URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Decembrie 2022, 15:40

Proiectul viitorului spital de boli infecţioase din Oradea va fi depus spre finanţare prin PNRR (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul viitorului spital de boli infecţioase din Oradea va fi depus spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Un spital nou...

Consiliul Local a aprobat joi investiţia de 137 milioane de euro, în cadrul unei şedinţe online organizate de îndată, astfel încât cererea de finanţare să poată fi înregistrată vineri.

"Practic este proiectul noului spital care va fi depus spre finanţare prin PNRR. În cursul săptămânii viitoare, sau chiar mâine, vrem să depunem cererea de finanţare", le-a spus consilierilor locali, primarul Florin Birta, înaintea votului online.

Potrivit primarului, valoarea totală a proiectului care va fi implementat în strada Vlădeasa, pe un teren care a aparţinut Poliţiei de Frontieră, se ridică la 137 milioane euro, din care 7 milioane euro va fi contribuţia bugetului local.

Municipalitatea orădeană a lansat licitaţia pentru proiectarea şi construirea spitalului încă din luna august, cu data limită pentru depunerea ofertelor de 12 octombrie. Termenul limită a fost amânat în mod repetat până pe 23 ianuarie 2023.

"Este vorba de un proiect complex pe marginea căruia s-au transmis foarte multe cereri de clarificare, fapt pentru care data limită de depunere a ofertelor s-a tot decalat", a explicat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

... în strada Vlădesa

După cum BIHOREANUL a mai scris, noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare din strada Vlădeasa care a aparţinut Poliţiei de Frontieră. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, acesta a fost gândit astfel încât "să corespundă tuturor cerinţelor secolului XXI".

Construcţia se va ridica pe patru etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, capacitate care va putea fi suplimentată la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi.

La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 paturi şi maximum 326 paturi.

Pe lângă zona pentru spitalizarea continuă, cea pentru spitalizarea de zi şi ambulatoriu (policlinică), noua facilitate, care va face parte din Spitalul Judeţean Oradea, va avea şi un dispensar TBC, o zonă de servicii de diagnosticare şi un bloc operator.

Finanţare prin PNRR

Totodată, spitalul va avea şi un compartiment pentru urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite (boli infecţioase, pneumoftiziologie, cabinet pentru vaccinare şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale, adică sală de conferinţe, săli pentru studiu, camere pentru rezidenţi etc.).

Ambulatoriul va fi de tip integrat, cu cabinete şi săli de tratamente pentru fiecare specialitate, precum şi o cameră hiperbarică. Policlinica va avea acces atât din exterior, cât şi din holul spitalului.

Ideea construirii noului spital de boli infecţioase şi pneumologie a fost lansată în toamna anului 2020.

Reprezentanţii municipalităţii au anunţat încă de atunci că acesta urmează să fie depus spre finanţare prin PNRR – Componenta 12 Sănătate în momentul deschiderii acestei axe de finanţare.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Știu ca te doare, dar viața merge înainte.
Postat 08 Decembrie 2022, 20:15 de Sandu2100
Dacă nu va fi să fie ...
... amplasamentul va fi dedicat scopului nobil de a mai ridica un bloc pentru "asistații" municipalității.
Postat 08 Decembrie 2022, 19:42 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON