URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Ianuarie 2024, 18:18

Retrospectiva juridică a anului 2023

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul care tocmai se încheie a adus numeroase noutăți în materie juridică, noutăți pe care voi încerca să le sintetizez.

În materie rutieră, trebuie remarcat că luna februarie 2023 a adus o primă reglementare în legislația română a circulației în sensul giratoriu, având prioritate persoana care își păstrează banda de circulație. În lunile următoare s-a introdus interdicția de obținere a permisului de conducere pentru persoanele condamnate pentru infracțiuni rutiere, iar spre finalul anului, prin legea denumită popular „Anastasia”, obligativitatea pronunțării unei pedepse cu executare în penitenciar pentru persoanele care comit accidente mortale în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor. Tot în acest an a fost adoptată o lege care prevede reintroducerea, începând cu anul 2025, a radarelor fixe pe șoselele din România.

A fost modificată competența și în materia contravențiilor rutiere astfel că, începând din 2023, șoferii vor putea contesta sancțiunile rutiere și la instanța „de domiciliu”. O decizie importantă a Înaltei Curți a stabilit că plângerea contravențională poate fi completată cu noi motive de nelegalitate a procesului-verbal până la primul termen de judecată.

În materie de asigurări, anul 2023 a adus falimentul celei mai mari societăți ce activa pe piața asigurărilor, Euroins, iar efectele acestui faliment se vor resimți mulți ani de acum înainte, prin plățile ce urmează a fi făcute de Fondul de Garantare a Asiguraților. Tot în materie de asigurări trebuie remarcată o decizie obligatorie din octombrie a Instanței Supreme prin care se stabilește că asiguratorii care nu își respectă obligațiile legale vor plăti penalități de 0,2% pe zi de întârziere la suma stabilită de instanța de judecată.

În materie penală, anul 2023 a adus în sfârșit cele două legi mult așteptate prin care se pun în acord codurile penal și de procedură penală cu deciziile pronunțate în ultimii șapte-opt ani de către Curtea Constituțională.

Pe de altă parte, este important de știut că, începând cu 1 ianuarie 2024, raporturile sexuale între un major și un minor sub 16 ani vor fi considerate viol dacă diferența de vârstă dintre cei doi este mai mare de 5 ani.

Urmează să vedem ce ne va aduce 2024... Până atunci, vă urez tradiționalul „La mulți ani!”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON