URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2024, 11:58

Primăria Oradea se laudă că eliberează Certificatul Fiscal online. Procesul este, însă, complicat și cu capcane!

Primăria Oradea a reamintit miercuri, printr-un comunicat de presă, că eliberează Certificatul Fiscal și în regim online. Aparent facil, procesul nu este, însă, nici simplu, nici dezinteresat, cum anunță municipalitatea orădeană. BIHOREANUL vă arată care sunt „capcanele” obținerii online a unui document de la Primăria Oradea.

„Simplu și rapid”

Anunțul a fost făcut de Primărie în contextul în care numărul contribuabililor care solicită acest document necesar pentru obținerea de fonduri nerambursabile pentru instalarea de sisteme fotovoltaice prin programul Casa Verde 2024 a crescut în ultima perioadă.

„Primăria Oradea informează cetățenii că, în contextul creșterii semnificative a solicitărilor de eliberare a certificatelor fiscale, este posibilă obținerea acestora într-un mod simplu și rapid prin intermediul platformei Ghișeul Online, disponibilă pe site-ul oficial www.oradea.ro”, au anunțat comunicatorii municipalității.

Potrivit anunțului, eliberarea Certificatului Fiscal în regim electronic elimină deplasarea contribuabililor la sediul Primăriei și timpii de așteptare la ghișeu.

Mai mult, merită menționat că, în timp ce eliberarea documentului este taxată de municipalitate cu 30 lei pentru eliberarea pe loc și cu 15 lei pentru eliberarea în ziua următoare, acordarea lui în regim online este gratuită.

Cinci pași de urmat...

Pentru a veni în întâmpinarea potențialilor solicitanți municipalitatea orădeană a făcut o listă cu cinci pași pentru obținerea certificatului fiscal online.

În teorie, enumerate întocmai, etapele de parcurs sunt:

1. Accesarea platformei Ghișeul Online
Intrați pe site-ul oficial al Primăriei Oradea (www.oradea.ro) și selectați butonul Ghișeul Online din partea de sus a paginii.

2. Obținerea unui user și a unei parole
Completați cererea de înregistrare și trimiteți-o împreună cu copia cărții de identitate fie la sediul Primăriei Oradea, fie pe adresa de email primarie@oradea.ro. Modelul cererii este disponibil pentru descărcare pe site-ul primăriei. Parola pentru autentificare va fi transmisă prin email.

3. Conectarea la Ghișeul Online
După primirea parolei, folosiți adresa de email și parola pentru a vă autentifica în platformă.

4. Selectarea serviciului „Certificate de atestare fiscală”
Din lista de servicii online, selectați opțiunea Certificate de atestare fiscală.

5. Completarea datelor necesare
Introduceți informațiile solicitate pentru emiterea certificatului fiscal, iar sistemul va genera automat documentul.

6. Descărcarea certificatului fiscal
Certificatul fiscal poate fi descărcat imediat după generare, fiind disponibil online oricând pe platformă în perioada sa de valabilitate.

... imposibil de făcut

În practică, însă, după cum vor constata solicitanții documentului, procesul de obținere a Certificatului Fiscal de pe portalul www.oradea.ro este imposibil de urmat, iar instrucțiunile sunt de-a dreptul greșite.

Încă de la primul pas, cel privind selectarea „butonului Ghișeul online din partea de sus” a paginii principale, utilizatorii vor descoperi că acesta nu există. Aplicația are, în partea dreaptă sus, doar comenzile „Fă o plată” și „Monitorul Oficial Local”.

Cei care abandonează indicațiile Primăriei și accesează direct meniul „Servicii online” pot ajunge la butonul privind „Cereri și formulare tip” unde, după căutări, la domeniul „Economic” pot găsit formularul privind „Cerere de atestare fiscală” în speranța că le va fi util.

Dar, solicitanții care vor transmite cererea online, completată și însoțită de copia actului de identitate, cum cere Primăria Oradea, vor avea surpriza să primească a doua zi un răspuns negativ. Ei sunt îndemnați, din nou, să își obțină în prealabil user și parolă pentru a putea solicita documentul. Este, însă, o invitație cu schespis...

O cerere - capcană

BIHOREANUL a descoperit că meniul Ghișeului Online (foto jos) este ascuns, de fapt, în spatele comenzii „Fă o plată”. Abia aici, solicitanții vor descoperi că ghișeul poate fi accesat, pe bază de CNP, doar pentru o parte din rubrici, și integral cu user și parolă.

Pentru obținerea acestora, contribuabilii sunt invitați să descarce de pe site un formular în format PDF, pe care trebuie să îl completeze, apoi să îl trimită municipalității semnat și însoțit de copia actului de identitate.

Dincolo de procesul complicat - care presupune două cicluri de cereri pentru o singură problemă -, ce nu spune Primăria în comunicatul său este faptul că, în realitate, formularul de pe portal nu este, așa cum s-ar fi așteptat orădenii, o simplă cerere de obținere a unei parole, pe care mai apoi să o folosească pentru accesarea mult doritului certificat fiscal.

În realitate, după cum se vede mai jos, documentul este o cerere-acord către municipalitate prin care orădenii își dau acceptul pentru „comunicarea prin SMS, e-mail și prin platforma de comunicare cu contribuabilii (Ghișeul Online – Primăria Oradea) a actelor administrative fiscale, a actelor de executare, precum și a altor acte emise de Primăria Oradea”.

Altfel spus, pe viitor, toată corespondența solicitanților cu municipalitatea s-ar muta în online!

Orădenii care nu doresc decât documente punctuale sunt astfel siliți, printr-o procedură înșelătoare, să își dea acordul ca să primească de la Primăria Oradea notificări ori înștiințări privind taxele datorate, amenzi sau executări silite, exclusiv prin email, care poate sau nu funcționa, dispărând altă cale de comunicare. Și neexistând nicio garanție că aplicația utilizată de municipalitate este funcțională permanent, că dă notificări cu privire la apariția unor noi documente privindu-i pe contribuabili sau că asigură eficient protecția datelor personale.

Metoda „literelor mici”

Mai mult, la fel ca în cazul contractelor dubioase, cererea-capcană are trecute în partea de jos a paginii, cu litere mici, câteva prevederi care, de fapt, aduc obligații serioase solicitanților.

„În cazul comunicării online a actelor administrative fiscale, actelor de executare și altor acte emise de organul fiscal local, acestea se consideră comunicate în termen de 15 zile de la data punerii la dispoziție a documentului în spațiul virtual personal în cadrul platformei www.oradea.ro și a transmiterii pe adresa de corespondență electronică”, scrie în subsolul paginii cu litere micuțe.

Odată cu semnarea cererii, contribuabilii își asumă toată răspunderea actului de comunicare.

„În cazul în care contribuabilul a optat pentru unul dintre mijloacele de transmitere la distanță, acesta își asumă răspunderea pentru asigurarea mentenanței echipamentelor proprii prin care se realizează primirea informațiilor”, se menționează în text. Altfel spus, problema primirii informației devine, în bună măsură, a lui, nu a Primăriei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Există oare vreo promisiune din partea edililor ...
... care să fie onorată corect și la timp? N-am găsit vreuna, dar poate că chiar există una-două și nu-i publică încă.
Postat 19 Septembrie 2024, 18:04 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON