Primăria Oradea dă în judecată Ministerul Culturii pentru deblocarea proiectului european de modernizare a Pieței Cetate.
Proces cu Ministerul Culturii
Primarul Florin Birta s-a întâlnit săptămâna trecută la București cu ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, în intenția de a debloca proiectul privind transformarea pieței Cetate într-un centru de antreprenoriat cu produse agricole după modelul celui din cartierul Rogerius.
„În acest areal sunt două monumente clasate: fosta hală care a ars (n.r. în incendiul din 2020) și fostul sediu al Administrației Domeniului Public. Noi am promis că refacem hala cum a fost, cu aceleași materiale, cu tot, și tot nu ne dau avizul pentru proiect!”, a spus primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei întâlniri neoficiale cu presa locală.
Birta a spus că, în ciuda demersului său, proiectul este în continuare blocat.
„I-am spus domnului ministru că nu mai putem sta, pentru că pierdem finanțarea europeană pentru această lucrare. Mi-a răspuns că acordarea avizului nu ține de el, ci de Comisia Națională de Monumente Istorice, drept pentru care i-am spus că vom da Ministerul Culturii în judecată. Asta e, n-avem de ales”, a declarat edilul pentru BIHOREANUL.
Primarul de Oradea nu vede altă soluție pentru ieșirea din acest blocaj.
„Suntem obligați să dăm Ministerul Culturii în judecată, pentru că într-o zi va veni cineva să ne întrebe «Dece nu ați implementat proiectul european de modernizare a pieței?»”, a spus primarul.
Toată lumea pierde...
Prin proiectul Interreg România – Ungaria 2014 - 2020, care trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2023, municipalitatea orădeană are alocată o sumă de 6,5 milioane euro, de care, în lipsa avizului Ministerului Culturii, nu se poate atinge.
Situația este cu atât mai gravă cu cât în cadrul proiectului au mai atras finanțări pe lângă orașul Hajdúböszörmény din Ungaria (715.000 euro) atât Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor (250.000 euro) cât și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Bihor (30.000 euro).
„Această situație nu ne afectează numai pe noi. Vorbim de un parteneriat româno - ungar. Orașul Hajdúböszörmény și-a implementat deja proiectul, iar dacă pierdem finanțarea va trebui să dea banii înapoi”, a spus Birta.
Blocați în procedura de clasare
Proiectul privind „Îmbunătățirea ocupării forței de muncă în județul Bihor, Oradea și în Hajdúböszörmény prin dezvoltarea infrastructurilor cu potențial local” are ca obiect crearea unui centru de antreprenoriat în Oradea, a unui centru mobil pentru sprijinirea producătorilor locali în Bihor precum și a unui centru de antreprenoriat incluziv în Hajdúböszörmény.
În Oradea, implementarea acestuia s-a blocat anul trecut după ce Comisia Zonală de Monumente a avizat favorabil proiectul dar documentația s-a împotmolit la Comisia Națională de Monumente care a invocat necesitatea unei rezoluții a juriștilor Ministerului Culturii.
Situația a fost complicată de faptul că în momentul incendiului din 2020, care a distrus-o, fosta clădire, care a adăpostit prima remiză de tramvaie a societății Cale Ferată Orășenească Oradea Mare SA, era în curs de clasare ca monument de arhitectură industrială.
Pe de o parte, Comisia Națională și-ar dori finalizarea procedurii de clasare ca monument și reconstruirea clădirii după modelul inițial cu includerea în proiect a porțiunilor care au rezistat incendiului.
Pe de altă parte, municipalitatea vrea să amenajeze pe amplasament o parcare subterană pentru clienții pieței, angajaților Direcției Finanțelor și locuitorilor blocurilor din jur și să reconstruiască deasupra hala distrusă în incendiul de acum doi ani.
O piață mai modernă
Conform proiectului, Piaţa modernizată va cuprinde, printre altele, 500 de mese pentru legume şi fructe, 138 de module comerciale pentru produse nealimentare, 70 de module comerciale pentru flori, carne şi lactate, precum şi 40 de spaţii comerciale de uz general.
Ansamblul va avea în subteran o parcare cu 150 de locuri, a cărei capacitate ar putea fi lărgită la 200 de locuri prin extinderea inclusiv sub amplasamentul halei distruse de incendiu.
Accesul în parcare se va face prin spatele sediului Finanţelor Publice, printr-un pasaj subteran care va face legătura cu bulevardul Dimitrie Cantemir şi strada Griviţei.
Vezi mai jos fișa proiectului european prin care Piața Cetate urmează să fie modernizată!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.