bihorean, botezat după celebrul fotbalist, a ajuns campion (FOTO) CEL MAI BUN. La finalul întrecerii, Ronaldo a fost premiat asemenea unui campion, cu o pelerină, jucării și gustări în valoare de circa 1.000 lei, dar și cu o îmbrățișare caldă din partea stăpânului 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Picioare lungi, musculatură puternică, o constituţie aerodinamică şi capul îngust, care îl ajută să alerge cu peste 80 de kilometri pe oră. Nu este descrierea unui om, ci a unuia dintre cele mai rapide animale terestre: ogarul englez.

Iubind câinii din copilărie, bihoreanul Abel Bodog a devenit antrenor de ogari încă de la vârsta de 17 ani. Patru ani mai târziu, unul dintre tovarăşii săi a ajuns să câştige o cursă profesionistă în Ungaria, întrecând zeci de atleţi cu lăbuţe antrenaţi de stăpânii lor cu ani de experienţă.

Iubire pentru patrupezi 

Originar din satul Păuleşti, comuna Brusturi, Abel Bodog iubeşte animalele de când se ştie. "Îmi amintesc că am primit primul ogar la 12 ani, apoi am mai avut şi câini din rasa Amstaff, dar m-am simţit mai apropiat de cei de vânătoare. Comunicarea dintre mine şi ei este mult mai bună, le înţeleg personalitatea", spune tânărul, acum în vârstă de 21 de ani.

E singurul din familia lui care a văzut în animalele de companie potenţiali atleţi în lumea canină. "Pe la 17 ani, după ce am cumpărat-o pe Cuna (foto), ogar englez, am început să merg de curiozitate la competiţiile dedicate acestei rase, mi-am făcut prieteni în domeniu şi mi-am zis că şi eu aş putea să antrenez", povesteşte el.

Antrenament pe câmp  

Pentru a înţelege cum gândeşte şi cum poate excela un ogar, Abel s-a înscris în Asociaţia Chinologică Română şi a citit cărţi ale unor specialişti străini. Aşa a început să aibă o abordare holistică asupra câinilor, studiind nu doar identitatea lor, ci şi nutriţia ori psihologia.

"Ştiam că am nevoie şi de un mascul, pentru că nivelul competiţional este mai ridicat. În urmă cu 3 ani, la o cursă m-am întâlnit cu proprietarul de la care o luasem pe Cona, care mi-a arătat mai mulţi pui, iar unul avea deja numele unui campion: Cristiano Ronaldo. Am simţit din prima o conexiune cu el şi am decis să-l cumpăr", îşi aminteşte tânărul. 

De atunci, Abel şi cei doi patrupezi ai săi lucrează împreună ca să ajungă campioni. Pentru asta bihoreanul urmează un program bine stabilit: se antrenează aproape în fiecare zi pe câmp cu ei, îi hrăneşte cu o raţie măsurată de bobiţe şi carne şi le urmăreşte evoluţia. 

"Alergăm împreună în unele zile şi câte 5 kilometri, alteori distanţe mai scurte şi mai rapid. Sunt rapizi, rezistenţi, ascultători", îşi laudă el "elevii".

Aleargă spre victorie 

Pentru a-şi menţine pasiunea, Abel lucrează ca mecanic la un atelier din comună. Doar întreţinerea câinilor, fără deplasări în ţară ori străinătate, costă cam 1.600 lei lunar. Din acest motiv a fost de multe ori descurajat. "Mulţi mi-au spus că nu o să ajung nicăieri cu câinii mei". Asta, însă, dimpotrivă, l-a împins să muncească mai mult alături de Cuna şi Ronaldo. 

A participat la mai multe competiţii pentru începători, iar de câteva luni l-a înscris pe Ronaldo şi la cele pentru profesionişti. Cea mai recentă a fost derby-ul maghiar de la Budapesta, din parcul Kincsem, unde Ronaldo a excelat la proba de 480 metri. La acest tip de cursă patrupezii se aliniază pe o pistă de alergare şi încep să fugă după ce aud sunetul fluierului. Competiţia este spectaculoasă, fiecare animal luptând pentru victorie. 

Există, totuşi, şi pericole. Deşi poartă botniţe, un concurent poate năvăli peste altul "Ronaldo s-a accidentat de trei ori aşa. Mi-am dat seama că trebuie să-l pun în altă poziţie, spre exteriorul pistei, pentru a minimiza şansele de interacţiune cu alt câine", spune Abel. 

Viitor peste hotare 

Competiţia din capitala Ungariei a fost cea mai importantă de până acum. Au fost înscrişi zeci de câini, mulţi fiind eliminaţi în cele trei etape preliminare, care s-au desfăşurat în tot atâtea săptămâni. Finala a avut loc în 30 iunie, zi în care Ronaldo şi-a dovedit calităţile de campion. "Iniţial ne aflam pe locul 4 din 7 în semifinală, apoi am fost incluși în finala de tip invitație, iar în ultima cursă a reuşit să-i întreacă pe toţi. Deşi unii ar spune că e doar un animal, eu am simţit determinarea lui. Am fost mândru de el", zice antrenorul. 

Abel şi Ronaldo au fost singura echipă din România care a ajuns în finală, ceea ce l-a ambiţionat pe bihorean să se înscrie şi la alte concursuri programate în următoarele luni în Ungaria şi Germania. Ţinta sa e să ajungă şi la Campionatul European dedicat curselor de ogari, care nu a mai fost organizat din 2019, din cauza pandemiei. Are încredere că va reuşi, alături de Ronaldo, un sportiv talentat, dar şi un tovarăş de nădejde...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON