Reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu din centrul Oradiei, monument istoric, va fi cofinanţată de Ministerul Dezvoltării, care ar urma să aloce acestei investiţii aproape 40 milioane lei. Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, municipalitatea orădeană împarte proiectul în mai multe etape, a anunţat joi primarul Oradiei, Florin Birta.
"Valoarea totală estimată a investiţiilor se ridică la aproximativ 70 milioane lei, adică circa 14 milioane euro. Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru Cseke Attila, am aflat că o parte, de până în 40 milioane lei, ar putea fi finanţată direct prin Compania Naţională de Investiţii, fără a fi necesară emiterea unei hotărâri de guvern", a spus edilul.
Astfel, s-a decis împărţirea proiectului mare în etape. Indicatorii tehnico-economici ai celei dintâi dintre ele - cea care va beneficia de bani de la CNI - au fost aprobați joi de consilierii locali ai Oradiei.
Prima fază, finanțată de CNI, va cuprinde: lucrări de rezistență (execuție și dotare cu un lift pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în colegiu), desfaceri compartimentări recente din structură ușoară în unele săli de clasă și la subsol, execuție finisaje interioare și tâmplărie interioară, refacerea totală a instalațiilor sanitare și rețele de apă-canal, instalații electrice, prize și curenți slabi.
Valoarea exactă aferentă finanțării CNI este de 39.985.347 lei cu TVA inclus. După găsirea unui constructor, execuția primei etape ar trebui realizată în 18 luni.
Potrivit primarului, municipalitatea îşi propune să acceseze bani europeni pentru a finaliza reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu, prin Programul Operaţional Regional și prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Concret, Primăria Oradea vrea ca, în a doua etapă, să fie incluse termoizolarea podului, schimbarea tâmplăriilor, fațade exterioare cu materiale agrementate pentru clădiri monument (fără termosistem), respectiv instalații termice, pompe de cădură, recuperarea apelor pluviale.
În a treia etapă, care ar fi finanțată prin PNRR, se va depune un proiect în vederea achiziției dotărilor și a echipamentelor specifice: mobilier școlar, table inteligente, echiparea laboratoarelor de informatică, dotarea laboratoarelor și cabinetelor de fizică, chimie și biologie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.