URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2024, 20:01

Romanul „Sfârșitul lumii e un tren” de Daniela Rațiu va fi lansat sâmbătă la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Editura Cartier şi revista Familia vă invită sâmbătă, 13 aprilie, la ora 17, la o întâlnire cu scriitoarea Daniela Raţiu, prilejuită de romanul său răvăşitor Sfârşitul lumii e un tren, proaspăt apărut la Editura Cartier. Cartea invocă foametea de după Cel de-Al Doilea Război Mondial. Alături de autoare, participă la dialog Dan-Liviu Boeriu şi Mircea Pricăjan.

"În mijlocul uliţei, hoitul unui soldat. Va fi mâncat. Roiuri de muşte se aşază pe faţa lui. I-au acoperit gura albă, uscată, buzele crăpate şi însângerate, ochii deschişi. O privire nedumerită. Ultima privire. Va fi mâncat de semenii lui. Mai târziu însă, atunci înserarea se va amesteca cu noaptea. Arşiţa a uscat tot. De doi ani şi mai bine nu a mai plouat. Nu latră niciun câine. Nu e nicio urmă de câine în satul acesta. Au fost mâncaţi de oameni. Care n-au fost mâncaţi, au fugit. Se ascund prin pădurile din împrejurimi. Atacă. Câinii îi atacă pe oameni. Oamenii îi atacă pe câini. Pădurile sunt departe de sat, e greu să ajungi până acolo, să te ascunzi de urgia dogoritoare. Căldura te înnebuneşte. Îţi poţi da duhul pe drum, să devii un hoit. Un hoit înseamnă carne, hrană, la îndemână. Un hoit nu mai e om sau câine. Sau pisică. Un hoit se poate mânca. Mintea e îngălată de foametea care a pus stăpânire pe toate ţinuturile astea, de aci şi până dincolo de Prut, dincolo de Siret. Supravieţuirea ocupă şi ultimul gând. Mintea a devenit un hoit. Difuză, la limita dintre animal şi om. Mintea e animal. Foametea e atotputernică aici şi până departe hăt, foarte departe. Moldova de aici, iar peste Prut, Basarabia, şi mai departe, Ucraina. Şi mai departe. Departe. Până-n Siberia, la capătul lumii." (Din Sfârşitul lumii e un tren)

Daniela RAŢIU s-a născut la Braşov. A absolvit Liceul de Arte Plastice Ion Vidu din Timişoara, licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării – Jurnalism, a Universităţii de Vest, licenţiată a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii Tibiscus. A urmat un master de Foto/Video în cadrul Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara. Este membră a PEN România şi a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timişoara. Membră a Societăţii Timişoara. Ca jurnalist a scris la Ziua de Vest, Evenimentul Zilei – Ediţia de Vest, Ziare.com, evz.ro. adevărul.ro, pe newsweek.ro, lapunkt.ro etc. 

A debutat editorial cu volumul de poezie Ciorap cu firul dus, editura Marineasa, Timişoara, 2005. A publicat romanul Ochelari de damă, editura Brumar, Timişoara, 2005. În 2007, a publicat romanul In Vitro, editura Cartea Românească, Bucureşti. În 2015, a fost unul dintre finaliştii concursului de scenarii HBO, coautor al scenariului Pauker. În 2016, a publicat volumul de teatru Măcelarul îi citea pe ruşi, editura Tracus Arte, Bucureşti. În 2018, a publicat volumul de poezii Staniol, editura Charmides, Bistriţa. În 2022, a publicat volumul cronică-jurnal Cinci luni care au salvat România. Matrioşka. Războiul Hibrid şi Războiul lui Dragnea cu România, editura Casa de Pariuri Literare, Bucureşti. În 2022, au fost publicate romanele Ultimul an cu Ceauşescu, editura Litera, Bucureşti, şi Anestezia. Un singur poem, editura Casa de Pariuri Literare.

Dan-Liviu BOERIU scrie cronică literară şi realizează interviuri pentru revista Familia. Cea mai recentă carte: Anatomia ratării, dialog cu Teodor Baconschi (Humanitas, 2016).

Mircea PRICĂJAN este scriitor, traducător şi redactorul-şef al revistei Familia. Cea mai recentă carte: romanul Murmur (Humanitas, 2023).

Pagina evenimentului pe Facebook, aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON