URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iunie 2024, 19:41

Recalcularea pensiilor: Până la 1 septembrie, 5 milioane de pensionari vor primi deciziile de recalculare, nici unul nu va avea pensie mai mică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la 1 septembrie, aproximativ 5 milioane de pensionari din România vor primi decizii de recalculare a pensiilor, a anunțat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Recalcularea se va face în baza unei noi legi, a cărei principală noutate este „bonusarea” pensionarilor care au muncit mai mult de 25 de ani, explică directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț.

Decizii „la plic”

Potrivit digi24.ro, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că instituția pe care o conduce pregătește recalcularea pensiilor în baza Legii 360/2023, care prevede ca această operațiune să aibă loc până la 1 septembrie, când aproximativ 5 milioane de pensionari vor primi în plic, prin poștă, deciziile de recalculare.

„Se lucrează până seara târziu, colegii de la Casa Națională împreună cu colegii din Casele teritoriale de pensii, astfel încât să fim în acel grafic pe care ni l-am propus, ca în data de 1 septembrie pensionarii să-și primească pensiile recalculate după noua formulă de calcul”, a explicat Baciu. El a precizat, însă, că, pentru a putea începe distribuirea noilor decizii către pensionari, este nevoie de adoptarea de către Guvern a unei Ordonanțe de Urgență, care ar putea fi promovată săptămâna viitoare.

În plicul pe care pensionarul îl va găsi la Oficiul Poștal căruia îi este arondat cu domiciliul, acesta va găsi „informații importante”, a adăugat președintele Casei Naționale de Pensii: numărul total de puncte în funcție de care se calculează pensia, valoarea punctului de referință și cuantumul pensiei recalculat.

Baciu a precizat că în cazul în care prin recalculare ar rezulta un cuantum mai mic al pensiei, pensionarul va rămâne cu pensia mai avantajoasă, cea de dinainte de recalcularea în baza noii legi.

Marea și mica recalculare

Directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, a explicat pentru BIHOREANUL că în baza noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, vor avea loc, de fapt, două operațiuni de recalculare a acestora.

Prima, așa numita „marea recalculare”, de care vor beneficia aproximativ 5 milioane de pensionari, constă în recalcularea după o formulă schimbată față de cea prevăzută de actuala lege, Legea 263/2010, în baza unui punctaj mediu anual înmulțit cu valoarea punctului de pensie și ajustat cu un indice anual, stabilit de la an la an prin Legea Bugetului de Stat.

„Conform noii legi, Legea 360/2023, noua formulă de calculare a pensiei se face în baza unui punctaj dat de raportul dintre valoarea salariilor încasate de pensionar în timpul activității și cea a salariului mediu valabil în fiecare perioadă din timpul activității; de exemplu, dacă într-o perioadă salariul mediu era de 2.000 lei și a încasat acest salariu, atunci primește 1 punct. Numărul de puncte se înmulțește apoi cu un punctaj de stabilitate, un bonus în funcție de vechimea în muncă, dacă aceasta este mai mare de 25 de ani, până la 35 de ani”, a explicat directorul Casei Județene de Pensii.

De exemplu, pensionarul primește 0,5 puncte pentru fiecare an peste vechimea de 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 și 1 punct (în ianuarie 2024, valoarea era de 2.032 lei) pentru fiecare an peste vechimea de 35 de ani.

Într-o a doua etapă, după 1 septembrie, va urma așa numita „mică recalculare”, ceea ce înseamnă că pensionarii care au beneficiat de sporuri pentru care angajatorii au achitat CAS pot depune la Casele Județene de Pensii adeverințe pentru a beneficia de această a doua recalculare. Este vorba despre venituri din prime, premii și alte sporuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Încă o lege tembelă moșită de PCR.
Comasații nu mai țin cont de proncipiul pe care se bazează în esență pensia, cel al contributivității. Logic este să primești o pensie calculată în raport direct de cât ai contribuit. S-a tot bătut aoa în piuă pe formula de 45% din brutul mediu calculat pe anii de activitate. Acum reinventează roata "neterminații" și nu mai respectă nici legile anterior date și nici logica, pe motiv de o așa-zisă stabilitate și continuitate. E ca și cum, dacă sunt client al unei bănci de foarte mulți ani constant, să pot lua un credit la dobânzi mult mai mici decât cel care e client mai nou, chiar dacă acesta din urmă are garanții mult mai mari și solide decât mine. Șmecheria comasaților se vede din valoarea punctului de referință, înghețat la 81 lei de când se tot recalculează, adică de vreo 2 ani deja. Asta va face ca pensiile, față de ce se întâmplă pe piața muncii și față de lipsa de performanță a guvernării, să scadă în cifre reale la o inflație care deja a înghițit punctele de referință pentru stabilitate. Escrocii însă își cresc indemnizațiile anual, fără nicio jenă din moment ce "neamul prost" a ajuns să-și voteze călăii.
Postat 21 Iunie 2024, 13:44 de KP
Totuși,
nu ați putea rezolva și problema cu cei 300 de la Termopile?Ar ieși mai ușor cu pensiile, cu deficitul...
Postat 21 Iunie 2024, 12:44 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON