URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Ianuarie 2024, 17:25

Primăria Oradea a încasat anul trecut cu aproape un sfert mai mult decât în 2022 din chirii şi parcări

Anul trecut, Primăria Oradea a încasat cu 23,4% mai mult decât în 2022 numai din chirii şi taxe de parcare. Veniturile Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, care administrează spaţiile municipalităţii orădene, s-au ridicat în 2023 la 63,6 milioane lei, echivalentul a 12,7 milioane euro.

"Veniturile au crescut cu 24%"

"Per ansamblu, veniturile DPI au crescut undeva la 63,6 milioane lei. Este vorba de chirii şi taxe. Încasările ar fi mai mari, undeva la 71,2 milioane lei, dacă luăm în calcul şi încasările din vânzările de imobile, dar acestea variază de la an la an", a declarat şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de activitate pe anul 2023.

Anul trecut, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în cazul încasărilor din chiriile pe terenuri (14,1 milioane lei) şi spaţii comerciale ori cabinete medicale (4,9 milioane lei), care s-au majorat cu aproape 51% și, respectiv, cu 36%.

"Pe partea de terenuri, facem demersuri să încasăm sumele aferente din concesiuni ori închirieri prin notificarea celor care le folosesc, fără să plătească, pentru a intra în legalitate. Au fost cazuri în care terenurile erau în curţile oamenilor, erau împrejmuite, le foloseau fără să fi existat convenţie de închiriere", a explicat directorul Popa.

La fel, în cazul chiriilor pe spaţii, DPI cere lunar aprobarea Consiliului Local Oradea pentru organizarea de noi licitaţii, iar sumele cresc de la an la an, direct proporţional cu rata inflaţiei.

Parcările dau grosul banilor...

Creşteri semnificative de încasări s-au realizat şi în cazul închirierilor de locuinţe (16,69%) şi de locuri de parcare (18,31%).

De altfel, parcările sunt cea mai bănoasă afacere a DPI, de vreme ce veniturile de 30,9 milioane lei, cu circa 5 milioane lei mai mari decât în 2022, depăşesc ca valoare toate celelalte încasări şi se ridică la circa 6 milioane euro, reprezentând aproape jumătate din încasările DPI în 2023.

Conform evidenţelor DPI, cele mai mari încasări au fost realizate din plata taxei de parcare cu telefonul mobil (12 milioane lei), care depăşeşte de şase ori încasările din parcometrele stradale (2,3 milioane lei), dar şi din plata abonamentelor pentru parcarea de domiciliu (5 milioane lei), care e mai mare decât încasările din abonamentele pentru parcările stradale (3,4 milioane lei).

Cele mai mari investiții

În ceea ce priveşte cheltuielile DPI pentru anul trecut, acestea au fost în valoare de 23,3 milioane lei, în cazul costurilor operaţionale (cu funcționarea instituției), şi 104,5 milioane lei, în cazul investiţiilor.

În cazul cheltuielilor operaţionale, cele mai mari sume, 12 milioane lei, au fost alocate pentru întreţinerea locuinţelor din proprietatea oraşului şi plata de servicii. Suma de aproape 10 milioane lei a fost folosită pentru întreţinerea bazelor sportive, de agrement şi a parcurilor, iar încă un milion de lei s-au folosit pentru instituţiile de învăţământ.

La fel, în cazul investiţiilor, cele mai mari sume, 98 milioane lei, au fost acordate pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare locală, urmate de alocările pentru învăţământ (3,5 milioane lei), baze sportive, parcuri şi altele (2,8 milioane lei).

Pe lista marilor investiţii decontate în 2023 s-au numărat: amenajarea parcării din jurul catedralei ortodoxe din Piaţa Gojdu (23,5 milioane lei din total de 32,9 milioane lei), a parcării Iosif Vulcan din strada cu acelaşi nume (14 milioane lei), a Pieţei Independenţei (3,6 milioane lei din 21,8 milioane lei) şi construirea parcării de lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (3 milioane lei din 54,5 milioane lei).

"În cazul parcării de la Spitalul Judeţean suntem în discuţii cu constructorul. Parcarea va avea cinci niveluri. Fiecare nivel al parcării va avea acces dintr-o stradă separată. Probabil vom deschide publicului un nivel sau două, pe măsură ce se construiesc, pentru a scădea presiunea pe locurile de parcare de acolo", a spus directorul Popa.

An nou, investiţii noi...

În ceea ce priveşte investiţiile pentru 2024, DPI îşi doreşte reabilitarea prin POR 2021 - 2027 a clădirii Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, a corpului de clădire a Liceului Teoretic Friedrich Schiller din strada William Shakespeare 22 şi a mai multor grădiniţe, cum ar fi 5, 24, 27, 34, 45, 48 şi 50.

Investiţii masive vor fi făcute şi în reabilitarea clădirilor şi a spaţiilor din centrul istoric. Acestea vor cuprinde și finalizarea lucrărilor la Piaţa Independenţei anunţată pentru vara acestui an, construirea clădirii din Parcul Traian 14, reabilitarea unor imobile din străzile Tudor Vladimirescu 38, Piaţa Unirii 7 sau Aurel Lazăr 3.

În ceea ce priveşte bazele sportive, municipalitatea are în plan reparaţii la Bazinul Olimpic, amenajarea unui sistem de irigaţii şi modernizarea vestiarelor de la Stadionul Iuliu Bodola şi reamenajarea interioară a clădirii Orăşelului Copiilor, reabilitarea terenului de baschet şi extinderea sistemului de supraveghere video din incintă.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Te doare sufletul când vezi ca se face ceva util pt Orădeni :::::)))))
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:53 de Sandu2100
sandu copiatorul de nume
Parcari noi, locuri in plus vrem , nu sa inroseasca zonele albe si din 5 lei devine 8. Sau unde se parcheaza gratis vii si montezi indicator ca e cu plata. Asta nu e parcare ce isi doresc oradenii ,imbecilule. Te plateste APTORUL sa enervezi lumea, foarte bine o sa va mai voteze mamicile voastre pe voi si cam atat, si poate clientii mamicilor voastre.
Postat 25 Ianuarie 2024, 18:53 de sanduivanov
vasi/adi13
Oradea are nevoie de parcări, și Orădenii sunt dispuși sa plătească pt ele.
Postat 24 Ianuarie 2024, 20:31 de Sandu2100
Faceti zona rosie in tot orasul, sa va sature
Acum vor experimenta in Nufaru ca din 6500 masini, 4500 nu platesc pentru parcare. Si vor face parcari etajate sa ii oblige si pe fraierii care nu platesc, sa-i oblige sa plateasca taxa aia de parking de vreo 1900 lei pe an. Si apoi sare propaganda ca sandu2100, ca v-a face parcari. NU AVEM NEVOIE DE PARCARI DE GENUL, sunt bine masinile parcate si acum in jurul blocurilor. Credeti ca cei din zona central gen str Moscovei sialtele acum sunt obligati sa parcheze in parcarea etajata cu 1900 lei, inainte tot parcau pe strada dar la sfert de pret. Primaria nu face locuri de parcare in plus, ci doar te obliga sa parchezi foarte scump. Mai bine e in Braila sau Galati unde e gratis parcarea, si lumea tot parcheaza. In BUCURESTI cel mai scump abonament pe un an e vreo 600 lei!!!, in Oradea e 1900. Astia nu se mai satura, ba parcarea, ba gunoiul, nu mai stiu de unde sa mulga populatia, am uitat de gigacalorie.
Postat 24 Ianuarie 2024, 19:34 de vasi13
Primăria Oradea, spre 10 milioane lei din parcările roșii, aproximativ ⅓ din totalul veniturilor din parcări
Peste 30 de milioane lei a încasat Primăria Oradea, anul trecut, din administrarea parcărilor din oraș, cu aproape cinci milioane lei mai mult decât în anul anterior. Din această sumă, aproximativ 10 milioane de lei vin din parcările roșii, centrale, cele cu durată de staționare limitată, a precizat Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar din Primăria Oradea, ieșit în conferință de presă de bilant
Postat 24 Ianuarie 2024, 13:10 de excalibur
Scrie clar…
prima coloana sunt chirii locuinte, a doua coloana sunt chirii spatii comerciale.
Postat 24 Ianuarie 2024, 09:09 de User anonimizat
Re: spzl.
Nu-i vorba de locuințe ... ci de spații comerciale, inclusiv cele legate de comerțul din piețe (mese și tarabe).
Postat 24 Ianuarie 2024, 09:02 de KP
Normal că a încasat mai mult, din moment ce a crescut tarifele de parcare și chiriile cu cca. 25%.
V-ați așteptat să bage-n buzunar primarul tot surplusul?
Postat 24 Ianuarie 2024, 08:59 de KP
Interesante graficele…
doar ca la o analiza amanuntita nu se leaga. Practic la circa 6 milioane incasati din chirii (e vorba de locuintele modeste scoase periodic la licitatie pe site-ul primariei) ar insemna ca la o chirie medie de 1200 lei (si sunt generos), primaria sa aiba in fonduri circa 5000 de locuinte. Ori asta ar insemna ca sunt mai multe decat cele construite de Prima (conform site-ului lor au peste 3500), ceea ce ma indoiesc, fiind dispersate prin cladiri istorice, curti comune si blocuri comuniste. Faine conferintele astea de presa fara intrebari!
Postat 24 Ianuarie 2024, 06:58 de User anonimizat
drimbaflorin1990
E V6 nu e important
Postat 23 Ianuarie 2024, 20:10 de Sandu2100
Mustangurile si A8urile nu se tin cu taxe mici!
Vrem taxe mai mari ca sa isi cumpere Lucian Popa doi Mustangi ! Si trei Audi A8 fabricație 2024 !
Postat 23 Ianuarie 2024, 19:53 de drimbaflorin1990
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON