URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2022, 18:20

Primăria Oradea expropriază terenuri de 1,3 milioane euro pentru construcția unei școli în spatele pieţei West Market

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va expropria circa 13.500 metri pătraţi de teren din strada Tompa Mihály pentru a face loc unei şcoli care va fi construită pe un teren din spatele pieţei West Market.

UDMR a votat împotrivă

Consiliul Local a aprobat joi coridorul de expropriere şi plata unor despăgubiri de 1,3 milioane euro către proprietarii amplasamentului.

„Ca urmare a măsurătorilor efectuate, s-a stabilit că amplasamentul lucrării menţionate afectează suprafaţa totală de 15.632 metri pătraţi, din care 2.073 metri pătraţi aparţinând UAT – Municipiul Oradea, iar 13.557 metri pătraţi reprezintă teren – proprietatea privată a unor persoane fizice şi o persoană juridică", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre (foto jos).

Hotărârea a fost luată cu voturile reprezentanţilor PNL şi PSD în vreme ce reprezentanţii UDMR prezenţi în sală au votat împotrivă.

De altfel, udemeriştii au anunţat încă de la începutul mandatului că se vor opune prin vot oricăror exproprieri chiar dacă nu vor şi lua cuvântul de fiecare dată pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Şcoală nouă pentru noile locuinţe din zonă

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitoarea şcoală va avea 50 de clase, dintre care circa 22 vor fi pentru învăţământul primar, iar diferenţa pentru învăţământul gimnazial.

Unitatea de învăţământ va avea o sală de mese de aproximativ 150 de persoane, mai multe laboratoare de chimie, fizică, informatică şi altele, spaţii administrative, o sală de sport cu vestiare şi propriul bazin de înot.

Construcţia viitoarei şcoli va costa circa 76 milioane lei fără TVA, echivalentul a 15 milioane euro. Municipalitatea vrea să finanţeze lucrările prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 sau prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Municipalitatea este obligată să demareze această investiţie (foto jos) având în vedere faptul că dezvoltările imobiliare făcute în ultimii ani în zona Nufărul – Cantemir au pus presiune pe unităţile şcolare din zonă care nu pot prelua toţi copiii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Misto, prima scoala publica cu doatari complete
Cantina, sala de sport cu vestiare, bazin de inot, spatii verzi, laboratoare, parcare si chiar si banda de drop-off ca sa nu blocheze parintii strada: va fi o scoala frumoasa, si e in zona in care s-au construit noi locuinte, nu doar o extindere a unei scoli din centru, bun proiect al primariei, felicitari!
Postat 24 Iunie 2022, 14:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON