URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Februarie 2024, 12:53

Prins fără permis la volan, un bărbat din Bihor şi-a procurat unul din Spania. Cât a costat documentul măsluit

Prins fără permis la volan, un bărbat din Bihor şi-a procurat unul din Spania. Cât a costat documentul măsluit foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat din Bihor a ajuns la închisoare pentru conducerea unui vehicul fără permis şi uz de fals, după ce a fost prins fără permis la volan, iar ulterior a fost găsit din nou conducând un autoturism, de astă dată cu un permis fals procurat din Spania.

Varga Péter Krisztián, în vârstă de 36 ani din Curtuişeni, s-a ales cu dosar penal în primăvara lui 2019.

Bărbatul se afla la volanul maşinii, pe DN19/C, lângă o pensiune din Valea lui Mihai, când a fost oprit de un echipaj al Poliţiei de Frontieră Bihor.

Rugat să prezinte actele la control, Varga a scos un "permis de conducere categoria B" aparent emis de autorităţile spaniole. Bănuind că e măsluit, poliţiştii au cerut date de la colegii lor din Spania, iar răspunsul le-a confirmat suspiciunile: actul era fals. 

Luat la întrebări, Varga a pretins că a obţinut documentul în 2016, când lucra în Spania, de la un spaniol care s-a recomandat instructor auto, plătind pentru el 500 euro.

A făcut şi ore de conducere, a susţinut şi examen teoretic şi practic, iar permisul l-a primit prin poştă, a pretins Varga, care a fost pus sub învinuire atunci pentru uz de fals şi conducerea unui vehicul fără permis.

Câteva luni mai târziu, pe 23 aprilie 2020, omul a comis-o din nou. Poliţiştii l-au prins plimbându-se prin Curtuişeni, la volanul maşinii, şi i-au făcut semn să oprească. În loc de asta, el şi-a continuat drumul în viteză, fiind urmărit de echipajul de poliţie până în curtea casei, unde, în final, a oprit şi s-a dat jos din autoturism. 

Poliţiştii au constatat, din nou, că nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar omul nici n-a negat, susţinând că a condus maşina doar pe o distanţă scurtă, că abia ce şi-a cumpărat-o şi voia să vadă cum funcţionează.

Cert e că, în final, el a fost trimis în judecată şi condamnat, pe 31 ianuarie, în acest an, la Judecătoria Marghita, la 1 an şi 5 luni de închisoare în regim de detenţie. Instanţa a avut în vedere că bărbatul nu era la prima faptă penală, având în trecut condamnări pentru furt, dar şi pericolul pe care îl reprezintă încălcarea reglementărilor rutiere. 

"Instanţa ţine cont de numărul mare de accidente de circulație care se produc în fiecare an în România, mult mai mare an de an, raportat la populația fiecărei țări, decât în celelalte state ale Uniunii Europene, şi consideră că numai stabilirea pentru inculpat a unor pedepse cu închisoarea, orientate spre minimul legal, pentru toate infracțiunile, poate duce la îndeplinirea scopului legii penale în acest caz. Amenda nu ar fi o pedeapsă potrivită și aptă să ducă la schimbarea comportamentului inculpatului, dată fiind perseverența sa infracțională", a explicat judecătorul.

Hotărârea judecătorească nu a mai fost atacată, aşa că, marţi, a rămas definitivă. Ca atare, Varga Péter Krisztián a fost ridicat de un echipaj al Secției de Poliție Rurală Valea lui Mihai şi depus la Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON