URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2023, 21:39

Protest cu vociferări pe trecerea de pietoni în Oradea: Părinții copilului ucis în accidentul din Calea Aradului cer montarea unui semafor (FOTO/VIDEO)

Lacrimi, îmbrăţişări, pancarte cu mesaje şi tricouri cu chipul unui băiat au putut fi văzute, vineri seară, în Calea Aradului, la trecerea de pietoni de lângă Poliţia Municipiului Oradea. Peste 100 de orădeni au participat la protestul organizat de familia lui Horia Chiva, băiatul de 12 ani care a murit în urmă cu o lună după ce a fost accidentat pe trecerea de pietoni de un şofer băut. Părinții săi au cerut montarea unui semafor, cerinţă care le-a fost respinsă, până acum, de Primăria Oradea. Un șofer nu a fost de acord cu metoda de protest, depășind coloana de mașini care s-a creat, stârnind vociferări din partea manifestanților.

Măsuri ineficiente

Protestul a început la ora 18 şi s-a desfăşurat lângă trecerea de pietoni pe care copilul a păşit pentru ultima dată în 22 iunie, când mergea la antrenamentul de fotbal.

"Ne-am adunat aici ca să strângem semnături pentru petiţia noastră prin care cerem montarea unui semafor la această trecere de pietoni. Acum două luni, în acest loc, copilul meu a fost accidentat grav. Am fost la spital, i s-au făcut mai multe operaţii, inclusiv la nivelul creierul. A murit sub ochii mei! Era singurul meu copil şi e o pierdere de nedescris. Cu toate acestea sunt aici şi trag un semnal de alarmă. Şoferii nu ţin cont de această trecere, nu încetinesc! Au mai fost accidente aici. Ştiu asta pentru că locuim aici în zonă şi frecventăm această trecere. Imediat după moartea fiului meu, cei de la primărie au pus un covor de frânare pe care îl consider total ineficient", a povestit BIHOREANULUI mama lui Horia, Luiza Chiva (în foto în mijloc).

Aceasta a trimis o adresă scrisă şi Primăriei Oradea, cerând amplasarea unui semafor. Răspunsul, însă, a fost negativ, fiind motivat de faptul că a fost montat deja un "covor de frânare", iar în plus, se are în vedere iluminarea acestei treceri cu sistem LED, pentru a atrage atenția asupra ei.

Tatăl băiatului, Adrian Chiva, a povestit jurnaliştilor prezenţi că tânărul care l-a lovit în 22 iunie pe băiatul său circula cu 87 de km/oră în momentul impactului.

"Sunt plin de durere. Îmi doresc să facă măcar un semafor în zona asta. Dacă s-a întâmplat cu copilul meu, să nu se întâmple cu copilul altcuiva! Sau cu un adult. Ce au făcut ei în schimb? Au pus un material antiderapant aici pe trecere. N-am cuvinte, total ineficient. Când vii cu 87 de km/h, aşa cum a venit cel care mi-a lovit băiatul, nu are niciun efect covorul acesta!", a spus orădeanul (foto)

Alături de cei doi s-au strâns peste 100 de persoane, inclusiv vecini care au fost loviţi pe aceeaşi "zebră".

"Îmi amintesc că în urmă cu câţiva ani a mai fost un accident mortal, în care a fost implicat un biciclist. Eu am fost lovită tot aici, acum 20 de ani, şi am avut un traumatism la cap pentru care am fost operată. Eu am avut noroc că şoferul nu a avut viteză, dar băiatul acesta? Ce şansă a avut în faţa maşinii?", a povestit şi Maria Opriş.

Dus la poliţie

Anunţat ca fiind un protest paşnic, spiritele s-au încins după circa 30 de minute, când participanţii au început să traverseze constant pe trecerea de pietoni, astfel că s-au creat coloane de maşini pe cele două sensuri de mers.

Unii şoferi au început să claxoneze, iar unul dintre ei, la volanul unui Mercedes, a depăşit pe linie continuă coloana formată pe sensul de mers spre Bulevardul Decebal, a claxonat şi s-a certat cu protestatarii. Jandarmii l-au tras însă pe dreapta, lângă sediul Poliţiei Municipiului Oradea.

"Nu am nimic cu ei (cu protestatarii - n.r)! Ne pare rău pentru ei. Nu vreau să ştiu prin ce trec, și eu am un copil, dar nu mi se normal să meargă haotic pe trecere şi să blocheze traficul", a declarat BIHOREANULUI şoferul care transporta, pe scaunul din dreapta, și un copil, care nici nu era asigurat în scaun special pentru cei mici.

De altfel, episodul a stârnit reacții din partea manifestanților, care au taxat atitudinea lui. Atmosfera s-a calmat rapid, însă.

Între timp, la fața locului a și ajuns un echipaj de poliţie rutieră, care a dirijat traficul. În plus, șoferul nerăbdător a fost condus la sediul Poliţiei Rutiere, pentru declarații și cercetări. 

"Noi am mers de mai multe ori pe trecere tocmai pentru a arăta cât de periculos este! Au fost mai mulţi şoferi care au trecut printre noi, care s-au enervat şi ne-au claxonat. Noi vrem doar să arătăm că suntem aici şi că nu suntem în siguranţă. Acum, că au venit poliţiştii, normal că vor respecta toate regulile", a mai spus tatăl lui Horia Chiva.

În fiecare săptămână

Pe tot parcursul protestului, mai mulţi participanţi au afişat pancarte cu mesaje precum "Indiferenţa ucide", "Vrem semafor, nu covor" ori "A trăit 12 ani".

Alţii au împărţit fire de lavandă, o plantă preferată de Horia. În final, părinţii au reuşit să strângă circa 150 de semnături pentru amplasarea unui semafor în această zonă, dar petiţia poate fi semnată şi online.

"Nu ne vom oprit aici. Vom face protest în fiecare săptămână până când vom vedea semaforul aici. Sunt sigură că el ar fi fost mândră de mine...", a mai spus mama băiatului printre lacrimi.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în după-amiaza zilei de 22 iunie, băiatul de 12 ani traversa respectiva trecere de pietoni, pe lângă o trotinetă, când un şofer care circula spre cartierul Ioşia l-a lovit din plin, iar apoi a fugit de la locul accidentului.

Ulterior, copilul a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale, fiind internat la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Avea răni grave inclusiv la nivelul capului şi a fost şi operat la secţia de Neurochirurgie. A murit după aproape o lună de spitalizare, în 19 iulie.

Autorul accidentului, un tânăr de 25 de ani din Oradea, se află în arestul preventiv al Poliţiei Bihor încă de la comiterea accidentului, şi este acuzat de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, dar şi a altor substanţe cu efect psihoactiv, respectiv de părăsirea locului accidentului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Solutia - Pasajul pentru pietoni
eu zic ca nici semaforul nu-i solutie pentru cel betiv sau drogat la volan... se creeaza blocaje de trafic, poluare etc... solutia ar fi pasajul subteran sau suprateran PENTRU PIETONI ... ar rezolva circulatia si siguranta in multe zone... traficul auto si cel pietonal trebuie separate oriunde este posibil
Postat 27 August 2023, 22:53 de TanarSiNelinistit
Ba e o solutie mai buna semaforul, covorul rosu e doar o semi-solutie ieftina si rapida
Nu ajuta la un tampit beat ai drogat care trece pe rosu, dar ajuta la alte 90% din cazuri similare dupa cum au experimentat deja multi din marturiile lor mai sus. E o Problema de design si inginerie si autorizare cu trecerile de pietoni Nesemaforizate pe drumuri cu mai mult de 1 banda pe sens! La soferii majoritari, ne-beti, ne-drogati, seriosi, se tot intampla ca masina de pe banda 1 franeaza, masina de pe banda 2 nu vede pietonul si nu are de ce sa franzeze, asa ca merge in continuare legal cu 50 kmh, pietonul apare ca de dupa zid in ultimul moment… masina il loveste. E o situatie riscanta si am patit-o si eu de ambele parti, si ca pieton, si la volan! M-am invatat ca sa ma opresc la fiecare banda in mijlocul trecerii de pietoni sa ma asigur ca masina de pe banda 2 m-a vazut si franeaza. Ca sofer, incerci sa incetinesti idata cu traficul, sa fii in spirit de turma, sa fii mai atent. Dar covorul rosu nu e solutia ideala, e doar un compromis ieftin, local (in fata sectiei de politie, la o trecere de pietoni periculoasa din sutele de prin oras). Solutia mai buna ar fi ca politia sa insiste pe langa primarie sa semaforizeze absolut fiecare trecere de pietoni daca soseaua are mai mult de 1 banda pe sens. Asa, ca sofer trebuie sa respecti semaforul, iar pietonul poate apasa pe buton ca sa treaca. Cu solutia asta, mai bine decat nimic, intelegi ca daca esti pe covor, si masina de pe banda 1 franeaza, atunci ar fi bine sa incetinesti si tu pe banda 2, chiar daca nu vezi nici un pieton pe trecere. Si alt mod de semnalizare ar functiona, precum acele zig-zaguri de pe margine... in plus, e benefic si ptr soferi, ca nu trece un pieton si cand e in capat apare altul de blocheaza tot drumul, cum au dovedit protestatarii, ci apasa butonul si apoi asteapta si ei pana mai vine inca un pieton si trec impreuna, asa ca e mai fluid traficul auto si mai sigur si mai rapid.
Postat 26 August 2023, 18:51 de unu
Calm
Putem pune ce vrem daca in Oradea se circula cu vitze ça pe pistele de raliu. Viteza este nebuneasca la Oradea!
Postat 26 August 2023, 15:38 de Piranda
Educatie
Simpatizez cu familia indurerata, dar nu cred ca un semafor ar opri un idiot sa conduca o masina cu viteza, baut fiind. E nevoie in primul rand de educatie si in al doilea rand, de legi clare, uneori chiar drastice, aplicate in mod egal tuturor. Astea sunt lucruri pentru care as iesi in strada si eu, nu pentru montarea de semafoare.
Postat 26 August 2023, 12:44 de v0id
Semnalizarea trecerii este în regulă ...
... iar existența unui semafor nu se justifică. Probabil că existența unui semafor nu l-ar fi oprit pe criminal să treacă "pe roșu". Soluția este cea luată de alte țări, civilizate în raport de interesul public ... reducerea regimului de viteză obligatorie pe orice tronson de drum precum cel al căii Aradului. Iar în ceea ce privește șoferii ... pușcărie pe viață când folosești mașina pe post de armă și ucizi pe cineva. În România însă legea este încălcată astfel pentru că se aplică "pe sărite". Pe de altă parte, puterea legislativă are tupeul și aroganța de a adopta legi care lasă liberul arbitru al unor administrații publice, de a permite circulația pe unele sectoare din intravilan la viteze la care este imposibil de frânat, la timp, chiar și în contextul în care șoferii sunt în deplină facultate mentală. Moartea copilului de datorează atât șoferului criminal cât și instituției primarului, care habar nu are de ce se întâmplă prin comisia locală de circulație, fiind paralel cu propunerile subalternilor și cu soluțiile mizere ale polițiștior rutieri.
Postat 26 August 2023, 07:52 de KP
semnat si eu petitia
sustinem! e mai buna ideea cu semaforul
Postat 26 August 2023, 01:09 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON