URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2022, 08:51

Primăria Oradea vrea parcare supraetajată în curtea Muzeului Ţării Crişurilor. Strada Universităţii, lărgită la 4 benzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să construiască o parcare supraetajată în curtea Muzeului Ţării Crişurilor pe amplasamentul rezervorului de apă pentru stingerea incendiilor care ar urma să fie îngropat. Măsura va fi luată în pregătirea lărgirii străzilor Armatei Române şi Universităţii la două benzi pe sens prin desfiinţarea actualelor locuri de parcare.

Informația a fost făcută publică de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în conferința de presă de marți și a fost confirmată BIHOREANULUI de primarul Oradiei, Florin Birta.

Reprezentanţii municipalităţii orădene şi cei ai Consiliului Judeţean Bihor vor cere consilierilor locali şi judeţeni să aprobe în şedinţele programate pentru sfârşitul lunii septembrie încheierea unui parteneriat între cele două părţi pentru edificarea construcţiei.

Termen: anul 2026!

"Parcarea supraetajată ar urma să fie construită în spatele Muzeului Ţării Crişurilor şi a Bibliotecii Gheorghe Şincai pe amplasamentul actualului rezervorului de apă pentru incendii care ar urma să fie îngropat. Vrem să încheiem cu Consiliul Judeţean Bihor o minută prin care ne vom angaja că până în anul 2026 când va finaliza lucrările la viitorul centru cultural multifuncţional (foto jos) din vecinătate parcarea va fi şi ea gata", a declarat pentru BIHOREANUL primarul de Oradea, Florin Birta.

Parcarea ar urma să deservească publicul şi angajaţii instituţiilor din zonă de la Muzeul Ţării Crişurilor şi Biblioteca Gheorghe Şincai la Curtea de Conturi, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi viitorul centru de conferinţe.

"Deocamdată investiţia este în stadiul de idee. Urmează să comandăm un studiu de fezabilitate, să verificăm proprietarii terenului, să analizăm câte etaje şi câte locuri va avea parcarea", a spus Birta.

Se "lărgeşte" strada...

Potrivit primarului, investiția este cu atât mai necesară cu cât municipalitatea îşi doreşte desfiinţarea locurilor de parcare de pe ambele părţi ale străzilor Calea Armatei Române şi Universităţii, pentru lărgirea carosabilului la două benzi pe sens.

"Am avut deja discuţii cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere. De principiu în momentul în care parcarea supraetajată va fi finalizată cele două străzi ar putea fi lărgite la patru benzi, lucru care va crea un debuşeu dinspre zona centrală spre şoseaua de centură şi în sens invers", a declarat Birta.

Primarul de Oradea a mai spus că lărgirea celor două străzi se impune având în vedere că amenajarea hub-ului sportiv cu stadion și piste pentru alergare din strada Făgăraşului, construcţiile care urmează să fie făcute aici de la viitorul centru cultural multifuncţional la un hotel cu şapte etaje, şi dezvoltările imobiliare din zona Ceyrat care vor duce la aglomerarea zonei.

"Avem avantajul că în această zonă trama stradală permite lărgirea carosabilului fără să se impună exproprieri de terenuri sau demolări de case", a spus primarul.

Până la finalizarea parcării supraetajate reprezentanţii municipalităţii vor trebui să găsească soluţii de lărgire de la două la patru benzi a podului peste Peţa proaspăt reabilitat precum şi pentru amenajarea de locuri de parcare pentru orădenii care merg la cimitirul municipal situat în capătul străzii Universităţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce ador ca primaria nu se gandeste niciodata la viitor, numai AZI sa aiba firmele de casa ce sa faca...
Auzi, au facut podul peste Peta pe 2 benzi, acuma gandesc la largirea la 2x2... De cand se vorbeste ca strada Ceyrat trebuie largit la 2x2, iar au facut acolo in giratia de dupa podul Reagan liniile de tramvai vis a vis un privat clinica Raze, eventual n-ai loc de largire, numai daca se exproprieze pe clinica, mai departe parcariile de domiciliu au facut fix pana drum, au refacut gardul cimitirului, dupa sensul la actuala intrare auto in cimitir au facut pista de bicicleta, deci tot tot ce au facut in ultimii ani au fost iarasi bani platit degeaba, cum au fost cu pietele reabilitate recent si acuma demolam, sau cu pasaje ca au facut un pasaj si dupa aceea da cineva seama la primarie ca hopp, asa nu-i ok, hai sa demolam niste case sa corectam eroarea. Chiar e atat de greu ca la TOATE lucrariile in oras sa fie o iluzie in viitor ca ce ar trebuie facut altcumva ca sa nu facem ceva de mai multe ori? Ioa, nici nu vor, ca conteaza numai sa curge banii la firme...
Postat 22 Septembrie 2022, 14:12 de cititor_
La câtă minte au ăștia doi liberali, B&B ca la BBQ ...
... ar fi în stare să dezafecteze tot parterul muzeului, ca să facă loc mașinilor care nu-ar mai încape prin curțile goale până la Universitate. Zeci de mii de metri pătrați stau neutilizate în toată zona, dar ei vor să mai mănânce niște bani pe o parcare construită și care-i inutilă de la prima vedere deja.
Postat 22 Septembrie 2022, 12:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON