URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Februarie 2024, 16:31

Rulikowski... online: Cimitirul din Oradea va avea de anul acesta o nouă poartă de acces auto, un al doilea columbar, dar și o aplicație

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea, care are în subordine și Cimitirul Municipal, are în plan să deschidă anul acesta o nouă poartă de acces pentru autovehicule şi să lanseze o aplicaţie online care va putea fi accesată de orădenii care au contracte de concesionare pentru locurile de veci ori care au persoane înmormântate la Rulikowski.

Noutăţile au fost anunţate joi de directorul ADP, Liviu Andrica, în cadrul unei conferinţe de presă de bilanț, la Aquaparkul Nymphaea.

"Ca un afiteatru"

Conform datelor prezentate, în anul 2023, la Cimitirul Municipal au avut loc 1.612 înmormântări, cu 108 mai puţine faţă de anul precedent, dar cu toate acestea au fost încheiate 3.608 contracte de concesionare ori reconcesionare a locurilor de veci, cu 540 mai multe decât în 2022.

Ca noutăţi pentru anul acesta, Liviu Andrica a detaliat că cimitirul va avea o nouă poartă de acces pentru vehicule.

"După cum se ştie, nu numai la înmormântări, ci şi la Paştele Morţilor sau de 1 Noiembrie, zona în care se află cimitirul e aglomerată. Anul acesta, cât de repede, vrem să deschidem o nouă zonă de acces auto. Suntem în faza de proiectare. Va fi în zona Ceyrat, lângă magazinul Lidl. Tot acolo, pe viitor dorim să construim şi o capelă modernă, ca un amfiteatru. Dar asta nu va fi anul acesta", a anuţat Andrica (foto).

Şeful ADP a mai anunțat şi că angajaţii cimitirului testează în această perioadă un program prin care vor să centralizeze toate mormintele şi informaţiile legate de acestea, adică inclusiv când expiră contractele de concesionare.

"În urmă cu câţiva ani, v-am prezentat o achiziţie privind cadastrarea şi inventarierea locurilor de înmormântare în cimitir. În cimitir sunt în jur de 60.000 de locuri pe o suprafaţă de circa 70 de hectare. Aceste locuri nu au avut până acum o evidenţă clară, pe numere, pe capacitate. Anul trecut am început cadastrarea, verificarea în teren şi am achiziţionat un soft care gestionează toate datele legate de cei care au contracte de concesionare. Aşa vom vedea când expiră contractele şi angajații vor înştiinţa titularii sau rudele lor, online, nu doar prin scrisori, cum făceam până acum", a explicat Andrica.

Cont online pentru titulari

Ulterior, ADP ar urma să lanseze o aplicaţie care să poată fi accesată de persoanele care şi-au achiziţionat locuri de veci în cimitir ori care au membri ai familiei înmormântaţi acolo.

"Vrem ca fiecare titular de contract să primească un user cu o parolă. Aplicația va putea fi folosită astfel de el ori de membrii familiei sale ca să vadă locul de veci, în ce stare se află. Ne gândim inclusiv la o hartă a locurilor de veci disponibile care să fie accesibilă pentru toată lumea", a mai spus Andrica.

Încă un columbar

La aceeaşi conferinţă de presă, şeful ADP a mai spus şi că, tot anul acesta, se vor încheia lucrările la cel de-al doilea columbar pentru urnele morţilor încineraţi, care va fi construit în locul gardului de sârmă al cimitirului evreiesc de lângă Capela Municipală.

Proiectul a fost elaborat datorită numărului mare de cereri pentru primul columbar, care a fost dat în folosinţă la începutul anului 2022 în cimitir şi care are 450 de locuri. 

Cel de-al doilea va fi construit aidoma, adică va fi din cărămidă şi va avea nişe (locuri) pentru păstrarea urnelor, ce vor putea fi inscripţionate cu numele răposaţilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
KP aka mama Omida
Vai de capul tău. Bine ca Orădenii si Bihorenii știu ce sa voteze, ca dacă ne luăm dupa tine o sa fim vai si amar.
Postat 16 Februarie 2024, 22:04 de Sandu2100
@KP
"La cât profesionalism emană în intenții municipalitatea, în materie de "online". Si iata ca esti expert si in IT. Este vreun domeniu in care nu esti expert? Eventual pompe funebre, gropar? Portar la cimitir? Esti modelul perfect pe care l-a vrut ceausescu. Esti o ramasita a societatii multilateral dezvoltate gandita de el. Ne demonstrezi zilnic acest lucru aici. Bravo!
Postat 16 Februarie 2024, 13:44 de Biggie
La cât profesionalism emană în intenții municipalitatea, în materie de "online" ...
... nu-i exclus ca să rezulte, din viitoarea aplicație ce va fi funcțională la "paștele morților" probabil, că mortu-i viu și își caută pe hartă locul concesionat, dar care nu se mai vede nici din satelit.
Postat 16 Februarie 2024, 08:35 de KP
..........
E bine cu online ul ca să-și vadă omul locul de veci.Mai ales in perioadele ploioase când săptămâni la rând drumurile dintre morminte se transforma în lacuri de netrecut iar când vine seceta și lacurile dispar pe cale naturala îți trebuie o maceta sa treci de gozul crescut printre morminte că tunsul acesteia se face maxim de doua ori pe an iar daca ai trecut prin toate astea mai trebuie să lupți și cu hoardele interminabile de țânțari nemiloși că doar despre deratizare Andrica cred că nici nu a auzit.E bine deci cu online ul.E bine și pt că probabil vei fi anunțat prompt despre creșterea anuală in ritm exponențial al tarifului pt serviciile ADP. E bine cu online ul,foarte important
Postat 16 Februarie 2024, 00:02 de Robert
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Tu nu știi nimic, de ăia te zbati ca molusca pe aici, eu zic sa schimbi tratamentul.
Postat 15 Februarie 2024, 19:25 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Eu si tot orasul stim ce ai spus, nu te suci ca nu inventez, ai spus cu gura ta, adica cu scrisul tau. E de inteles ca nu cunosti alti termeni , in afara de frazele scrise pe care le repeti. Lasa mai sunt destui ca tine care nu stiu anumite cuvinte. Ai fost prost atunci, ai invatat dupa ce lumea te-a corectat ca nu e vorba de porumbei, acum te poti da mare in sat la tine ca ai mai invatat un cuvant nou.
Postat 15 Februarie 2024, 19:12 de vasi13
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Eu tin minte ca nu am zis asa ceva, dar tin minte ca TU MINȚI
Postat 15 Februarie 2024, 18:22 de Sandu2100
mai tineti minte pe sandu2100
Si acum mor de ras, cand anul trecut sandu2100 credea ca columbarul, era pentru porumbei! HA HA HA , vai de capul tau sandu
Postat 15 Februarie 2024, 17:10 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON