URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2024, 20:01

Rebeca și Andrei, bursieri ai Facultății de Arte din Oradea, au fost premiați la un concurs internațional de muzică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi studenți bursieri ai Facultății de Arte din Oradea au fost premiați recent la Danubia Talents International Music Competition, competiție organizată la Budapesta. Rebeca Anamaria Balaj și Andrei Marinescu interpretează împreună, ea la pian, iar el la trombon.

Ei au obținut locul al doilea la categoria de vârstă „plus 18 ani” la primul concurs internațional la care au participat ca duo, după cum transmite marți Universitatea din Oradea.

„Sunt doi copii înțelepți, așa cum orice profesor și-ar dori. Talentați din punct de vedere muzical, ambițioși și muncitori. La fiecare dintre ei, e de admirat aportul personal în ceea ce privește repertoriul studiat. Rebeca studiază pianul din copilărie și se putea spune despre ea, încă de pe atunci, că va avea o carieră remarcabilă. Andrei este o revelație. Chiar dacă și el a făcut muzică din fragedă tinerețe, n-a studiat temeinic trombonul până în anul întâi de facultate. A fost o mare bucurie pentru mine să-i descopăr, în cadrul cursurilor dedicate muzicii de cameră. Sunt empatici și colaborează foarte bine, unul cu celălalt, stilistic, interpretativ și din punct de vedere al sentimentelor pe care le transmit publicului”, arată conf. univ. dr. Ariadna Mircescu, directorul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea. 

Concursul s-a desfășurat online și a reunit 200 de tineri muzicieni din Ungaria, Austria, Estonia, Letonia, Cehia și Italia. „Cei doi studenți orădeni au evoluat la categoria vârstă «plus 18 ani», considerată cea mai dificilă din concurs”, se precizează într-un comunicat trimis marți de Universitatea din Oradea. 

Studentă în anul II, Rebeca spune că a fost îndrumată de profesoara de pian să continue studiul. „Am studiat pianul de la 5 ani. Profesoara de pian a insistat să merg la Liceul de Arte. Părinții și bunicii s-au bucurat și m-au susținut de la început. La început voiam să compun. Mă jucam punând, cap la cap, fragmente din piesele pe care le studiam și realizând astfel noi piese muzicale”. Deși nu a renunțat de tot la ideea de a compune, spune că se simte mai apropiată de cariera didactică, transmite Universitatea din Oradea. 

La numai 20 de ani, Andrei este deja colaborator voluntar al Orchestrei Filarmonice din Oradea. „Deși cântă la trombon de la 13 ani, a început studiul acestui instrument abia odată cu primele zile de facultate. Mai reținut la vorbă, dar cu atât mai curajos când cântă, Andrei afirmă că se simte atras, în egală măsură, de instrument și de dirijat. Acum conduce corul bisericii și, spune el, acest lucru îi oferă «multe satisfacții»”, se arată în comunicatul UO.

Rebeca și Andrei plănuiesc să se înscrie și la alte concursuri. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON