URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2024, 18:45

Rectorul Universității de Stat a Moldovei, la Oradea: „Basarabia se află sub tunurile propagandei rusești”

Rectorul Universității de Stat a Moldovei, la Oradea: „Basarabia se află sub tunurile propagandei rusești” (foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lansarea volumului „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862)”, avându-l ca autor pe istoricul Igor Șarov, rectorul Universității de Stat a Moldovei, a aglomerat joi Aula Magna a Universității din Oradea.

Cartea, despre care decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), Gabriel Moisa, a spus „este minunată, este excepțională, vă rog să o citiți, pentru că vă va ajuta să înțelegeți mai bine de ce acest spațiu istorico-geografic arată astăzi așa cum arată”, este rodul a peste 30 de ani de documentare în arhivele rusești de la: Moscova, Sankt Petersburg și Odessa.

„Se citește ca un bestseller”

„Drag prieten, bine ai revenit la Universitatea din Oradea”, a spus rectorul Constantin Bungău, la începutul alocuțiunii sale introductive. El a evocat apoi buna și îndelungata colaborare a instituției pe care o conduce cu Universitatea de Stat a Moldovei, mulțumindu-i oaspetelui de la Chișinău pentru că „este un susținător al acestei cauze”. „Relația foarte bună dintre universitățile noastre este, de fapt, o punte de legătură între Moldova și România. Vă invit pe toți cei de aici să faceți câte ceva pentru a da trăinicie acestei punți”, a mai spus Bungău.

La rândul său, prorectorul orădean Sorin Șipoș a spus despre volumul „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862)” că „merge să caute, în trecut, explicații pentru unele evenimente contemporane. Toate smintelile care s-au produs în Republica Moldova, după 1990, aici își au începutul”.

Decanul FIRISPSC, Gabriel Moisa a afirmat că pot fi observate o serie de similitudini în abordarea pe care o au istoricii puterilor imperiale în ceea ce privește provinciile ocupate. „De foarte multe ori, istoricii anticipează politicul, tendințele imperialiste, găsindu-și o justificare pentru ceea ce urmează să facă acesta. (...) Aceleași tipuri de problematici sunt ridicate de puterile imperialiste, pentru a-și justifica acapararea de noi teritorii”, a susținut Moisa.

Decanul a mai afirmat că volumul istoricului Igor Șarov „se citește ca un bestseller, pentru că stârnește curiozitate: ce spun rușii despre români”.

Două condiții pentru gloria României

Vorbind despre lucrarea sa, Igor Șarov a precizat că a început cercetările istoriografice pentru acest volum încă din anii `90. Rectorul Universității de Stat de la Chișinău observă că ideea intervenției „civilizatoare” a Rusiei în Basarabia își are originile în secolul al XIX-lea, funcționari imperiali, ofițeri și simpli călători contribuind, cu voie sau din neștiință, la acest „mit” al propagandei de la Moscova.

„Basarabia se află și azi sub tunurile propagandei rusești. Un fir roșu al propagandei susține că denumirea de Basarabia vine de la tribul beșilor, un trib slav care ar fi locuit teritoriile traco-dace încă din secolele VI-V înaintea erei noastre”.

Profesorul de la Chișinău a mai declarat că, de-a lungul istoriei sale, România a cunoscut momente de glorie atunci când erau întrunite cel puțin două condiții: „Contextul internațional era favorabil și Rusia era slăbită”.

La finalul evenimentului, rectorul Universității de Stat din Moldova a acordat autografe și s-a întreținut cu studenții basarabeni de la Universitatea din Oradea. „Iubim Universitatea din Oradea”, a mai spus Șarov, evocând relația de peste 15 ani pe care o au cele două instituții academice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7413 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON