Anul trecut, Primăria Oradea a încasat cu 23,4% mai mult decât în 2022 numai din chirii şi taxe de parcare. Veniturile Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, care administrează spaţiile municipalităţii orădene, s-au ridicat în 2023 la 63,6 milioane lei, echivalentul a 12,7 milioane euro.
"Veniturile au crescut cu 24%"
"Per ansamblu, veniturile DPI au crescut undeva la 63,6 milioane lei. Este vorba de chirii şi taxe. Încasările ar fi mai mari, undeva la 71,2 milioane lei, dacă luăm în calcul şi încasările din vânzările de imobile, dar acestea variază de la an la an", a declarat şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de activitate pe anul 2023.
Anul trecut, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în cazul încasărilor din chiriile pe terenuri (14,1 milioane lei) şi spaţii comerciale ori cabinete medicale (4,9 milioane lei), care s-au majorat cu aproape 51% și, respectiv, cu 36%.
"Pe partea de terenuri, facem demersuri să încasăm sumele aferente din concesiuni ori închirieri prin notificarea celor care le folosesc, fără să plătească, pentru a intra în legalitate. Au fost cazuri în care terenurile erau în curţile oamenilor, erau împrejmuite, le foloseau fără să fi existat convenţie de închiriere", a explicat directorul Popa.
La fel, în cazul chiriilor pe spaţii, DPI cere lunar aprobarea Consiliului Local Oradea pentru organizarea de noi licitaţii, iar sumele cresc de la an la an, direct proporţional cu rata inflaţiei.
Parcările dau grosul banilor...
Creşteri semnificative de încasări s-au realizat şi în cazul închirierilor de locuinţe (16,69%) şi de locuri de parcare (18,31%).
De altfel, parcările sunt cea mai bănoasă afacere a DPI, de vreme ce veniturile de 30,9 milioane lei, cu circa 5 milioane lei mai mari decât în 2022, depăşesc ca valoare toate celelalte încasări şi se ridică la circa 6 milioane euro, reprezentând aproape jumătate din încasările DPI în 2023.
Conform evidenţelor DPI, cele mai mari încasări au fost realizate din plata taxei de parcare cu telefonul mobil (12 milioane lei), care depăşeşte de şase ori încasările din parcometrele stradale (2,3 milioane lei), dar şi din plata abonamentelor pentru parcarea de domiciliu (5 milioane lei), care e mai mare decât încasările din abonamentele pentru parcările stradale (3,4 milioane lei).
Cele mai mari investiții
În ceea ce priveşte cheltuielile DPI pentru anul trecut, acestea au fost în valoare de 23,3 milioane lei, în cazul costurilor operaţionale (cu funcționarea instituției), şi 104,5 milioane lei, în cazul investiţiilor.
În cazul cheltuielilor operaţionale, cele mai mari sume, 12 milioane lei, au fost alocate pentru întreţinerea locuinţelor din proprietatea oraşului şi plata de servicii. Suma de aproape 10 milioane lei a fost folosită pentru întreţinerea bazelor sportive, de agrement şi a parcurilor, iar încă un milion de lei s-au folosit pentru instituţiile de învăţământ.
La fel, în cazul investiţiilor, cele mai mari sume, 98 milioane lei, au fost acordate pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare locală, urmate de alocările pentru învăţământ (3,5 milioane lei), baze sportive, parcuri şi altele (2,8 milioane lei).
Pe lista marilor investiţii decontate în 2023 s-au numărat: amenajarea parcării din jurul catedralei ortodoxe din Piaţa Gojdu (23,5 milioane lei din total de 32,9 milioane lei), a parcării Iosif Vulcan din strada cu acelaşi nume (14 milioane lei), a Pieţei Independenţei (3,6 milioane lei din 21,8 milioane lei) şi construirea parcării de lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (3 milioane lei din 54,5 milioane lei).
"În cazul parcării de la Spitalul Judeţean suntem în discuţii cu constructorul. Parcarea va avea cinci niveluri. Fiecare nivel al parcării va avea acces dintr-o stradă separată. Probabil vom deschide publicului un nivel sau două, pe măsură ce se construiesc, pentru a scădea presiunea pe locurile de parcare de acolo", a spus directorul Popa.
An nou, investiţii noi...
În ceea ce priveşte investiţiile pentru 2024, DPI îşi doreşte reabilitarea prin POR 2021 - 2027 a clădirii Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, a corpului de clădire a Liceului Teoretic Friedrich Schiller din strada William Shakespeare 22 şi a mai multor grădiniţe, cum ar fi 5, 24, 27, 34, 45, 48 şi 50.
Investiţii masive vor fi făcute şi în reabilitarea clădirilor şi a spaţiilor din centrul istoric. Acestea vor cuprinde și finalizarea lucrărilor la Piaţa Independenţei anunţată pentru vara acestui an, construirea clădirii din Parcul Traian 14, reabilitarea unor imobile din străzile Tudor Vladimirescu 38, Piaţa Unirii 7 sau Aurel Lazăr 3.
În ceea ce priveşte bazele sportive, municipalitatea are în plan reparaţii la Bazinul Olimpic, amenajarea unui sistem de irigaţii şi modernizarea vestiarelor de la Stadionul Iuliu Bodola şi reamenajarea interioară a clădirii Orăşelului Copiilor, reabilitarea terenului de baschet şi extinderea sistemului de supraveghere video din incintă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.