URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2022, 20:55

RER Vest majorează tarifele serviciilor de salubritate în Oradea, ca urmare inflației și scumpirii carburanților

RER Vest va majora tarifele pentru serviciile de salubritate ca urmare a inflației, scumpirii carburanților, creșterii salariului minim și altor factori menționați în contractul încheiat anul trecut cu municipalitatea.

Se scumpește gunoiul

Consiliul Local a aprobat joi noile tarife negociate de reprezentanții Primăriei și cei ai operatorului de salubritate.

Spre exemplu, acolo unde RER Vest a propus majorarea de la 51,55 lei pe metrul cub la 58,50 lei pe metrul cub a deșeurilor biodegradabile colectate de la orădenii tariful final a fost stabilit la 57,60 lei pe metrul cub.

La fel, în cazul, în cazul deșeurilor reciclabile majorarea propusă de operator, de la 40,38 lei pe metrul cub la 49,33 lei pe metrul cub, a fost stabilită în final la 48,10 lei pe metrul cub. Și exemplele ar putea continua pe toate serviciile prestate de firmă.

Potrivit unor surse din Primărie, orădenii ar trebui să se aștepte la o scumpire a gunoiului cu circa 15%, ca urmare a convertirii tarifelor pe metru cub negociate de Primărie cu RER Vest în plata aferentă numărului de persoane.

Noile tarife, de la cele pentru măturatul și spălatul căilor publice la cele pentru colectarea separată a deșeurilor rezultate din gospodăriile orădenilor, vor intra în vigoare de luna viitoare.

„De ce prețurile doar cresc?”

Noile tarife au fost adoptate cu concursul consilierilor PNL, în vreme ce pesediștii s-au opus, iar reprezentanții UDMR s-au abținut de la vot. „Inflația se calculează de Institutul Național de Statistică similar unui coș global al tuturor produselor și serviciilor, ori scumpirea cerealelor, de exemplu, nu afectează tarifele de salubritate”, a spus social-democratul Liviu Sabău Popa.

Pesedistul a susținut că „analiza noilor tarife ar trebui să se facă pe carburanți, pe partea de creștere a salariului minim pe angajator și alte cheltuieli care intră în costurile operatorului de salubritate, nu din indicele de inflație”.

Consilierul PSD a acuzat operatorul de salubritate că și-a făcut un obicei din a majora periodic tarifele. „Dacă vom avea deflație în anii următori se vor înregistra scăderi de costuri? Pentru că din 2012 până astăzi nu am văzut acest lucru...”, a spus Liviu Sabău Popa.

„Am încercat să acceptăm minimum necesar”

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că majorarea de tarife propusă de RER Vest prin trei adrese transmise municipalității în ultimele două luni, pentru că „această curățenie nu se poate face gratuit” și „în mod clar motorina și toate celelalte s-au scumpit”.

Primarul a afirmat că în discuțiile purtate cu operatorul de salubrizare reprezentanții municipalității au negociat tarifele la sânge. „Am încercat să acceptăm minimum necesar posibil ca să încărcăm populația cât mai puțin”, a spus Birta.

La rândul său, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, unul dintre negociatorii municipalității, a explicat că propunerea pesedistului nu poate fi aplicată pentru că nu este inclusă în contractul încheiat cu operatorul de salubritate.

„Se împlinesc 12 luni de la intrarea în vigoare a contractului și, conform prevederilor acestuia, se face actualizarea cu inflația”, a spus Florea, care a precizat că propunerea consilierului de actualizarea tarifelor doar pentru influența scumpirii carburanților „nu se regăsește în caietul de sarcini și contractul cu operatorul”.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, la stabilirea noilor tarife s-a luat în calcul rata inflației aferentă perioadei aprilie 2020 - aprilie 2021 de 13,76%, scumpirea carburanților de la 4,55 lei pe litru la 6,99 lei pe litru, plus TVA, și majorarea cu 22,6% a salariului minim pe economie de la 2.080 lei în 2019 la 2.550 lei în 2022.

RER Vest a concesionat serviciul de salubritate al municipiului Oradea pentru opt ani începând din aprilie 2021 în urma unei licitații încheiate în august 2020. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Inovatie in sistem; inflatie si carburanti
1. Cetatenii nemultumiti au dreptate: costul cu salubrizarea asteptam sa scada cu reciclarea, nu sa creasca. Esenta problemei e ca RER face de 2-3 ori mai multe curse si ridicari din cauza numarului de fractii. (si sa na amintim ca inca se vor si mai multe, chiar 6 fractii diferite). Solutii exista: mai putine fractii si separarea automata a metalului din fractie reciclabila amestecata (2 curse saptamanale mai putin), senzori de incarcare pe tomberoanele comune asa incat sa nu se faca traseu pentru tomberoane goale (exceptand cel menajer/biodegradabil), camioane cu compartimente separate (precum la Ave) si multe altele.. 2. PSD tot prost e: pe de-o parte critica ajustarea pretului cu inflatia si cer ca ajustarea sa se faca doar cu ponderea energiei in inflatie. Dar tampit sa fii socialist sa ceri asa ceva cand defapt inlatia medie o fi de 13-15%, dar strict la carburanti cresterea e de peste 55% iar la salariul minim e de peste 20%. Mai pe romaneste, LiviuSabauPopa cere in sedinta o scumpire de 3 ori mai mare, ca el e de partea micului sarac cetatean, sau e doar analfabet functional… Comentatorii de mai jos au dreptate si ei: Oradea si judetul Bihor ar putea reimparti zonele licitate astfel incat sa imparta si orasul in doua zone diferite, sa putem compara operatori diferiti, fara monopol pe oras si zona metropolitana
Postat 26 Iunie 2022, 20:59 de unu
Astept lamuriri
Poate ma lumineaza si pe mine cineva! De ce trebuie sa fie licentiat doar un operator pt zona Oradea, de exemplu? De ce nu pot fi 2 sau 3 operatori? Apare concurenta si implicit pretul va fi adaptat cererii!
Postat 24 Iunie 2022, 13:38 de Kid
Aștept și ieftinirea
Barilul îi la cel mai scăzut nivel din ultima lună. Aștept și ieftinirea tarifelor când o să scadă prețul motorinei la 7 lei.
Postat 24 Iunie 2022, 11:21 de Vio_427
AVE a scumpit deja de două luni.
De la 17 lei s-a făcut 27 lei lunar de familion. Brusc și dintrodată. Două ridicări per lună, ca un abonament. Că nu-i la volum, greutate sau alte criterii, așa cum spune legislația și regulamentul Ecolect Bihor, din subordinea CJ Bihor și a lui Bolojan. E la plezneală, că nu-i RER ci AVE de la Keviep.
Postat 24 Iunie 2022, 10:45 de KP
Serios???
Pe langa ca cetatenii le face lucrul murdar ,ei mai scumpesc ce? Ca se eschiveaza de la lucru prin metode parsive cu protectia autoritatilor???
Postat 24 Iunie 2022, 10:21 de User anonimizat
Absolut magnific
Inflatie, carburanti, salariu minim. Nu intelegem de ce nu majoreaza OTL tarifele... Se pregatesc CAO si Termoficare. "Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta" ...is coming
Postat 23 Iunie 2022, 22:35 de excalibur
bărbi !
Astia din primarie ne iau de fraieri mai ceva ca psd-ul ! Si isi si striga prostia in gura mare. Pai cine a facut contractul cu prestatorul de servicii, nu ei ? De ce nu au pus ei in caietul de sarcini sa creasca pretul cand cresc cheltuielile operatorului ? Si de ce trebuie sa suporte clientul toata neperformanta prestatorului si incompetenta celor din primarie ?! De ce nu au pus in caietul de sarcini sa ridice si sticla, asa cum se face in judet si alte parti ? pnl isi dovedeste limitele si incompetenta, la fel ca psd ... Nu uitati ca primaria si serviciile asigurate sunt pentru cetateni si sunt platite de cetateni. Nu sunt facute ca unii sa isi traga un profit cat mai mare, ci unul decent.
Postat 23 Iunie 2022, 21:46 de oradea_mea_si_a_ta
profit
Am fi curiosi ce profit are Rer ul de cand a majorat tarifele de cand s-a trecut la selectarea guoaielor.Costul serviciului prestat pupolatiei s-a dublat deja atunci; acum vor si mai mare profit,si scumpesc din nou,avand un motiv scumpirea carburantilor;
Postat 23 Iunie 2022, 21:39 de Nascut-in-Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON