Municipalitatea orădeană supune dezbaterii publice taxele locale pentru anul 2024. Potrivit documentului care va sta la baza unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local, cele mai multe modificări de tarife ar urma să fie aplicate de Administraţia Domeniului Public, care gestionează, printre altele pieţele, grădina zoologică, aquapark-ul Nymphaea şi cimitirul municipal.
Scumpiri în lanţ
Concret, închirierea unei mese pentru comercializarea de produse în pieţele Rogerius sau Decebal ar urma să crească de la 275 lei la 300 lei pe lună (n.r. scumpire de 9%) iar preţul de intrare pentru un adult la ştrandul Ioşia s-ar putea majora de la 22 lei la 24 lei (9%).
Conform proiectului, biletul de intrare pentru un adult la aquapark-ul Nymphaea s-ar putea scumpi de la 82 lei la 90 lei (10%) iar tariful de intrare de după ora 17, de care beneficiază în general orădenii, ar putea creşte de la 43 lei la 55 lei.
Majorările de tarife vor viza inclusiv serviciile prestate de ADP în cimitirul municipal. Astfel, taxa pentru săpatul unei gropi s-ar putea scumpi de la 500 lei la 550 lei (10%), tariful pentru curăţenia ocazională pentru un mormânt de o singură persoană s-ar putea majora de la 120 lei la 150 lei (14%), iar concesionarea unui loc de înmormântare pentru 20 de ani cu alegerea amplasamentului ar putea creşte de la 2.640 lei la 3.000 lei (14%).
Inflaţia, carburanţii, forţa de muncă...
Noile tarife, care ar urma să fie discutate de Consiliul Local Oradea într-una din şedinţele de la sfârşit de an, vor avea aplicabilitate din ianuarie 2024.
"Având în vedere impactul direct al inflaţiei, al costurilor cu energia şi carburanţi, al costurilor cu forţa de muncă, propunerea executivului a fost ca tarifele şi taxele locale să fie aprobate în trimestrul 4 al anului curent, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului.
Orădenii vor putea face propuneri pe marginea documentului până la sfârşitul acestei luni. "Cei care doresc să transmită propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice o pot face până la data de 1 noiembrie 2021", a transmis Primăria Oradea.
Propunerile, sugestiile şi opiniile pe marginea proiectului pot fi trimise prin email (primarie@oradea.ro), prin fax (0259.437.544) ori prin Poştă (Primăria Municipiului Oradea – strada Piaţa Unirii 1). Documentele pot fi depuse și la Centrul de relaţii cu publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.