URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 August 2024, 18:58

Primăria Oradea investeşte 13,7 milioane lei într-un sistem de management al traficului. Află ce presupune acesta!

Primăria Oradea investeşte 13,7 milioane lei într-un sistem de management al traficului. Află ce presupune acesta! foto: Wikimedia Commons
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea investeşte 13,7 milioane lei într-un sistem de management al traficului pentru a fluidiza circulaţia în interiorul oraşului.

Informaţii din trafic în timp real

Lucrările au fost scoase la licitaţie, urmând ca executantul să fie desemnat cel mai târziu la începutul anului viitor.

"Licitaţia pentru implementarea sistemului de management al traficului a fost postată pe SEAP. Potenţialii ofertanţi au la dispoziţie circa o lună să ceară clarificări şi să îşi depună ofertele. Având în vedere că documentaţia este destul de stufoasă, cu mii de pagini, cel mai probabil vom avea un câştigător desemnat abia la începutul anului viitor", a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Sistemul de management al traficului ar urma să fie operaţional cel mai curând în cursul anului 2026.

"Realizarea sistemului de management al traficului a fost scoasă la licitaţie, împreună, cu proiectare şi execuţie. Executantul va trebui să studieze toate intersecţiile date, să asigure fluidizarea circulaţiei pe toate fluxurile de trafic şi să ne predea un sistem adaptabil la toate modificările ulterioare", a explicat Marchiş.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, amenajarea sistemului de management al traficului ar urma să fie finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Panouri cu rutele cele mai potrivite

După cum BIHOREANL a mai scris, sistemul de management al traficului dorit de municipalitatea orădeană presupune montarea, în premieră, a câte unui panou de informare cu privire la durata deplasării cu maşina pe diferite rute din interiorul oraşului la intrarea în Oradea dinspre Arad, în zona centrelor comerciale, şi la intrarea dinspre Borş, în zona fostelor magazine în zig-zag din Bulevardul Dacia.

Cele două panouri informative ar urma să îi ajute pe şoferi să aleagă traseul cel mai puţin aglomerat, scurtând, astfel, timpul de deplasare.

"La intrarea dinspre Arad, în dreptul accesului în parcarea complexului comercial, se va amplasa un portal info care va comunica pe un display durata de parcurgere a anumitor rute (de exemplu: Calea Aradului, Bulevardul Decebal, Centru – 5 minute", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

La fel se va întâmpla și cu cel din Bulevardul Dacia.

Detectori de trafic, intersecţii modernizate, semafoare cu buton...

Cele două panouri de informare vor fi alimentate cu informaţii în timp real de mai mulţi detectori de trafic care vor fi montaţi în intersecţiile din oraş.

Spre exemplu, panoul de la intrarea dinspre Arad va primi informaţii din 24 de zone ale oraşului. "În 24 de puncte, vor fi amplasaţi detectori video pentru colectarea datelor de trafic rutier şi personal, după care se vor crea planuri de trafic în funcţie de fluxul auto şi pietonal de la anumite ore care vor fi comunicate spre automatele de control a semafoarelor", se menţionează în comunicat.

În această zonă vor fi modernizate 12 intersecţii, iar parte dintre ele vor avea trecere pentru pietoni cu buton.

Pentru alimentarea cu informaţii în timp real a viitorului panou din Bulevardul Dacia vor fi montaţi detectori video în 8 puncte din trafic şi vor fi modernizate tot atâtea intersecţii.

În cadrul aceleiaşi investiţii vor fi modernizate 15 intersecţii din zona Calea Clujului, iar trecerile pentru pietoni vor fi dotate cu semafor la buton.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Maikeltroll
Tu ești cu permis de Pitești, ce draq comentezi????
Postat 28 August 2024, 23:40 de Sandu2100
Nu v-ati prins
Dă bine la ochi ,,tabela" asta
Postat 28 August 2024, 21:45 de Maikeltroll
Pai daca e asa de performant...
..și costă atâtea milioane de euro și analizează pe bază de senzori citind camerele video cu program de recunoaștere cum de nu recunoaște un pieton care stă să treacă la o palmă de marginea drumului? Adică el calculează tot dar până la urmă trebuie tot omul să apese un buton?! Nu mai zic că softul trebuie intretinut etc., egal alte costuri etc. adică bani mâncați constant. Dar să trecem peste. Ce mă surprinde este că dacă cei din primărie îs atâta de deștepți de au făcut o documentație de mii de pagini și au surprins ei toate aspectele tehnice mai ceva ca la NASA, de ce nu l-au făcut ei efectiv? La câte linii de cod au scris în cele mii de pagini poate mai trebuiau vreo 3-4 pagini A4 și era codul sursă gata. Adevărul este că probabil sunt bani alocați cu dedicație. Este mai ieftin după părerea mea ca acest lucru să să facă de administrația orașului în bucătăria lor internă: să angajeze 2-3 programatori + 3-4 electricieni care asta să facă să se ocupe cu mentenanța sistemelor de trafic. Așa rămân banii loco și oamenii mai aduc de mâncare la familii. 3 ecrane și 5 cabluri poți cumpăra de oriunde oricum. Și poate treaba cu Waze ar fi deșteaptă dacă personalul acesta nou angajat, ar monitoriza senzorii instalati de primarie si ar furniza datele in timp real catre Waze. Și nu mai pui ecranele alea ca sa polueze vizual tot orașul și care nu te costa și pe care nu stau pasarile. Maine poimaine avem ecran peste ecran și nici nu o sa mai vezi cerul albastru și trebuie sa te uiti pe net sa vezi daca vine ploaia sau nu.
Postat 28 August 2024, 21:05 de georgemarian
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Totuși ce se întâmplă, ca după locale nu prea mai ești activ :::::)))))
Postat 28 August 2024, 19:59 de Sandu2100
partea cu ecranele e de ochii lumii
partea importanta in proiect e senzorii de trafic, intersectiile modernizate si semafoarele cu buton. Asta ar trebui sa aiba efect, restul e reclama la cetateni.
Postat 28 August 2024, 18:07 de unu
good intentions, bad results?
le dam jos daca panourile ne arata ca e mai rapid sa traversezi orasul decat sa o iei pe centura, si creste traficul in oras?
Postat 28 August 2024, 18:04 de unu
Bani aruncați în vânt.
Mai bine s-ar reabilita, pe banii ăștia, calea Clujului ... că tot mai rea e prima bandă de circulație, cu capacele de canal care nu vor nicicum să stea la linie.
Postat 28 August 2024, 17:49 de KP
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Macar din ce spui hai cu un argument???
Postat 28 August 2024, 17:13 de Sandu2100
sandu
Ce tot compari Vaslui tau cu Oradea. Mai bine ai spune cum Oradea e vai de el la spitale, medici, aeroport , invatamant, jumate din spatiile comerciale sunt goale, orasul seara ea pustiu comparativ cu Sibiu sau Craiovaorase asemanatoare. Nu mai vb de Brasov, Iasi , Cluj, Timisora. Si Satu-Mare e mai sus la salarii si are curse aeriene. Mai lasa-ne cu Vaslui postac APTOR.
Postat 28 August 2024, 15:23 de vasi13
avetisment
Atenție la limbaj!
Postat 28 August 2024, 15:27 de Moderator
alt rahatel de proiect
Ca orice alta investitie de genul va functiona 3 luni, apoi gata. Plus ca va fi facuta si va functiona la fel de prost cum sunt si conducatorii din primarie.
Postat 28 August 2024, 15:21 de vasi13
Cel mai probabil.
'Având în vedere că documentaţia este destul de stufoasă, cu mii de pagini' cel mai probabil e ca deja exista cineva care stie exact ce sa ofere ;). Propunerea cu waze nu e rea, soferii simt in timp real cum e cu traficul, autoritatile si sistemele lor stiu doar ce e programat.
Postat 28 August 2024, 14:44 de nihil
@vio
Nu zici tu rau. Poate nu toti au waze dar pot pune waze pe niste ecrane mari la toate intrarile. Ieftin si bun.
Postat 28 August 2024, 13:06 de poiu
Au auzit de Waze la primărie?
Întreb și eu... Că din descriere, pare a fi exact ce face Waze. Puteau cheltui banii pt a renova vreo 2-3 bai în școli.
Postat 28 August 2024, 08:51 de Vio_427
KP
In Oradea traficul nu mai e bară la bară, o sa fie când încep celelalte lucrări, ele se termină mai rapid sau mai lent, dar se termină. Nu e ca la Vaslui.
Postat 27 August 2024, 20:22 de Sandu2100
Viitorul sună bestial.
La ce folosește un asemenea sistem, când traficul este bară la bară? Precis că va fi bun pentru pistele de biciclete.
Postat 27 August 2024, 19:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON