URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Povestea unui proiect minunat pentru copii: ambulanța cu jucării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 16 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Eroi pentru copii

După o adolescență trăită pe străzi, de unde a fost salvat de o familie de medici, un orădean s-a transformat el însuși într-un salvator al copiilor bolnavi, înființând pentru ei un serviciu medical esențial. 

BIHOREANUL vă prezintă reușita lăudabilă a unor medici, asistenți și ambulanțieri inimoși, mobilizați de asistentul medical Kis Balázs să își dedice timpul liber unui proiect unic în România: ambulanța pentru copii, care îi duce pe micuții bolnavi la tratamente în străinătate, fără nicio plată.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Cristina Matiuța: „În numele libertății se pune dinamita care aruncă libertatea în aer”

Orașe care au atins un nivel occidental, dar și locuri unde bunăstarea încă n-a ajuns și oamenii sunt plini de frustrări. Continua bălăcăreală a partidelor, incompetența și corupția politicienilor, indolența și aroganța președintelui Iohannis. Îngăduirea de către Biserică a unor slujitori care „trec de la filocalie la filorusism”, absența elitelor și „putrezirea” creierelor prin consumul excesiv de internet...

Sunt câteva explicații ale situației României de azi, potrivit politologului Cristina Matiuța, conferențiar la Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității Oradea, autoarea mai multor cărți de specialitate. 

Sărbători ultracentrale

Pusă pe economii, Primăria a limitat iluminatul de Crăciun la centrul Oradiei, lăsând cartierele, bulevardele și parcurile fără beculețe. 

În timp ce piețele Unirii, Ferdinand și Mihai Viteazul și alte câteva amplasamente sunt împodobite cu 30 de kilometri de ornamente și peste 400 de figurine, iluminatul festiv n-a ajuns nici anul acesta în cartiere.

Puia, Moșul Grinch

Șeful DGASPC Bihor a făcut rost de o donație, dar nu pentru darurile de Crăciun ale copiilor. 

După ce a deschis procese unor funcționare cărora le-a imputat un prejudiciu născocit, iar CJ Bihor i-a refuzat cererea de a angaja un avocat împotriva lor, Călin Puia a rezolvat onorariul acestuia dintr-o sponsorizare cu dedicație, primită de la nașul unei subalterne favorite, pe al cărei soț l-a cadorisit cu o grămadă de bani din bugetul instituției.

Inedit în interbelic

Presa din Bihor și din țară publica și în perioada interbelică o mulțime de fake-uri, de pildă despre originea orădeană a faimosului gangster american Al Capone.

Bihorul se remarca prin diversitatea știrilor și a articolelor despre actualitatea locală și internațională, multe fiind pline de senzaționalism, pentru a exploata foamea de extraordinar a publicului și a-și crește vânzările.

Ajutor pentru viață

Crăciunul din acest an este unul special în familia Mureșan, fiind primul când Sergiu și Melinda au cadoul asigurat, deoarece, cu trei luni în urmă, a venit pe lume bebelușul așteptat de mult timp. Din păcate, fericirea le-a fost umbrită pentru că, tot atunci, lui Sergiu i s-a pus un diagnostic grav...

Tânărul de 34 de ani suferă de o formă galopantă de cancer, pentru care primește tratament în Viena. Până acum, a plătit terapia ajutat de familie și de prieteni, dar, ca să se bucure de fiul său crescând, are nevoie de ajutor.

ORADEA NOASTRĂ

Nu miroase bine!

România are de patru ani o lege menită a proteja oamenii de poluarea olfactivă, dar degeaba! Ministerul Mediului și cel al Sănătății trebuiau să elaboreze de mult metodologia care să reglementeze cum anume se aplică legea și cum vor fi sancționați cei care poluează aerul cu mirosuri neplăcute. Totuși, regulile nu sunt nici acum finalizate, ceea ce face imposibilă sancționarea celor care ne strică aerul cu duhori.

Apel de la Universitate

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, și președintele Senatului academic, Aurel Căuș, au trimis o scrisoare către Consiliul Local și primarul Florin Birta, cerând reanalizarea detaliată a proiectului de lărgire a drumurilor care duc spre campusul studențesc și o consultare publică. 

Primăria vrea transformarea străzilor Armatei Române și Universității, de la două la patru benzi, dar și a altor trei din vecinătate (Ceyrat, Atelierelor și Thurzó Sándor), ceea ce ar crește poluarea printr-un trafic auto și mai intens. 

Colectarea deșeurilor, neschimbată în 2025

Chiar dacă urmează mai multe zile naționale libere, colectarea deșeurilor se va desfășura conform programelor cunoscute. Pubelele vor fi golite în zilele anunțate, dar Birourile de relații cu clienții RER Vest vor fi închise în zilele de 25, 26 decembrie, precum și în 1, 2 ianuarie, iar în zilele de 24 și 31 decembrie vor avea program scurt (orele 8-12).

TIMP LIBER

Crăciun cu vedete

În Oradea vor concerta în această săptămână artiști și formații ca Tania Turtureanu, Puya, Andia și Carla’s Dreams. Concertele vor avea loc seară de seară, până pe 21 decembrie, în cadrul Orașului Faptelor Bune, iar în preajma Crăciunului și Revelionului urmează și alte evenimente interesante.

OPINII

O tragedie pentru Bihor
de Mircea Chirilă

Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă.

Se caută un președinte
de Adrian Criș

Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte. Abia ne-a trecut glonțul pe la ureche, că românii s-au năpustit pe „rețelele de socializare”, cu tot felul de propuneri.

Expirarea mandatului Președintelui României
de Mircea Ursuța

În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.

PREMIILE LUI BIHOREL

Lupu de Oscar: Cum și-a pus „amprenta” actorul Sebi Lupu pe evenimentul Anei Blandiana; Doliu la frontiere: În perspectiva dispariției șpăgilor, polițiștii de frontieră își cer trecerea în rezervă; Lista rușinii: Cine sunt principalii restanțieri la bugetul Primăriei Oradea; Sfârșit de cursă! În Oradea, tot mai puțini taximetriști își reînnoiesc autorizațiile; Văzut și plecat: S-a așternut praful peste dosarul corupților de la Serviciul Permise și Înmatriculări Bihor; Oradea la dietă: Suntem oraș turistic, dar nu avem restaurante cu bucătăria deschisă după ora 22.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7413 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON