URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Februarie 2024, 16:20

Producătorul de echipamente Amer Sports investeşte 6 milioane de euro într-o fabrică la Oradea

Producătorul de echipamente Amer Sports investeşte 6 milioane de euro într-o fabrică la Oradea foto: amersport.com

Producătorul de echipamente Amer Sports va investi anul acesta 6 milioane de euro într-o fabrică pe care o va construi la Oradea

Amer Sport "de Oradea"

Unul dintre cei mai mari producători mondiali ai unor branduri celebre, precum clăparii de schi Salomon şi rachetele de tenis Wilson, cu venituri de 3,5 miliarde de dolari în 2022, Amer Sports îşi va deschide la Oradea o fabrică în parcul industrial Eurobusiness II din strada Ogorului.

"Cea mai mare investiţie atrasă prin negociere directă în anul 2023 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 6 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 200 de locuri de muncă", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat raportul de activitate pe anul anterior, directoarea Agenţiei Locale de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi.

Compania va investi în amenajarea unei hale de producţie de echipamente sportive pe o suprafaţă de 33.700 metri pătraţi.

"Investitorul va începe construcţia spaţiului de producţie în cursul acestui an, urmând ca producţia efectivă să fie demarată, cel mai probabil, în anul 2025", a declarat pentru BIHOREANUL directorul ADLO.

În total: 28,3 milioane euro!

Tot în parcul industrial din strada Ogorului şi-a anunţat construcţia unui spaţiu de producţie firma Rox Davi.

"Investiţia firmei Rox Davi, în valoare de 5,7 milioane euro, este a doua ca mărime atrasă anul trecut de către ADLO", a spus Alina Silaghi.

Compania, specializată în desfacerea băuturilor răcoritoare cum ar fi Dooz, urmează să deschidă în parcul industrial, pe un amplasament de 21.500 metri pătraţi, o fabrică de sucuri care vor avea în compoziţie aloe vera.

La fel, investitorul va începe producţia la Oradea cel mai probabil anul viitor.

În total, cele șase parcuri industriale gestionate de ADLO în Oradea, Tileagd şi Săcueni au atras anul trecut investiții de peste 28 de milioane de euro.

"Valoarea totală a investiţiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2023 este de 28,3 milioane euro, urmând a se ajunge la un total de 10.200 locuri de muncă până în 2028", se menţionează în raportul de activitate al ADLO pentru anul trecut.

Tot mai greu de convins...

Potrivit documentului, ADLO poartă negocieri cu mai multe companii pentru atragerea lor în parcurile industriale bihorene.

Procesul este unul discret, de durată şi mai ales tot mai greu de materializat prin semnarea de contracte.

"În anul 2023 am avut multe întâlniri cu reprezentanţii firmelor, dar s-au concretizat destul de puţine", a recunoscut directoarea Alina Silaghi.

Perioada de incertitudine dată de rundele repetate de alegeri din acest an, legislaţia extrem de schimbătoare din România şi proximitatea războiului din Ucraina erodează atractivitatea mediului investiţional bihorean.

Directoarea ADLO a definit trendul atragerii de noi investitori ca fiind "ciudat".

"Vin companii noi în Oradea, semnăm contracte noi, dar ne găsim în situaţia în care companii care au semnat contracte cu noi se retrag. Fie nu au găsit surse de finanţare pentru demararea investiţiei, fie au decis că această investiţie trebuie să fie în acest moment stopată şi trebuie văzută evoluţia mediului economic local", a explicat directoarea ADLO.

Numai anul trecut au renunţat la Oradea cinci companii care aveau deja contracte cu ADLO.

"Exista şi înainte un grad de renunţare, exista şi înainte câte un contract pe an care poate se rezilia. După anul 2020, când a început pandemia de Covid-19, evoluţia investiţiilor şi a contractelor a fost, însă, diferită", a spus Silaghi.

Firmele care renunţă la contractul cu ADLO fără implementarea investiţiei îşi pierd redevenţa pentru terenul închiriat, precum şi taxele plătite până atunci.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
de ce va mirati, nu e nimic ciudat ca la mai multe contracte negociate, investitorii dau in spate
la nivel macroeconomimc, ne aflam intr-o perioada in care bancile centrale inchid robinetul, cresc dobanzile si descurajeaza crediarea. E evident ca de 2 ani cat timp inca cresc sau se mentin ridicate dobanzile de politica monetara la nivel local/european/global, investitorii amana sau pun pe pauza proiecte de investitii. Si vor fi mai putini investitori deschisi sa isi asume investitii in perioada asta, in schimb cel care semneaza contractul acum in 2024 as presupune ca si-a calculat finantarea la dobanzile actuale, nu la cele din 2020 cand toate guvernele tipareau bani (ca sa provoace inflatia actuala)
Postat 05 Februarie 2024, 22:41 de unu
Da
Si ce daca vine ? Salarul minim sau mai din nou prin agentie care mai trage un ban de pe muncitori !!
Postat 05 Februarie 2024, 18:17 de Otello
Investitii
E un lucru cat se poate de bun. Avem nevoie de locuri de munca iar pozitia geografica a orasului ajuta asta.
Postat 05 Februarie 2024, 17:05 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON