URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2022, 09:38

Primăria Oradea cumpără două apartamente pentru a amenaja pe locul lor un parc în strada Rectorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi achiziţionarea de către municipalitatea orădeană a două apartamente cu trei şi două camere din strada Rectorului. Primăria vrea să amenajeze pe amplasamentul lor și al unui teren pe care îl deține un parc pentru locuitorii zonei. 

Două achiziții și o expropriere

Hotărârea achiziţionării celor două apartamente dintr-o casă cu vedere la strada Matei Corvin a fost luată cu unanimitate de voturi.

Reprezentanţii PSD şi UDMR din Consiliul Local au votat fără comentarii deoarece, conştienţi că oricum urmează să fie expropriaţi, proprietarii celor două locuinţe s-au oferit să le vândă Primăriei, pentru a economisi timp.

"Întrucât imobilul al cărui coproprietari suntem este cuprins în coridorul lucrării de interes public local menţionat, în scopul utilizării eficiente a timpului (căutare alt imobil în vederea relocării / amenajare / mutare), vă solicităm să aveţi în vedere achiziţionarea proprietăţii noastre, înainte de exproprierea preconizată în cursul anului 2022", au transmis Primăriei Oradea proprietarii celor două apartamente, potrivit documentelor anexate celor două proiecte de hotărâre.

Potrivit rapoartelor de evaluare făcute de Primărie şi acceptate de orădeni, municipalitatea urmează să plătească 75.000 euro pentru apartamentul cu trei camere şi 70.000 euro pentru cel cu două camere.

În plus, în cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai hotărât exproprierea unui şopron metalic şi a unei suprafeţe betonate cu o suprafaţă de 117, situate tot în strada Rectorului, în vecinătatea celor două apartamente, pentru un preţ de 32.000 lei.

„Nu mai doresc parc!”

Ideea de amenajare a unui parc în cartierul Episcopia le-a aparţinut locuitorilor zonei, care acum regretă. Proiectul a primit finanţare locală prin intermediul unui proiect cu bugetare participativă promovat de consilierul local Pető Dalma Csilla (UDMR).

Ulterior, în august 2021, la aprobarea proiectului viitorului parc în Consiliul Local, Pető a revenit asupra propunerii făcute. "Ca iniţiator al proiectului, vă anunţ că nu mai doresc implementarea lui. Nu sunt de acord ca numele meu şi voturile orădenilor să fie legate de exproprieri", a cerut atunci consilierul.

De altfel, spre deosebire de achiziţionarea celor două apartamente, adoptată cu unanimitate de voturi, exproprierea şopronului a fost votată doar de consilierii PNL. Social-democraţii şi udemeriştii s-au abţinut de la vot.

Conform unei Hotărâri adoptate de Consiliul Local în şedinţa din august 2021, costurile cu amenajarea noului parc cu loc de joacă şi teren de sport se vor ridica la 2,1 milioane lei, din care costurile lucrărilor sunt estimate la circa 940.000 lei. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 5 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Va fi cel mai populat parc din Oradea.
Dar și cel mai pișat ... de patrupezii bipezilor liberali.
Postat 25 Februarie 2022, 12:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON