În lumea occidentală nevoia de a transforma orașele în realități durabile devine din ce în ce mai mult o necesitate pe care sunt construite politicile publice locale. Conceptul de regenerare urbană reprezintă astfel placa turnantă care determină prioritățile unei administrații publice și care stă la baza creionării unei viziuni de dezvoltare pe termen lung.
Regenerarea urbană presupune toate acele acțiuni care vizează reamenajarea peisagistică și de infrastructură, prin recuperarea tuturor spațiilor și construcțiilor existente, în încercarea de a le da o nouă viață. Scopul vizat este ca cetățenii să aibă în permanență senzația că trăiesc într-un context funcțional și prietenos. Un context agreabil în care locuitorii unui oraș își desfășoară diferitele activități este una dintre principalele condiții pentru a avea o bunăstare larg răspândită, cu implicații profunde din punct de vedere social, economic și de mediu.
În general, regenerarea urbană a unui oraș are loc prin recuperarea și reamenajarea unor construcții dezafectate, construcții care nu mai răspund nici cerințelor de funcționare pentru care au fost gândite și nici actualelor norme de mediu. Din acest punct de vedere, orașele din România reprezintă un adevărat laborator în care moștenirea arhitecturală greoaie și neprietenoasă a regimului comunist și infrastructura uzată moral sunt deseori adevărate provocări pentru administrațiile publice.
Într-un astfel de context, Primăria Oradea este printre primele administrații din țară care s-a hotărât să parieze pe regenerarea urbană. Proiectul de regenerară urbană a cartierului Nufărul 1 este unul ambițios și de anvergură, nu doar ținând cont de sumele alocate, valoarea investiției fiind de 124.803.496 lei, ci și prin prisma suprafeței de 25,6 hectare care va fi vizată de investiție.
Oradea s-a poziționat de câțiva ani pe traiectoria unei dezvoltări rapide, fără precedent, aspect recunoscut deja la nivel național, iar această dezvoltare rapidă angrenează o serie de alți factori, în special la nivel decizional. Administrația locală se vede astfel obligată să ia decizii la timpul potrivit; orice întârziere sau orice decizie care contravine unei evoluții firești pot constitui ocazii pierdute și, în consecință, un regres care poate afecta procesul de dezvoltare al orașului.
Evident, proiectele de regenerare urbană, ca mai toate proiectele de infrastructură de altfel, pot cauza deranj, disconfort sau chiar frustrare în rândul cetățenilor. Primăria Oradea este conștientă de aceste lucruri, dar este convinsă în același timp că locuitorii acestui oraș sunt cetățeni cu aspirații deosebite. Atât prin trecutul cât și prin prezentul nostru, am demonstrat că suntem racordați la valorile occidentale, un oraș care să oglindească civilizația occidentală fiind astfel un țel al nostru, al tuturor.
(advertorial PNL)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.