De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Imediat după finalizarea cercetării administrative, pe care a dispus-o prompt, încă a doua zi după dezvăluirile BIHOREANULUI, Mircea Mălan, președintele interimar al Consiliului Județean, în subordinea căruia funcționează DGASPC, a dat publicității integral raportul comisiei care a efectuat-o.
Potrivit documentului redactat pe 22 de pagini (asta după analizarea unui dosar cu peste 850 de pagini), sponsorul Eurobuffalo a donat o cantitate chiar mai mare decât aflase BIHOREANUL (peste 9,3 tone, nu doar 7,6 tone) și habar nu a avut că, împotriva voinței sale, procesatorul găsit de Puia a „convertit-o” în produse din porc, mult mai ieftine. În loc să prelucreze carnea de bizon, primită încă din octombrie, Andromi a livrat produse din porc, și pe acelea în prag de expirare, abia în decembrie. Iar instituția condusă de Puia le-a recepționat fără comentarii, ceea ce denotă premeditarea.
„DGASPC nu a recepționat produsele care ar fi trebuit să rezulte în urma prelucrării cărnii de bizon, conform contractului de sponsorizare, și nu a dat în consum beneficiarilor acest tip de produse”. Sponsorul Eurobuffalo „nu a fost informat și nu a cunoscut că beneficiarilor de servicii sociale le vor fi furnizate produse din carne de porc”. „Directorul general al DGASPC nu a întreprins niciun demers pentru apărarea intereselor patrimoniale ale instituției”. „Patrimoniul DGASPC a fost prejudiciat cu suma de 184.552,02 lei”, contravaloarea cărnii de bizon dispărute. Șeful DGASPC „și-a încălcat atribuțiile prevăzute în fișa postului”, așadar trebuie tras la răspundere pentru recuperarea prejudiciului. În plus, va fi trimis în fața unei comisii de disciplină, care poate propune sancționarea sa inclusiv prin concediere. Sunt doar câteva dintre punctele-cheie ale raportului de cercetare administrativă.
Lumina făcută în acest caz e o dublă victorie. A unei redacții, a BIHOREANULUI, care a dovedit că presa chiar este un „câine de pază al societății” și că poate fi și „a patra putere”, dar și a unei instituții, CJ Bihor, care demonstrează că există nu doar autorități care se moșmondesc, incapabile ori rău-intenționate, ci și din cele credibile, oneste și eficiente.
Mai rămâne, de acum, ca procurorii de la Parchetul Bihor, care au deschis, la fel de prompt, o anchetă penală pentru delapidare, să-și facă și ei datoria, tot cu celeritate, pentru a recupera și Justiția o brumă din încrederea pierdută a societății.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.