URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Mai 2022, 17:11

Reabilitarea Colegiului Eminescu din Oradea va fi cofinanţată, cu 40 milioane lei, de Ministerul Dezvoltării (VIDEO)

Reabilitarea Colegiului Eminescu din Oradea va fi cofinanţată, cu 40 milioane lei, de Ministerul Dezvoltării (VIDEO) (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu din centrul Oradiei, monument istoric, va fi cofinanţată de Ministerul Dezvoltării, care ar urma să aloce acestei investiţii aproape 40 milioane lei. Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, municipalitatea orădeană împarte proiectul în mai multe etape, a anunţat joi primarul Oradiei, Florin Birta.

"Valoarea totală estimată a investiţiilor se ridică la aproximativ 70 milioane lei, adică circa 14 milioane euro. Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru Cseke Attila, am aflat că o parte, de până în 40 milioane lei, ar putea fi finanţată direct prin Compania Naţională de Investiţii, fără a fi necesară emiterea unei hotărâri de guvern", a spus edilul.

Astfel, s-a decis împărţirea proiectului mare în etape. Indicatorii tehnico-economici ai celei dintâi dintre ele - cea care va beneficia de bani de la CNI - au fost aprobați joi de consilierii locali ai Oradiei.

Prima fază, finanțată de CNI, va cuprinde: lucrări de rezistență (execuție și dotare cu un lift pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în colegiu), desfaceri compartimentări recente din structură ușoară în unele săli de clasă și la subsol, execuție finisaje interioare și tâmplărie interioară, refacerea totală a instalațiilor sanitare și rețele de apă-canal, instalații electrice, prize și curenți slabi.

Valoarea exactă aferentă finanțării CNI este de 39.985.347 lei cu TVA inclus. După găsirea unui constructor, execuția primei etape ar trebui realizată în 18 luni.

Potrivit primarului, municipalitatea îşi propune să acceseze bani europeni pentru a finaliza reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu, prin Programul Operaţional Regional și prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Concret, Primăria Oradea vrea ca, în a doua etapă, să fie incluse termoizolarea podului, schimbarea tâmplăriilor, fațade exterioare cu materiale agrementate pentru clădiri monument (fără termosistem), respectiv instalații termice, pompe de cădură, recuperarea apelor pluviale. 

În a treia etapă, care ar fi finanțată prin PNRR, se va depune un proiect în vederea achiziției dotărilor și a echipamentelor specifice: mobilier școlar, table inteligente, echiparea laboratoarelor de informatică, dotarea laboratoarelor și cabinetelor de fizică, chimie și biologie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON