URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2022, 10:23

Primăria va pune la bătaie 1,5 milioane lei printr-un nou proces de bugetare participativă

Primăria Oradea va pune la bătaie 1,5 milioane lei prin procesul de bugetare participativă aferent anului 2022.

Vârsta minimă: 16 ani!

Consiliul Local a aprobat, joi, regulamentul privind modul de desfășurare a procesului de bugetare participativă, potrivit căruia suma maximă alocată pe proiect va fi de 100.000 lei.

La ediția din acest an vor avea drept de vot nu doar orădenii care au domiciliu sau reședință în Oradea, ci și cei care doar muncesc sau învață în municipiu.

Lucru rar, la elaborarea regulamentului municipalitatea a ținut cont de propunerile formulate de un orădean. Mihai Șvab, a propus printre altele ca vârsta minimă a participanților la procesul de bugetare participativă să fie coborâtă de la 18 la 16 ani, dar și publicarea pe platformă inclusiv a proiectelor respinse și a motivelor care au stat la baza deciziei și comasarea proiectelor identice prin consultarea inițiatorilor.

”Chiar dacă au fost propuneri transmise după perioada legală (n.r. 18 martie), le-am luat în considerare pentru aspectele care îmbunătățesc sau clarifică prevederile regulamentului”, a declarat primarul Florin Birta.

Cu începere din 2 mai...

Potrivit noului regulament, procesul de bugetare participativă va fi lansat pe data de 2 mai, iar orădenii vor putea face propuneri până pe 19 iunie.

După cum primarul Florin Birta a mai explicat, proiectele propuse vor trebui să se încadreze în limita a 100.000 lei, pentru a putea fi implementate cât mai rapid. Astfel de „mini-proiecte” ar putea viza, spre exemplu, amenajarea unui spațiu verde, montarea unei mese de ping-pong, a unorbănci sau altele.

Ulterior, în perioada 20 iunie – 3 iulie, proiectele depuse vor fi verificate și validate de o comisie formată dintr-un reprezentant al Primăriei și doi ai societății civile.

Votul online, proces în care orădenii vor trebui să se înscrie pe platformă, va avea loc în perioada 4 iulie – 4 septembrie, iar cel offline se va desfășura în perioada 5 – 25 septembrie. Fiecare orădean va putea vota de două ori, online și offline, un singur proiect dintre cele supuse dezbaterii.

În final, comisia va face „topul proiectelor”, iar municipalitatea le va finanța, în ordine descrescătoare, până la epuizarea sumei totale de 1,5 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Data trecuta era bine organizat, anul asta va fi un haos
Un buget cu care nu faci nimic, proiecte fara valoare (vreau si eu o banca in fata scarii blocului), rescrierea legii de vot dupa cum bate vantul pe la unii pe progres: votam la 12 ani, pot vota si cei ce nu au acte in oras ci sunt doar trecatori (sa propuna idei, e una buna, le dai dovada ca ii asculti, dar sa voteze si sa decida cum se cheltuiesc banii orasului e ca si cum ai da drept de vot turistilir rusi sa decida cum se cheltuie bugetul Romaniei), unii vor vita de doua ori (si online si fizic), o bataie de joc ce regulament e asta!
Postat 03 Aprilie 2022, 15:02 de unu
CrisDumi aka KP
Tot cu Propaganda?
Postat 03 Aprilie 2022, 12:26 de Sandu2100
Măscărici pe bani publici.
Se va constitui o comisie de evaluare a propunerilor și vor fi selectate câteva "inițiative" pe care aleșii ar fi trebuit să le lanseze prin propriile atribuții. Vrăjeala liberală e aceeași, cu sau fără "cața" Câțu. La vremuri noi, aceleași metehne.
Postat 03 Aprilie 2022, 12:11 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON