URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2023, 17:44

Topul celor mai mari 10 lucrări din Oradea în 2023 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care sperau să scape în 2023 de şantiere cu maşini de mare tonaj care încurcă traficul, de săpături care blochează circulaţia şi de ambuteiaje vor trebui să mai aibă răbdare.

Primarul Florin Birta a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea proiectului de buget pe 2023, că anul acesta Oradea va derula cele mai importante investiţii din existența sa. "2023 va fi anul cu cele mai mari investiţii în Oradea din istorie", a spus Birta.

Investiţii record

Anul acesta Oradea se va baza pe un buget total de 2,43 miliarde lei, sumă din care 50,8 milioane lei o reprezintă excedentul rămas necheltuit din 2022.

Din această valoare, 1,28 miliarde lei, reprezentând 53% din total, se va aloca pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale municipalităţii. Diferenţa de 1,15 miliarde lei, reprezentând 47% din buget, va merge pe investiţii.

"2015 (n.r. anul de final al perioadei de finanţare europeană 2007-2013, când toate proiectele trebuiau închise) a fost anul de vârf pentru investiţii, cu lucrări de 629 milioane lei. Acum vor fi mult mai multe", a spus Birta.

Top 10 lucrări pe 2023

Mai bine de jumătate din bugetul de investiţii va merge pe cele mai mari 10 lucrări, cu o valoare totală de circa 638 milioane lei.

Topul marilor proiecte este deschis de cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare. Lucrările în valoare de 138,1 milioane lei, realizate în proporţie de 35%, vizează printre altele reabilitarea a peste 25 kilometri de reţea.

Următorul obiectiv din punct de vedere valoric îl constituie trecerea cartierului Nufărul I pe un mixt de încălzire cu apă geotermală, proiect în valoare de 122,6 milioane lei, implementat în proporţie de 15%.

O valoare mare, de 106,8 milioane lei, o are şi construcţia celor şase pasaje subterane din Piaţa Gojdu (foto jos).

Lucrările au fost realizate în proporţie de 25%, iar reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că menţinerea actualului ritm de lucru va face ca acestea să fie date în folosinţă la sfârşitul acestui an.

Pentru comparaţie, lucrare ceva mai simplă, pasajul din Piaţa Cetăţii (foto jos), în care municipalitatea investeşte 77,4 milioane lei, este realizat în proporţie de 65%.

Centre de cartier, cămine studenţeşti, pasaj suprateran...

Pe lista marilor lucrări ale municipalităţii se mai numără reabilitarea centrelor de cartier din Rogerius, Nufărul şi Ioşia (36,1 milioane lei) şi reabilitarea termică a spitalului municipal (35,5 milioane lei).

Primăria mai are de construit anul acesta cele două cămine din campusul universitar (35,2 milioane lei), noul grup de generare a energiei termice care va înlocui vechiul cazan pe gaz din CET (33,5 milioane lei) şi pasajul care va supratraversa Şoseaua Borşului în zona sensului giratoriu de lângă Parcul Industrial 1, din care se va face intrarea la viitorul terminal intermodal din Episcopia (26,5 milioane lei) (foto jos).

Topul celor mai mari 10 investiţii programate pentru anul acesta este închis de proiectul privind achiziţia de table smart, tablete şi laptopuri pentru şcolile orădene (26 milioane lei).

Acesta din urmă urmează să fie, însă, licitat cu clauză suspensivă, materializarea achiziţiei urmând să fie condiţionată de atragerea fondurilor europene necesare pentru achiziţia dotărilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON