URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2022, 20:11

Puțini orădeni mai votează proiectele de bugetare participativă. Cea mai populară inițiativă până acum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până în 4 septembrie, orădenii mai pot vota proiectele din ediția 2022 a programului de bugetare participativă, lansat de Primăria Oradea. După aproape două luni de când s-a dat startul votului, doar 1.179 de orădeni au ales proiectele pe care le susțin.

În urma voturilor date până acum, proiectul preferat de orădeni este cel care vizează extinderea parcului Silvaş şi amenajarea unei plaje naturale acolo (foto), susţinut de 294 de persoane.

Locul doi îl ocupă proiectul care prevede amenajarea unui covor vegetal pe linia de tramvai pe tronsonul strada Transilvaniei - Pod CFR (99 de voturi) şi pe locul trei construirea unei piste de ciclism între Orăşelul Copiilor şi Grădina Zoologică (78 de voturi).

„La polul opus, cu cele mai puţine voturi se numără proiectele care prevăd amenajarea de statui orădene - 2 voturi, terenuri de beach volley - 3 voturi şi, la egalitate cu 4 voturi: Cow parade sau cum promovăm artiştii locali în evenimente cu răsunet internaţional, Zoo devine digital, Amenajare parcări biciclete în Cartier Prima – Oneştilor, Staţii de încărcare maşini electrice în parcările blocurilor din zona Sovata, nr. 35, TTX - Tenis de masă în parc, în aer liber”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei Oradea.

În cursa pentru bugetarea participativă se află şi un proiect lansat de un pictor ucrainean, Alexei Shkurat, care s-a stabilit în Oradea în luna aprilie. Acesta propune realizarea unei picturi murale colective, cu implicarea orădenilor, pe zidul de pe malul Crişului Repede din zona podului Sfântul Ladislau sau orice alt loc disponibil.

Orădenii mai pot vota online proiectele preferate până pe 4 septembrie pe site-ul activ.oradea.ro, iar din toamnă, la întâlniri care vor fi organizate în cartiere.

Selecţia finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetăţenii. O inițiativă va primi maximum 100.000 de lei, iar bugetul total alocat ediției din acest an este de 1,5 milioane de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Publicitate
Nici asociatiile nu se prea omoara sa promoveze proiectele din zona lor si sa ajute oamenii sa voteze(user, parola, etc). Daca se doteaza cu o tableta i-i poate ruga pe oameni sa voteze cand vin sa plateasca, i-i poate ajuta sa o faca pe cei care nu se descurca singuri.
Postat 24 August 2022, 12:07 de nihil
Nu voteaza nimeni, ca si oradenii au vazut ca n-are nici un sens...
Majoritatea proiectelor care au castigat nici din primul votare bugeratara participativa n-a apucat nici sa proiecteze, si acuma inainte de a publica proiectele majoritatea proiectelor a fost deja scoasa din vot de catre primaria ca ei n-au intentia sa faca proiectele si au stiut ca oamenii asi vota si sa nu vine cu scuze, mai bine au zis ca nu se poate, e prea scump, nu coincide cu reguliire votului, etc. In Oradea se poate face proiecte unde curge banii la firmele de casa, alte proiecte sunt numai sa creada oamenii ca si ei au loc sa decida, dar n-au.
Postat 24 August 2022, 08:33 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON