URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2023, 17:41

Proiectele câștigătoare în ediția 2023 a programului de bugetare participativă din Oradea. Primăria va finanța și o idee care a primit doar 15 voturi!

Proiectele câștigătoare în ediția 2023 a programului de bugetare participativă din Oradea. Primăria va finanța și o idee care a primit doar 15 voturi! Trecerea de pietoni de lângă sediul Poliției Oradea, din Calea Aradului, va fi semaforizată. Inițiativa a avut-o familia lui Horia Chiva, micuțul de 12 ani care a murit în iunie, după ce a fost lovit când traversa regulamentar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesul de votare a proiectelor din bugetarea participativă s-a încheiat, iar Primăria Oradea a concluzionat că bugetul de 1,4 milioane lei ajunge pentru finanțarea primelor 17 proiecte în ordinea voturilor primite.

„În urma voturilor exprimate online și a voturilor din cadrul întâlnirilor cu cetățenii, au fost selectate 17 proiecte spre finanțare, suma totală alocată fiind de 1.463.000 de lei”, a anunțat, miercuri, Primăria Oradea.

După votul online, derulat în luna septembrie și unde s-au strâns 1.595 de voturi, în ultima săptămână s-au ținut întâlniri fizice, la care s-au validat 107 buletine de vot.

Dezinteresul orădenilor față de acest program se vede în numărul de voturi pe care îl au proiectele câștigătoare. Cel mai popular proiect a strâns doar 354 de susținători, în timp ce ideea care închide lista câștigătorilor are mai puține voturi decât numărul de elevi dintr-o clasă: 15.

Prin campania de bugetare participativă derulată în 2023, la cererea orădenilor, Primăria va trebui să înlocuiască bustul din beton al poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz și un soclu nou - inițiativa aflată pe primul loc în lista proiectelor câștigătoare, să monteze un semafor cu temporizare pe Calea Aradului, la trecerea de pietoni unde, în luna iunie, Horia Chiva, un băiețel de 12 ani din Oradea, a fost lovit mortal de o mașină (223 de voturi) și să amenajeze o cădere de apă, cu rol decorativ, pe podul Sfântul Ladislau (157 de voturi) (foto jos).

Lista câștigătoare continuă cu proiectul care vizează marcarea colorată a intersecțiilor pistelor pentru bicicliști cu străzi și trotuare (154 de voturi), montarea de fântâni arteziene cu apă potabilă în parcuri și spații pietonale (82 de voturi), amenajarea unor treceri de pietoni la Liceul Lorantffy Zsuzsanna și grădinița Bisericii Evanghelice (82 de voturi) și realizarea de picturi murale pe picioarele podului rutier de la intrarea în Oradea dinspre Sânmartin (80 de voturi).

Primăria va mai finanța și amenajarea unei rețele cu sisteme de tip „păianjen” pentru cățărare în parcurile din oraș (75 de voturi), crearea unui spațiu muzical în Parcul Libertății, unde copiii să poată cânta la diferite instrumente (68), amenajarea unui sens unic pe un tronson al Căii Adevărului și montarea unui limitator de viteză (67), achiziția a două aparate care, montate în zone publice ale Oradiei, să furnizeze informații locale despre evenimentele culturale (57), amenajarea unui loc de joacă cu echipamente care să suscite interesul copiilor pentru știință (40) și plantarea de păduri urbane în municipiu (32).

Cu și mai puține voturi, au câștigat finanțare și inițiativele care prevăd amenajarea de treceri de pietoni denivelate și iluminate în Oradea (30), plantarea de coridoare umbrite pentru pietoni prin oraș (22), crearea unei piste de tip „pump track” în parcul Ghioceilor (22) și extinderea echipamentelor de fitness în parcuri (15 voturi).

„Cele 17 proiecte vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea, urmând a fi stabilite departamentele din cadrul Primăriei care le vor implementa. Fiecare proiect a putut obține o finanțare de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Primăria Oradea le mulțumește, pe această cale, cetățenilor pentru implicarea în rezolvarea problemelor comunității, pentru inițierea proiectelor, precum și pentru voturile exprimate atât online, cât și în cadrul întâlnirilor cetățenești”, au transmis reprezentanții municipalității.

Lista proiectelor câștigătoare:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/trei-toalete-destepte-de-41000-de-euro-fiecare-au-fost-montate-in-oradea-178926.html
KP , sa nu mori proastă
Postat 21 Decembrie 2023, 14:46 de Sandu2100
Fiți serioși și nu visați.
Nu are municipalitatea nici banii de WC-uri publice ... de unde să se împungă la finanțarea unor idei de-ale cetățenilor. Vor fi făcute niște cârpeli, pe ici pe colo, ca să dea impresia impresia unei bune comunicări cu mintea orădenilor.
Postat 21 Decembrie 2023, 11:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON