Producătorul de echipamente Amer Sports va investi anul acesta 6 milioane de euro într-o fabrică pe care o va construi la Oradea
Amer Sport "de Oradea"
Unul dintre cei mai mari producători mondiali ai unor branduri celebre, precum clăparii de schi Salomon şi rachetele de tenis Wilson, cu venituri de 3,5 miliarde de dolari în 2022, Amer Sports îşi va deschide la Oradea o fabrică în parcul industrial Eurobusiness II din strada Ogorului.
"Cea mai mare investiţie atrasă prin negociere directă în anul 2023 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 6 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 200 de locuri de muncă", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat raportul de activitate pe anul anterior, directoarea Agenţiei Locale de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi.
Compania va investi în amenajarea unei hale de producţie de echipamente sportive pe o suprafaţă de 33.700 metri pătraţi.
"Investitorul va începe construcţia spaţiului de producţie în cursul acestui an, urmând ca producţia efectivă să fie demarată, cel mai probabil, în anul 2025", a declarat pentru BIHOREANUL directorul ADLO.
În total: 28,3 milioane euro!
Tot în parcul industrial din strada Ogorului şi-a anunţat construcţia unui spaţiu de producţie firma Rox Davi.
"Investiţia firmei Rox Davi, în valoare de 5,7 milioane euro, este a doua ca mărime atrasă anul trecut de către ADLO", a spus Alina Silaghi.
Compania, specializată în desfacerea băuturilor răcoritoare cum ar fi Dooz, urmează să deschidă în parcul industrial, pe un amplasament de 21.500 metri pătraţi, o fabrică de sucuri care vor avea în compoziţie aloe vera.
La fel, investitorul va începe producţia la Oradea cel mai probabil anul viitor.
În total, cele șase parcuri industriale gestionate de ADLO în Oradea, Tileagd şi Săcueni au atras anul trecut investiții de peste 28 de milioane de euro.
"Valoarea totală a investiţiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2023 este de 28,3 milioane euro, urmând a se ajunge la un total de 10.200 locuri de muncă până în 2028", se menţionează în raportul de activitate al ADLO pentru anul trecut.
Tot mai greu de convins...
Potrivit documentului, ADLO poartă negocieri cu mai multe companii pentru atragerea lor în parcurile industriale bihorene.
Procesul este unul discret, de durată şi mai ales tot mai greu de materializat prin semnarea de contracte.
"În anul 2023 am avut multe întâlniri cu reprezentanţii firmelor, dar s-au concretizat destul de puţine", a recunoscut directoarea Alina Silaghi.
Perioada de incertitudine dată de rundele repetate de alegeri din acest an, legislaţia extrem de schimbătoare din România şi proximitatea războiului din Ucraina erodează atractivitatea mediului investiţional bihorean.
Directoarea ADLO a definit trendul atragerii de noi investitori ca fiind "ciudat".
"Vin companii noi în Oradea, semnăm contracte noi, dar ne găsim în situaţia în care companii care au semnat contracte cu noi se retrag. Fie nu au găsit surse de finanţare pentru demararea investiţiei, fie au decis că această investiţie trebuie să fie în acest moment stopată şi trebuie văzută evoluţia mediului economic local", a explicat directoarea ADLO.
Numai anul trecut au renunţat la Oradea cinci companii care aveau deja contracte cu ADLO.
"Exista şi înainte un grad de renunţare, exista şi înainte câte un contract pe an care poate se rezilia. După anul 2020, când a început pandemia de Covid-19, evoluţia investiţiilor şi a contractelor a fost, însă, diferită", a spus Silaghi.
Firmele care renunţă la contractul cu ADLO fără implementarea investiţiei îşi pierd redevenţa pentru terenul închiriat, precum şi taxele plătite până atunci.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.