URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2024, 20:00

Peste 1.000 de orădeni se înghesuie zilnic la ghișeele de plată să-și prelungească parcarea de domiciliu pentru anul 2025

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii iau cu asalt, cât este ziua de lungă, sala de lucru cu publicul de la parterul palatului administrativ al orașului. Peste o mie de orădeni se înghesuie zilnic la ghișee, pentru a-și prelungi parcarea de domiciliu pentru anul 2025, deși plățile se pot face și online.

Cerere mare

„Avem zilnic undeva la 1.200 de orădeni care își plătesc la ghișeu taxa pentru parcarea de domiciliu pentru anul 2025. Oamenii vor să se asigure că nu își vor pierde parcarea de lângă bloc și mulți dintre ei aleg să nu plătească online, ci să vină la Primărie, pentru a avea apoi în mână chitanța, pe care, la nevoie, să o poată prezenta”, a explicat pentru BIHOREANUL un angajat al Primăriei.

Municipalitatea orădeană a anunțat la sfârșitul lunii trecute că orădenii care doresc să își păstreze parcarea de domiciliu și în anul 2025 vor trebui să achite până la finalul lunii decembrie taxa de 160 lei (suma este mai mare dacă locul respectiv a fost licitat).

Totodată, pentru a-și putea prelungi parcarea de domiciliu, orădenii trebuie să aibă plătite toate taxele locale aferente anului 2024.

Plătești taxa sau pierzi parcarea

În Oradea există 21.600 de locuri de parcare de domiciliu amenajate de municipalitate și atribuite șoferilor. La finalul lunii noiembrie, circa 2.000 de locuri de parcare riscau să fie eliberate pentru că deținătorii lor înregistrau restanțe față de bugetul local.

Șoferii care nu își plătesc taxa de parcare până la sfârșitul acestui an vor pierde dreptul de folosință a acestuia.

Spre exemplu, la începutul anului acesta, la nivelul orașului Oradea au fost eliberate circa o mie de locuri de parcare de domiciliu ca urmare a neplății taxei de către deținătorii acestora.

Parcările eliberate au fost puse a dispoziția asociației de proprietari, care le-au atribuit altor solicitanți. Acolo unde au existat mai multe cereri, atribuirea s-a făcut prin licitație.

Anul acesta, cea mai mare taxă pentru un loc de parcare de domiciliu, atribuit prin licitație, s-a ridicat la peste 6.030 lei și a vizat un amplasament situat în strada Transilvaniei 46.

Pentru a evita pierderea locului de parcare la domiciliu orădenii își pot plăti taxa aferentă, precum și restanțele față de bugetul local, atât prin intermediul ghișeelor Primăriei cât și online, accesând rubricile „Fă o plată” și „Ghișeul online Primăria Oradea” de pe portalul municipalității www.oradea.ro și prin aplicația MobilePay.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
160 lei PE AN nu ma mir ca sta lumea la coada!
inseamna 13 lei pe luna, 0,44 bani pe zi, 0,01 bani pe ora. Astfel subventioneaza primaria oradea traficul auto. Serviciul de a inchiria o parcare nu e o taxa aplicata cetatenilor, e o optiune, un bun cumparat, inchirierea spatiului de catre anumiti clienti, de buna voie. Asa ca draga primarie, sper ca ADP va prelua parcarile la domiciliu, sa le creasca pretul de 10 ori. Cand se elibereaza cate un loc pe ici colo, la licitatie creste pretul de 30 de ori. Acela e pretul real al pietei, vreo 5000 lei pe an, 100 euro pe luna!! Daca la ARED inchiriez si eu o parcare privata, 100e pe luna ma costa. Si nici nu zic sa creasca primaria pretul pana acolo (asa ar fi corect si cinstit), ci doar la 10 euro pe luna, 600 lei sau 1000 lei pe an, si de acolo sa inceapa licitatia! Sa vezi cum se radiaza niste vechituri de 20 de ani care nu circula nici macar de 2 ori pe ani.
Postat 12 Decembrie 2024, 20:42 de unu
unchiuvali
Ai dreptate, merge repede, dar eu in ultimii 7 ani plătesc online, inclusiv si pentru părinți. Dar au fost ani când am plătit mai mult, si ca să recuperez surplusul, a trebuit sa ma duc la primărie, sa fac cere de restituire. Aici mai e de lucrat, in rest e ok.
Postat 12 Decembrie 2024, 00:32 de Sandu2100
Titlul articolului este o mare minciună !
Nu se inghesuie nimeni la plată, oamenii stau pe scaune și așteaptă civilizat (putine minute) să le vină rândul. Si eu am fost, am asteptat așezat pe scaun cca. 10 minute până mi-a fost afisat pe panoul electronic numărul de ordine. Se poate plăti și de acasă, online MAI BINE DE ATÂT, NU SE POATE ! Felcitari Primăriei ORADEA pentru modul civilizat de rezolvare a problemei.
Postat 11 Decembrie 2024, 23:46 de unchiuvali
Orădenii iau cu asalt, cât este ziua de lungă, sala de lucru cu publicul de la parterul palatului administrativ al orașului. Peste o mie de orădeni se înghesuie zilnic la ghișee
Acesta este noul normal. Si cel de la automatele de ambalaje, unde bagam flacoane pe gaura magica. Ei, daca se inghesuie la urne, se inghesuie degeaba. Absolut normal, nu conteaza...
Postat 11 Decembrie 2024, 21:56 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON