Primăria Oradea a început săptămâna aceasta construcţia viitoarei clădiri care va fi ridicată pe amplasamentul fostului sediu PDL din Parcul Traian 14.
Încep cu reţelele...
Constructorul lucrează la mutarea infrastructurii de reţele din subteranul viitorului imobil. "În prima fază, constructorul Da Vinci Construct & Proiect SRL a început relocarea utilităţilor, după care urmează forarea piloţilor", a transmis vineri Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.
După cum BIHOREANUL a mai scris, firma orădeană Da Vinci amenajează în prezent pentru Compania Naţională de Investiţii bazinul de înot din cartierul Ioşia şi lucrează la creşa cu 100 de locuri din strada Ion Irimescu 5.
Executantul lucrărilor, care a participat la licitaţie fără concurent, şi-a adjudecat-o pentru suma de 7,1 milioane lei plus TVA, în scădere față de preţul estimat de municipalitate la circa 8 milioane lei plus TVA.
Clădirea va fi ridicată de către municipalitatea orădeană în asociere cu firma La Casa. Asociații au fost coproprietarii construcțiilor pe amplasamentul căreia se face dezvoltarea imobiliară, în proporție de 39,50% (Primăria) și 60,50% (La Casa). Aceștia urmează să împartă costurile și beneficiile investiției în mod proporțional.
Alinierea la înălţime
Dezvoltarea imobiliară din Parcul Traian constituie o ambiţie a fostului primar Ilie Bolojan. Acesta îşi dorea "un exemplu de bune practici" în domeniul "alinierii la înălţime" a clădirilor din zona centrală, doar că reușita este îndoielnică.
Conform comunicatului Primăriei Oradea, "scopul acestui proiect este restructurarea urbană a amplasamentului celor trei parcele situate între străzile George Enescu şi Franz Schubert şi construirea de clădiri multifuncţionale cu un regim de înălţime P+3E+Er, care să se integreze atât funcţional, cât şi volumetric şi din punct de vedere al plasticii arhitecturale, în caracterul pieţei Parcul Traian".
Potrivit proiectului, clădirea ar urma să găzduiască spaţii comerciale şi birouri.
Arhitect „de casă”
Intenţia municipalităţii orădene de a ridica în zona zero a Oradiei - între Palatul de Justiţie şi Palatul Baroului de Avocaţi - o clădire simplistă cu aspect funcțional, amintind de o cazarmă, a stârnit reacţii aprinse din partea orădenilor încă din 2020, când a fost aprobat Planul de Urbanism Zonal.
Contestatarii erau de părere că o plombă modernistă între cele două faţade bogat ornate va strica imaginea zonei centrale a oraşului.
Proiectul a fost cu atât mai criticat cu cât, în loc să organizeze un concurs internaţional în urma căruia să aleagă cel mai bun proiect, municipalitatea a preferat să lucreze cu Ernest Pafka, unul dintre arhitecţii săi "de casă".
Fără parcări!
În plus, deși strictă cu orădenii de rând, care sunt obligați să amenajeze câte un loc de parcare pentru fiecare apartament sau birou de peste 35 metri pătrați, în cazul de față Comisia Municipală pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei a făcut o excepție.
Urbaniștii municipalității au acceptat la aprobarea proiectului, în anul 2021, ca imobilul să fie deservit de parcarea din strada Tribunalului, oricum prea aglomerată, pentru a scuti coproprietarii de cheltuiala amenajării unui parcaj subteran.
Constructorul are la dispoziţie 12 luni pentru edificarea imobilului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.